Doğum Parası Ne Kadar 2020

0 793

Doğum parası ne kadar sorusu doğum yapacak anneler ile evlat sahibi olacak babaların en çok sordukları soruların başında gelmekte. 2020 yılında çocuk sahibi olacak anne ve babalara sigortalı olma ya da sigortasız olma durumlarına göre birçok Kurum tarafından doğum parası, emzirme parası, aile yardımı v.s. adı altında ödeme yapılmaktadır.

Bu yazımızda anne ve ya babaya doğumdan ve hamilelikten dolayı hangi yardımlar ödenir, doğum parası nasıl hesaplanır, doğum parası için kaç gün sigortalı olmalı , doğum parası ne zaman ödenir gibi konu hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Doğumdan dolayı ödenen yardımlar 2020

Birçok Kurum tarafından çeşitli isimler altında ödemeler sağlanmaktadır. Tabi her bir doğum ödeneği türü için aranan şartlar farklıdır. Ödenen yardımları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • Doğum yardımı,
  • SGK analık parası,
  • SGK emzirme yardımı,
  • Asgari geçim indirimi diğer adı ile aile yardımı.

1- Doğum parası şartları 2020

Aşağıdaki çocuk doğum parası yardımından yararlanabilmeniz için sigortalı ya da sigortasız olma şartı aranmaz.  Türk vatandaşı olmanız yukarıda belirtilen  yardımlarından yararlanabilmeniz için yeterlidir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da doğum yardımından yararlanabilmekte. Yukarıda da belirttiğimiz üzere doğum parası almanın şartları arasında sigortalı, bağkurlu v.s. olma şartı aranmamakta. İşsiz olsanız bile doğum parasından yararlanabilirsiniz.

2020 doğum yardımı tutarları aşağıdaki gibidir.

  • Birinci çocuğa 300 TL
  • İkinci çocuğa 400 TL,
  • Üçüncü ve sonraki çocuklara 600 TL.

Doğum yardımı 2020 Başvuru

Doğum parası başvurularınızı;

  • İlçede varsa Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine,
  • İlde de yine vakıf ya da Sosyal Hizmet Merkezleri ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine,
  • Memur iseniz kendi Kurumunuza,
  • Yurt dışında yaşıyorsanız doğum rapor parası başvurunuzu konsolosluklara yapabilirsiniz.

Doğum parası ne zaman yatar?

Ortalama ödenme süresi başvuru tarihinden itibaren yaklaşık 45 gündür. Tabi bu süre başvuru yapılan Kurumun iş yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Eğer ödenme süresi 45 günden fazla sürerse başvuru yaptığınız Kurum ile iletişime geçmenizi öneririz.

Doğum yardımı hangi bankaya yatar ?

Doğum yardımı ödeneği PTT aracılığı ile ödenmekte ve anne adına gönderilmektedir. Başvuru tarihinden 45 gün sonra ödemenizin gelip gelmediğini herhangi bir PTT’ye kimliğiniz ile uğrayarak sorabilirsiniz. Eğer ödeme geldiyse herhangi bir PTT’den alabilirsiniz.

2- Çalışan anneye doğum parası 2020

Doğum yapan çalışan annelere ödenen en önemli yardım analık geçici iş göremezlik ödemesi diğer adı ile doğum rapor parasıdır.

  • Sgk doğum yardımı hesaplaması doğum yaptığınız tarihten önceki son 3 aylık brüt kazancınıza göre yapılıyor.
  • 2020 doğum rapor parası hesaplaması asgari ücretli için yapılırken brüt asgari ücret tutarları esas alınacak.
  • Buna göre asgari ücret ile çalışıyorsanız asgari ücret üzerinden doğum parası hesaplamasına göre raporlu olduğunuz her gün için size ödenecek tutar 65,40 TL, toplamda da 112 günlük analık izni için alabileceğiniz analık rapor parası toplamı 7324,80 TL olacaktır.
  • Eğer brüt maaşınız asgari ücret üzerinde ise doğum ücreti hesaplaması için doğum tarihinden önceki son 3 aylık toplam kazancınızı yine son üç ayın toplam gün sayısına bölün. Çıkan sonuç raporlu olduğunuz her gün için size ödenecek tutarı verir.

Asgari ücret doğum parası hesaplama 2020

Brüt ücretiniz asgari ücretin üzerinde mi ? O zaman bize yazın ne kadar ödeme alacağınızı sizin için biz hesaplayalım. Aşağıda yazının sonundaki yorum kısmından son 3 aylık brüt kazanç toplamı ile son 3 ayın toplam gün sayınızı yazın ne kadar doğum parası alabileceğinizi hesap edelim.

