Emzirme Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır 2020

0 368

Emzirme ödeneği doğum yapan sigortalı anneye ya da annenin sigortası yoksa sigortalı ya da bağkurlu babaya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen bir ödenektir.

Doğum yapan anne ya da çocuğun babasına devlet tarafından çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Bunlardan birisi de sgk emzirme yardımıdır. Emzirme yardımı diğer ismi ile süt parası her yıl zamlanmakta ve yıl içinde doğan tüm çocuklar için aynı tutarda ödenmekte. Peki SGK süt parası 2020 tutarı ne kadar oldu, emzirme ödeneği 2020 alma şartları neler ? Süt parası başvurusu nereye ve nasıl yapılır ? Tüm detaylar yazımızda.

2020 emzirme ödeneği şartları nelerdir ?

2020 emzirme parasından yararlanabilmeniz için tabi ki kanunen gerekli olan bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Emzirme yardımı ödemesi sadece sigortalı ve bağkurlulara yapılıyor. Emekli sandığı süt parası alamıyor.

2020 süt parası alma şartlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bebeğin doğum tarihinden önceki son bir sene içerisinde en az 120 gün bağkur ya da ssk primi yatmış olması,
  • Anne ile baba arasında resmi nikah ile evlilik bağı olması
  • Bağkurlular için prim borcu ya da gss borcunun olmaması gerekir.

Emzirme ödeneği başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuru şartı aranmaz. Ödemeyi alabilmeniz için hastane tarafından emzirme raporu girilmesi gerekiyor. Ayrıca çocuğu nüfusa da kaydetmeniz gerekir. Aslında SGK’ya başvuru şartı yok ancak çocuğun kaydını yaptıktan sonra teyit için Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğramanızı öneririm.

Emzirme ödeneği başvurusu e-devletten yapılır mı ?

Ödenekten yararlanabilmek için başvuru şartı aranmıyor. Hastane tarafından emzirme raporu girişinin yapılması, çocuğun Nüfus kaydının gerçekleştirilmesi ve yukarıda belirtilen şartların sağlanması ödeme için yeterlidir. Bu şartlar sağlandığında SGK başvuru şartı aramadan ödeme yapar. Ödemenin yapılıp yapılmadığına ilişkin sorgulamayı e-devletten aşağıda belirtilen menü üzerinden yapabilirsiniz.

2020 süt parası işten çıkanlara ödenir mi ?

İşten çıkmış olsanız bile süt parası 2020 hakkından yararlanabilirsiniz. Tabi doğum tarihinden önceki bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primi olması koşulu ile alabilirsiniz. Burada bir istisnai durum daha var ve herkes tarafından da bilinmez.

İşten çıktınız ve çocuğunuz iş çıkış tarihini takip eden 300 gün içinde doğdu. Eğer çocuğun doğduğu tarihten önceki son 15 ay içerisinde en az 120 gün ssk ya da bağkur olursa yine yardımdan yararlanma hakkınız var.

Emzirme parası hangi bankaya yatıyor ?

2020 süt parası ödemelerinizi kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Sigortalı çalışan anne ise emzirme parası 2020 yardımı anne adına, baba ise baba adına yatar.

Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri banka sistemine hesap tanımlaması yaptıysanız ödemeniz tanımlı hesabınıza aktarılır. Hesabınız tanımlı değilse bile e devlet üzerinden tanımlama yaparak emzirme parasının hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Süt parası ne zaman yatar ?

Yardımı alabilmek için emzirme raporunun hastane tarafından sisteme eksiksiz olarak girilmiş olması gerekiyor. Çocuğun nüfus kaydını da yaptıktan sonra son aşama olarak SGK’nın ödemesi kalıyor. Emzirme raporunda sorun yoksa ve çocuğun kaydını da yaptıysanız ortalama 15-20 gün içerisinde ödeme bankaya ya da PTT’ye gönderilir.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımı ödemesi ortalama 1,5-2 sonra PTT’ye yatıyor.

Süt parası hangi tarihlerde alınır ?

2020 yılı süt parası ödemelerini PTT’ye yatış tarihinden itibaren 2 ay içerisinde alabilirsiniz. Bunun için belirlenen bir tarih yoktur. İki ay içerisinde almadığınızda ödemenizin SGK emanet hesaplarına alınacağını hatırlatmak isteriz.

Süt parası kaç ay alınır ?

Okuyucularımız tarafından sık sık emzirme ödeneği kaç ay verilir sorusu sorulmaktadır. Bir defaya mahsus olmak üzere ödenir .Her ay ödenmez. Tutar ise yukarıda belirtildiği gibidir.

Süt parası ne kadar 2020

Gelelim emzirme parası ne kadar 2020 sorusunun cevabına. Yardımın bir defaya mahsus ödendiğini  hatırlatmak isteriz. 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 arası emzirme yardımı 2020 tutarı bir defaya mahsus 202 TL olacaktır. 

Doğum için alabileceğiniz yardım tutarı süt parası ile sınırlı değil. Daha birçok ödeme mevcut. Annelere hamilelik ve doğumdan dolayı ödenen tüm yardımları öğrenmek ve doğum yardımı ve süt parası başvurusu için hemen doğum parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Süt parası sorgulama 2020

2020 yılı emzirme ödeneğinizin yapılıp yapılmadığını ve ne durumda olduğunu e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. Sgk emzirme ödeneği sorgulamasını e devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Sorgulama menüsü aracılığı ile yapabilirsiniz. 2020 süt parası sorgulamanı buradan yapabilirsiniz : emzirme ödeneği sorgulama.

Emekli sandığı süt parası alabilir mi ?

4c yani eski adı ile emekli sandığı kapsamında çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emzirme yardımından yararlanamazlar. Sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen doğum yardımı ödemesinden yararlanırlar.

Doğumdan dolayı anne ve ya babaya verilen doğum öncesi, sonrası izinler ile analık ve babalık iznine SGK doğum izni kaç gün sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

2020 emzirme ödeneği ne kadar, emzirme yardımı hesaplama vs. konularındaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.