Emekli Olmak İstemiyorum Paramı Alabilir miyim 2021

10 2.647

Emekli olmak istemiyorum paramı alabilirmiyim, sigortada biriken paramı alabilir miyim, emekli olmak istemiyorum paramı alabilir miyim v.b. gibi sorular bu aralar sıklıkla sorulmakta.  Evet alabilirsiniz. Nasıl alabileceğiniz konusunda ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

SGK Kanunu’na göre bir kişinin emekli olabilmesi için sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş koşulunu sağlaması gerekiyor. Eğer emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağladıysanız ancak prim günü eksiğinden dolayı emekli olabiliyorsanız sigorta para alma hakkından yararlanabilirsiniz. Bu yazımızda sigorta paramı alabilir miyim, nasıl alabilirim, başvuru nereye ve nasıl yapılır konularında ayrıntılı olarak bilgi bulabilirsiniz.

Ssk birikmiş paramı almak istiyorum

Aslında ssk prim paramı alabilir miyim sorusunun cevabını kısmen yukarıda verdik. Tekrar değinecek olursak bu haktan yararlanabilmeniz için emeklilikte gerekli olan yaş şartını sağlamış olmanız gerekiyor.

Şöyle ki diyelim 01 Ocak 1995 tarihinde girişi olan erkek sigortalı olun. Emeklilik için tamamlamanız gereken yaş şartı 55. Sizin de yaşınız 58 olsun ve prim günü eksiğiniz olduğu için emekli olamadığınızı varsayalım. Bu durumda SGK’ya dilekçe ile başvurarak adınıza ödenen tüm sigorta, bağkur v.s. primlerinizin iadesini toplu olarak alabilirsiniz.

Sigortada biriken paramı alabilir miyim ?

Adınıza çalışma hayatınız boyunca ssk, bağkur v.s. kapsamında ödenen tüm uzun vade sigorta primlerinizi iade alabilirsiniz. İade için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da PTT yolu ile başvurmalısınız. Tabi iade edilecek tutar için hesaplama yapılırken o dönem adınıza ödenen tüm primler değil sigortalı hissesi ile işveren hissesine isabet eden kısım iade edilmekte.

  • Eğer 4a eski adı ile ssk kapsamında 01 Ekim 2008 öncesi çalışmalarınız varsa bu hizmetlerde hem işçi hem işveren hissesi yani o dönemki brüt kazanç üzerinden toplamda %20 oranında iade yapılır.
  • Yine 4a ssk kapsamında 01 Ekim 2008 tarihi ve sonrasındaki sigorta bildirimleri varsa bu kazançların ise sadece sigortalı hissesi yani %11 oranında iade yapılır.
  • 4b eski adı ile bağkur kapsamında ödemiş olduğunuz primler üzerinden de o dönemki prime esas kazancın %20’si oranında iade yapılır.

Şimdi aklınıza şu soru geliyordur. Tamam da örneğin 2000 yılında 5 lira alacağım var bu bana 5 lira olarak mı ödenecek. Hayır tabi ki. Güncelleme katsayısı ile güncellenecek ve güncel tutar üzerinden iade işlemi yapılacak.

SSK birikmiş paramı nasıl alırım ?

Sigortadan para iadesi alabilmek için toptan iade dilekçesi ile son çalışmanın olduğu ya da son bağkur prim ödemesinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru için dilekçe ve kimlik fotokopisi yeterli olmakta. Dilekçe SGK tarafından size verilir.

SGK iadesi alınan süreler daha sonra borçlanılabilir mi ?

Emekli olamayanlara toplu para hakkından yararlanarak adınıza ödenen primlerin iadesini aldıktan sonra prim iadesi almış olduğunuz dönemleri güncel prim tutarları üzerinden ihya ederek yani canlandırarak yeniden hizmetten saydırabilirsiniz.

Ssk birikmiş para sorgulama

Sigortadan para alma sorgulamanı yapabileceğiniz bir platform şu an itibariyle yok. Ancak SGK Hizmet Dökümünüzden iade alacağınız dönem brüt prime esas kazanç tutarlarına göz atarak yukarıdaki hükümler çerçevesinde iade kısmı hesap edebilirsiniz.  Adınıza yatan primlerin prim iadesi hesaplamasında dikkate alınacak kısımlarını görüntülemek için;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifresi ile hizmet dökümüne giriş yapın ⇒ SGK Hizmet dökümü sorgulama.
  • Burada Tüm Uzun Vade Sigorta Kolları kısmını seçtikten sonra Hizmet Dökümünde P.E.K. kısmında yer alan kazançlar üzerinden ve yukarıda belirtilen oranlarla hesaplama yapabilirsiniz.

Sigortadan para alma süresi

Ssk da biriken parayı almak hakkından yararlanmak için belirlenen bir zaman aşımı süresi yok. Emekli olamadıysanız istediğiniz herhangi bir zaman SGK’ya başvuru yaparak ssk birikmiş parayı alma hakkından yararlanabilirsiniz.

Emekli olamayana prim iadesi hesaplama

Yukarıda ayrıntılı olarak ssk birikmiş para hesaplamasının hangi sigorta kolunda ve hangi oranlarda yapıldığı konusunda bilgi verdik. Her yıl için ödenen sigorta primleri o yılın güncelleme katsayısı esas alınarak güncellenerek iade sağlanacağından sizin bunu hesaplayabilmeniz mümkün olamayacaktır. Aynı şekilde bizim de bu konuda hesaplama yapabilmemiz mümkün olmamaktadır.

Ssk dan paramı geri almak istiyorum, sigorta paramı nasıl alabilirim konusundaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

10 Yorum
  1. Dilyana Doneva

    Merhaba, yabaciyim. Turkiyede 7bucuk sene calistim 1ocak 2013te, 30haziran 2020ye kadar sigortam odenmis. Parami cekebilirmiyim

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Emeklilik için gereken yaş şartını sağlamanız halinde çekebilirsiniz.

  2. ZAFER

    Merhaba; Prim olarak günümü doldurdum. Yalnız yaşa takıldım. Emekli olmak istemiyorum primimi iade alabilir miyim.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Hayır iade alamazsınız

  3. Hüseyin can

    1994 doğumluyum işe giriş tarihim 24.10.2009 1064 günüm var iade alabilirmiyim

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Maalesef iade alma hakkınız yok.

  4. Emrah kilic

    1994 giriş ssk 1975 liyim sürekli isim yok sskmi dolduramam inşaat işlerinde çalışıyorum lakin ağır kaldiramiyorum calisamiyorum biriken 2843 primimi alabilirmiyim

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. En az 54 yaşı tamamlamanız halinde iade alabilirsiniz.

      1. Ersin

        1999 girişliyim 7050 günüm var paramı geri alabilirmiyim 21.07.1976.doğumluyum

        1. Mehmet KAYA

          Merhaba. Yaş şartını sağlamadığınız için alamazsınız

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.