Agi Tablosu, Asgari Geçim İndirimi Hesaplama 2020

0 1.121

Agi tablosu takvim yılı başında geçerli  brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmakta ve tüm yıl aynı tutarlar üzerinden geçerli olmakta. 2020 yılında asgari ücret brüt tutarı tüm yıl 2.943,00 TL olarak uygulanacak.

Malumunuz agi oranları takvim yılı başında geçerli olan brüt asgari ücret hesap alınarak yapılıyor. Bu yazımızda agi nedir kim öder, 2020 asgari geçim indirimi hesaplamasının nasıl yapıldığı, çocuk sayısı ve medeni duruma göre 2020 agi çizelgesi, agi hesaplama formülü 2020 kısacası agi nedir nasıl alınır 2020  konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Asgari geçim indirimi nedir ?

Çalışanların gelir vergisi üzerinden kaynakta yapılan ve işveren tarafından maaşa ilave olarak ödenmesi gereken tutardır. İşveren gelir vergisini öderken medeni durum ve çocuk sayısı esas alınarak indirim sağlanır. İşveren de yapılan bu gelir vergisi indirimini işçiye agi hariç net asgari ücrete ilave ederek öder.

2020 agi hesaplaması nasıl yapılır ?

2020 agi hesaplama brüt asgari ücret üzerinden yapılıyor. Hesaplamada asgari geçim indiriminden yararlanma oranı çocuk sayınız ve medeni durumunuza göre farklılık gösteriyor. 2020 agi oranları medeni durum ve çoçuk sayısına göre aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Çocuğu olmayan bekar çalışan ya da evli olup eşi çalışan için: %50,
  • Eşi çalışmayan çocukcuz çalışan için ilave % 10,
  • İlk çocuk için ilave %7,5, ikinci için %10, üçüncü ve sonrası için %5’tir.
  • Asgari geçim indiriminden yararlanma oranı toplamda %85’i geçemez.

Agi nasıl hesaplanır ?

Hesaplama takvim yılı başındaki brüt asgari ücret ve yukarıdaki oranlar esas alınarak yapılır. Örneğin evli ve eşi çalışmayan, bir çocuklu çalışan için hesaplama şu şekilde yapılacaktır.

  • Brüt asgari ücret*2.
  • Bulunan tutarın AGİ’den yararlanma oranı olan kısmı alınır. Yani kişinin kendisi için %50, eş için %10 ve çocuk için de %7,5 olmak üzere toplam %67,5’i alınır.
  • Yani Brüt agari ücret *2 *67,5/100.
  • Sonrasında bulunan tutarın gelir vergisi dilimi olan %15’lik kısmı alınır ve 12’ye bölünür. Böylece aylık yararlanılacak olan agi tutarı hesap edilmiş olunur.

AGİ’yi kim öder ?

Asgari geçim indirimini kim öder ? AGİ ücretli çalışan için gelir vergisinden kaynakta yapılan indirimdir. Yani işverenin ödeyeceği gelir vergisinden kaynakta indirim sağlanır. İşveren de size yapılan bu indirimi maaşla birlikte ödemek zorundadır. Şöyle ki : İşveren bordronuzu düzenler-gelir vergisi tahakkuk eder-İşveren tahakkuk eden gelir vergisini vergi dairesine öderken indirim alır-yapılan bu indirim AGİ’dir ve size maaşla birlikte ödenir. 

Eksik günde agi hesaplama 2020

Ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için asgari geçim indirimi hesaplaması kafa karıştırıcı olabilmektedir.Ay içerisinde 30 günden eksik bildirilen sigortalılar ile alakalı asgari geçim indirimi hesabı da aslında oldukça kolaydır.

  • Bu sigortalılar için de 30 gün üzerinden bildirim yapılıyormuş gibi aylık ödenmesi gereken asgari geçim indirimi hesabı yapılmalıdır.
  • Fakat sigortalının aylık maaşı ne olursa olsun agi tutarı bulunulan yılın Ocak ayında geçerli brüt asgari ücret üzerinden hesap edileceğinden ve çalışana ödenecek  agi de asgari ücretli sigortalından aylık kesilmesi zorunlu olan gelir vergisinden fazla olamayacağından, sigortalıya o ayki sigorta bildirim gün sayısına göre asgari ücretten kesilmesi gereken gelir vergisi tutarını aşmayacak miktarda asgari geçim indirimi ödenecektir.

Agi formu 2020

Medeni durumdaki değişiklik, eşin ya da çocukların çalışma ya da öğrenim durumlarındaki değişiklik, yeni çocuk doğması yani kısacası eşin ya da çocukların durumlarındaki değişikliklerin asgari geçim indirimi formu ile işyerine bildirilmesi zorunludur. Bildirim işlemi için agi formunu eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.Asgari geçim indirimi formunu buradan indirebilirsiniz: agi formu indir. Asgari geçim indirim formunu doldururken dikkat etmeniz gerekenler, örnek doldurulmuş form ve konu hakkında daha fazla bilgi için asgari geçim indirimi formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Asgari geçim indirimi tablosu 2020

Medeni durum, çocuk sayısı ve eşinizin çalışıp çalışmama durumuna göre yararlanabileceğiniz asgari geçim indirimine ilişkin agi tablosu 2020 aşağıdaki gibidir. 2020 agi listesine göre agi hariç 2103,98 TL olan agi hariç asgari ücret net tutarına ilave yaparak almanız gereken net asgari ücreti hesaplayabilirsiniz. Asgari geçim indirim tablosu önce 2020 yılı için brütten nete asgari ücret hesaplaması için https://www.ssksor.com/brutten-nete/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Agi hesaplama tablosu aşağıdaki gibidir;

Bekar₺220,73
Evli eşi çalışmayan₺264,87
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu₺297,98
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu₺342,12
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu₺364,20
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu₺375,23
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu₺375,23
Evli eşi çalışan₺220,73
Evli eşi çalışan 1 çocuklu₺253,83
Evli eşi çalışan 2 çocuklu₺297,98
Evli eşi çalışan 3 çocuklu₺320,05
Evli eşi çalışan 4 çocuklu₺342,12
Evli eşi çalışan 5 çocuklu₺364,20

 

2020 asgari geçim indirimi yararlanma şartları

Medeni durumunuzda değişiklik olduğunda, yeni çocuğunuz olduğunda ya da eşiniz işe başladığında ya da işi bıraktığında işvereninize her defasında AGİ formu diğer adı ile aile durum bildirimi formu ile başvuru yapmanız gerekiyor. Aile yardımı formu ile başvuru yapmadığınızda yararlanabileceğiniz agi tutarlarında değişiklik olmaz.

Asgari ücret ve agi 2020 tablosu konusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.