İşsizlik Maaşı Alma Şartları 2020

2 999

İşsizlik maaşı alma şartları işten çıkanların en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. İşten kendi isteği ile ayrılan ya da işverenleri tarafından çıkışı verilen çalışanların işten çıktıktan sonra merak ettiği konuların başında işsizlik maaşı alıp alamayacağı gelmektedir.

Bu yazımızda İşsizlik maaşı şartları, nasıl ve nereden alınacağı, kendin işten çıkarsan işsizlik maaşı alabilir miyim gibi konularda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı şartları 2020

İşsizlik sigortası alma şartlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Birisi kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten çıkmanızdır. Eğer kendi isteğiniz ile işten çıkarsanız İŞKUR size maaş ödemez.
  • İşsizlik ödeneği alma şartlarından diğer birisi ise işten çıkış tarihinden önce en az 600 gün sigortanızın olması.
  • Eğer iş çıkışından önceki 3 sene içinde en az 600 gün sigorta priminiz ödenmediyse maaş alamazsınız.
  • İşsizlik maaşı 2020 şartlarından birisi olan işten ayrılış tarihinden önceki son 4 ayda 120 gün kesintisiz prim ödenmesi şartı torba yasa ile kaldırıldı.
  • Buna göre son 4 aylık sürede kesintisiz 120 gün şartı aranmayacak.
  • İşsizlik maaşı alabilmek için en önemli şartlardan birisi de işten çıkış kodudur. İşten çıkış kodunuzu öğrenmek için hemen  işten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kimler alabilir ?

Maaştan yararlanabilmek için gerekli temel şartlar yukarıda belirtmiştir. Bu şartları sağlayan ve adına işsizlik primi ödemesi yapılan herkes bu maaştan yararlanabilir. Ücretli öğretmenlik, ek 5 tarım sigortası gibi sigorta kollarında işsizlik primi ödenmediğinden bu kişiler işsizlik ödeneğinden yararlanamamakta.

İşsizlik maaşı nasıl alınır 2020

İşsizlik ödeneği için aşağıda belirtilen şartların sağlanmasının yanı sıra maaşın bağlanabilmesi için başvuru da zorunludur. Başvuru yapılmazsa maaş bağlanmaz. Maaş başvurusu için birkaç seçenek vardır;

  • E devlet üzerinden başvuru,
  • www.iskur.gov.tr adresinden başvuru,
  • Elden İşkur Müdürlüklerine başvuru seçeneklerinden birisi ile başvurunuzu kolayca tamamlayabilirsiniz.

E-devletten işsizlik maaşı başvurusu

Başvurunuzu e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. İŞKUR’a gitmenize gerek yok. Ayrıca başvuruyu tamamladıktan sonra da İŞKUR’a ayrıca belge vermenize ya da şahsen başvurmanıza gerek bulunmuyor. E devlet sisteminde Türkiye İş Kurumu-İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu menüsü aracılığı ile başvurabilirsiniz. İşsizlik sigortası başvuru ekranına buradan giriş yapabilirsiniz : işsizlik maaşı e devlet başvurusu.

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar

İşsizlik maaşı başvurunuzu e devlet üzerinden ya da www.iskur.gov.tr adresinden online yaptıysanız ayrıca İşkur’a herhangi bir evrak ibraz etmeniz gerekmez. Eğer şartlar sağlanıyorsa sizden evrak istenmez ve başvurunuzu takip eden ayın 5’inde ilk maaşınızı alırsınız. Başvuruyu elden İşkur şubeleri ya da başvuru merkezlerine yapacaksanız sizen başvuru formu, kimlik fotokopisi ve işten çıkış bildirgeniz istenir. İşten çıkış bildirgenizi işvereninizden alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı ne kadar 2020

İşsizlik ödeneği son 4 aylık brüt maaşın son 4 ayın gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutarın %40’ı kadar bağlanır ve toplamda brüt asgari ücretin %80’ini geçemez. Alabileceğiniz işsizlik ödeneği tutarını hesaplamak için hemen  işsizlik maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur işsizlik maaşı 2020

4b bağ-kur kapsamında olup tarım ya da esnaflık kaydını sonlandıranların işsizlik ödeneği alma hakları bulunmamakta. Aynı şekilde sigortalı olarak çalışırken işten çıkış aldıktan sonra ssk kapsamında gerekli gün sayısı ve diğer şartlar sağlansa bile bağkurlu olmayı gerektirecek tarım ya da esnaflık kaydı olanlar da işsizlik maaşı alamaz. SSK kapsamında işten çıktığı günü takip eden gün bağkur açılacağından işsizlik ödeneği bağlanmaz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır ?