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir ?

Sigortalı doğum parasından yararlanabilmeniz için 4a ssk ya da 4b bağkur kapsamında olmanız, doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde adınıza en az 90 gün sigorta/bağkur prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. Eğer bağkurlu iseniz bağkur kapsamında ödeme vadesi geçmiş borcunuzun olmaması gerekir.

Doğum rapor parası nasıl alınır 2020

Ödemeyi alabilmek için doğum öncesi ve sonrası raporların hastane tarafından eksiksiz olarak elektronik ortamda gönderilmesi ve işveren tarafından rapor bitiminde çalışmazlık bildirimi yapılması gerekmektedir. Eğer raporda eksik yoksa ve işveren bildirimi de mevcutsa işveren onayından sonraki 15 gün içerisinde ödeme PTT ya da tanımlı banka hesabından alınabilmektedir.

Bağkurlu anneye doğum parası 2020

Şirket ortağı ve isteğe bağlı bağkur dışındaki tüm bağkurlu kadınlar doğumdan önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta primi olması ve ödeme vadesi geçmiş prim borcu olmaması halinde SGK analık ödemesi yani bağkurlu doğum parasından, emzirme yardımından belirtilen tutarlarda yararlanabilmekteler. Ayrıca sayfanın giriş kısmında belirtilen doğum yardımı tutarlarından da aynı şekilde yararlanma hakları var. Ayrıca bağkurlulara sgk doğum parası şartlarından birisi de ödeme vadesi geçmiş prim borcunun olmaması gerekmektedir.

SGK doğum parası ne zaman alınır ?

Ssk doğum parasının ödenebilmesi için doğum öncesi raporun alınması ve doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Doğum olduktan sonra ve hastane tarafından doğum sonrası raporu girişi de yapıldıktan sonra çalışmazlık bildirimi yapılır. Çalışmazlık bildiriminden sonra ödeme ortalama 10-15 gün içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabına aktarılır.

3- SGK emzirme yardımı 2020

Doğum sebebi ile ödenen bir diğer ödenek ise ssk emzirme parasıdır. Bu yardım bir defaya mahsustur ve 2020 yılı içinde doğan çocuklar için 202,00 TL olarak ödenecektir.

Emzirme yardımı şartları 2020

SGK emzirme yardımından yararlanabilmeniz için çocuğun doğduğu tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta ya da bağkurunuzun olması gerekiyor. Anne sigortalı ise anneye, baba sigortalı ya da bağkurlu ise babaya ödenir. Bu yardımdan yararlanmak için aranan şart diğer şart anne ve babanın resmi nikahlı olması.

Emzirme yardımı başvurusu 2020

Ödenek için aslında herhangi bir başvuru yapmanız gerekmez. Doğumun olduğu hastane tarafından sisteme emzirme raporu girişinin yapılması ödenek için yeterlidir. Tabi teyit amaçlı yine de SGK’ya uğramanızda fayda vardır. Bu ödenek de PTT’den alınır.

Doğum parası sorgulama 2020

Her bir ödeme türü için sorgulama menüleri E devlette vardır ve farklı menülerde yer almaktadır.

  • SGK analık ödemesini yani doğum raporu parasını e devlet sisteminde sgk doğum parası sorgulama sayfası aracılığı ile yapabilirsiniz.
  • Sorgulama sonucunda rapor parası bilgi yok uyarısı alıyor musunuz ? Ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmak adına hemen rapor parası bilgi yok ne demek  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Emzirme yardımı sorgulamasını e devlet sisteminde sgk emzirme parası sorgulama sayfası aracılığı ile;
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımı ödemesi sorgulamasını da ptt doğum parası sorgulama menüsü aracılığı ile sorgulayabilirsiniz.

4- Aile yardımı 2020

Eğer sigortalı çalışan ya da devlet memuru iseniz çocuğunuz olduktan sonra aile yardımı bildirim formunu doldurarak işvereninize verin. Malumunuz asgari geçim indirimi yani aile yardımı çocuk sayısı ve medeni duruma göre artış göstermektedir. Aile yardımı formunu doldurup işvereninize vererek aylık ortalama 50 TL tutarındaki AGİ yardımından yararlanabilirsiniz.

Çalışmayan anneye doğum parası 2020

Herhangi bir işte çalışmayan ya da bağkurlu olmayan annelere;

  • Yazımızın girişinde belirtilen ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yardımı ödenir.
  • Eğer anne sigortasız baba sigortalı ya da bağkurlu ise babaya ayrıca SGK emzirme parası ödenir.
  • Bunun dışında ödenen bir yardım bulunmamaktadır.

Konu hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.