Maaş alacağınız süre iş çıkış tarihinden evvelki son 3 yıl içerisinde adınıza ödenen ssk prim gün sayısına göre belirlenir. Buna göre iş çıkış tarihinden evvelki son 3 sene içinde;

  • 600 gün sigorta varsa 6 ay,
  • 900 gün varsa 8 ay,
  • 1080 gün varsa 10 ay boyunca maaş alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı ayın kaçında yatar 2020

Maaş her ayın 5’inde yatar. İlk maaş için başvuru yaptıktan sonra şayet gerekli şartları sağlıyorsanız hemen başvuruyu takip eden ayın 5’i itibariyle maaşınız bağlanmış olacaktır.

İşkur işsizlik maaşı sorgulama 2020

Sorgulamayı İşkur’un resmi internet sitesi olan www.iskur.gov.tr üzerinden yapabileceğiniz gibi e devlet uygulaması üzerinden de kolayca yapabilirsiniz.  Sorgulama işlemini işsizlik maaşı sorgulama sayfasında T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaparak yapabilirsiniz.

İşkur işsizlik maaşı sorgulama telefon numarası

İşsizlik ödeneği sorgulamasını e-devletten yukarıda bağlantısı verilen menüden sorgulayabilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa sorgulama ve gerekli tüm bilgiler için Alo-170 hattını arayabilirsiniz. Telefonunuzdan başında alan adı olmadan her zaman 170 numaralı telefonu arayarak konu hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ödeneğin bir sonraki ayin 5. günü ptt’den ödenecektir

Sorgulama yaptıktan sonra eğer bu sonuç ile karşılaşıyorsanız ödemenizi takip eden ayın 5’i itibariyle Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma

Maaş aldığınız süre boyunca genel sağlık sigortası primleriniz İŞKUR tarafınca ödenir. Maaş süresince hem siz hem de sizin sağlığınızdan yararlanan eş, çocuk, anne ve babanız sigortanızdan yararlanmaya devam eder.

İşsizlik maaşı bitince sağlıktan yararlanma 2020

İşsizlik maaşı bittikten sonra sağlıktan yararlanma da sona erer.  Eğer maaş bittikten sonra yeniden çalışmayacaksanız ve aktif sağlık güvenceniz de yoksa GSS kapsamına geçmeniz gerekiyor. İşsizlik sigortası bitince sağlıktan yararlanmak için SGK’ya uğramanızı öneriyoruz. Güncel GSS aylık prim tutarlarına ve başvuruyu nasıl yapacağınız hakkında bilgiye gss primi ne kadar sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

İşsizlik maaşı hangi PTT’den alınır ?

Herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Ödemeyi gişeden kimliğiniz ile birlikte başvurarak alabilirsiniz. PTT karttan çekemezsiniz.

İşsizlik maaşı atm den çekilir mi ?

Maalesef atm’lerden çekemezsiniz. Herhangi bir PTT şubesi gişesinden alabilirsiniz. Bunun haricinde bir seçenek bulunmamakta.

İşsizlik maaşı alma süresi 2020

Maaş PTT’ye aktarıldıktan sonra 6 ay içerisinde alabilirsiniz. Sadece ayın 5’inde ödenmez. Maaş yattıktan sonra 6 ay içerisinde herhangi bir zaman alabilirsiniz. 6 ay içinde almadığınızda maaş İŞKUR emanet hesabına alınır.

İşsizlik maaşı hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. hüsamettin eser

    03.17.2017 ayında işten cıkarıldım işkurun belirledigi ay takvimine göre işşizlik maaşı aldım maaşımı alırken 01.11..2017 tarihinde ssk’lı iş buldum ve son ayımın parasını almadan işşizlik kurumuna işe girdigimi bildirerek durdurdum 13 ay falandır ssklı calışıyorum işyerim kücülmeye gittigi icin işten cikarılacagımız söyleniyor işten cıkarılırsam tekrardan işsizlik maaşı alabilirmiyim. lütfen acillll cevap bekliyorum

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Son 3 yıl içerisinde 600 gün varsa alabilirsiniz tabi ki.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.