Rapor Parası Ne Zaman Yatar 2021

0 2.254

Rapor parası ne zaman yatar ? İşte bu soru geçici iş göremezlik raporu alanların cevabını merak ettiği soruların başında geliyor.  Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alabilmek için rapor parası alma şartlarını sağlamanız ve bazı işlemlerin yapılması gerekiyor.

Bu yazımızda rapor parası almak için şartlar, rapor parası hangi tarihte alınır, iş göremezlik parası ne zaman yatar, doğum parası kaç günde yatar gibi konu hakkında merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz.

Rapor parası şartları 2021

2021 rapor parası alma koşulları raporlu olma sebebine göre farklılık gösteriyor.

  • Hastalık nedeni ile alınan geçici iş göremezlik raporlarında ödeme alabilmeniz için istirahat raporu almış olduğunuz günden geriye dönük bir sene içinde en az 90 gün sigorta olması ve işvereninizin raporlu olduğunuz dönemde çıkışınızı vermemesi gerekir.
  • Analık doğum rapor parası almanın şartları ise doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gününüzün olması. Eğer doğum tarihinden evvel ki bir yılda 90 gün sigortanız ya da 4b bağkurunuz varsa ve tabi ki bağkura da geçmiş borcunuz varsa ödeme alabilirsiniz.Doğum için geçici iş göremezlik parası alabilmeniz için istirahatli olduğunuz süre boyunca işvereninizin çıkış yapmaması gerekir. Çıkış yapılırsa ödeme alamazsınız.
  • İş kazası geçirdiğinizde sgk rapor parası alma şartları arasında 90 gün şartı yoktur. Her halukarda işyerinde iş kazası geçirmeniz ve iş kazası sonucu geçici iş göremezlik raporu almanız halinde SGK ödemenizi yapacaktır.

Rapor parası nasıl alınır 2021

2021 iş göremezlik raporu hakkından yararlanabilmeniz için yukarıdaki rapor ücreti alma şartlarının sağlanmasının yanında bazı işlemlerin de yapılması gerekmektedir. Sgk rapor parası almanız için işveren tarafından çalışmadığınıza dair bildirimin elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapması gerekiyor. Hastane tarafından raporunuz eksiksiz girildiyse ve işveren tarafından da bildirim yapıldıysa ve tabi ki sigortadan rapor parası alma şartlarını da sağlıyorsanız ödemenizi alabilirsiniz. Gelelim ödemenin ne zaman yapıldığına.

Rapor parası kaç günde yatar 2021

Gelelim asıl konumuz olan istirahat paraları ne zaman yatar sorusunun cevabına. Rapor bitiminde işveren tarafından bildirim yapıldıktan sonra eğer raporunuzda eksik yoksa ve istirahat parası almanın şartlarını sağlıyorsanız ödemeniz işveren onay tarihinden itibaren 15 gün içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabınıza gönderilir.

Daha uzun süreli istirahat raporlarında ya da doğum raporlarında rapor parası alabilmek için raporun tamamının bitmesini beklemeniz gerekmiyor. İşvereniniz geçici iş göremezlik raporu ile ilgili biten kısım kadar parça parça onay yaparsa SGK da parça parça ödeme yapar.

Doğum rapor parası ne zaman yatar ?

Doğum rapor parası alabilmek için doğumun gerçekleşmiş olması ve doğum sonrası geçici iş göremezlik raporunun hastane tarafından girilmiş olması gerekiyor. Doğum olduktan ve doğum sonrası rapor doktor tarafından girildikten sonra artık ödeme süreci başlar.

Doğum öncesi raporun işveren tarafından çalışmazlık girişi yapıldıktan sonra SGK doğum öncesine ödeme yapar. Doğum sonrası rapor ise tamamı bittikten sonra ya da işveren tarafından parça parça onaylanması durumunda onaylandığı kısım kadar ödeme yapılabilir.Ödeme işverenin her çalışmazlık bildiriminden sonra ortalama olarak 10-15 gün içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabına aktarılır.

Ne kadar doğum parası alacaksınız merak ediyor musunuz ? O zaman öğrenmek için hemen sgk doğum yardımı ne kadar sayfamızı ziyaret edin.

Rapor parası ne zaman ödenir 2021

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme PTT’ye gönderildikten sonra en geç iki ay içerisinde alınması gerekiyor. Bunun için belirlenen belli bir tarih aralığı yok. PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde herhangi bir zaman alınabilir. Eğer tanımlı banka hesabınız varsa hesabınızdan herhangi bir zaman çekebilirsiniz. Bunun için de belirlenen herhangi bir zaman yok.

Rapor parası ayın kaçında yatar ?

Ödemeler için belirlenmiş belli bir tarih yoktur. İşveren tarafından bildirim yapıldıktan sonra ortalama en geç 10-15 gün içerisinde ödeme PTT ya da tanımlı banka hesabına gönderilir. Eğer tanımlı hesabınız yoksa ve e-devlette tanımlama yapmadıysanız PTT’ye gönderilen iş göremezlik istirahat parası ödemelerinizi en geç PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde almanız gerekiyor.

Rapor parası hangi bankaya yatar 2021

İşgöremezlik ödemeleri PTT’den alınmaktadır.  Ödemeniz gönderildikten sonra herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz. Yok ben PTT ile uğraşmam banka hesabımdan almak istiyorum diyorsanız bu da mümkün. E devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsünden hesabınızı tanımlayabilirsiniz.

SGK rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini e-devletten T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizi girerek yapabilirsiniz.

  • E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme menüsünden ya da ;
  • Direk buradan T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz ⇒ e-devlet sgk rapor parası sorgulama.

Rapor parası e devlette ne zaman gözükür ?

Rapor bitiminde ya da uzun süreli raporlarda işveren tarafından kısmi onay yapıldığında onay işlemi bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi ekranına düşer. Bağlı olunan SGK tarafından rapor onay işlemleri tamamlanır tamamlanmaz e-devlette Rapor Parası Merkeze Gönderildi olarak görünür. SGK Merkez onayı ortalama 1-2 iş günü sürer ve merkeze gönderildi dedikten sonra en geç 1-2 iş günü içerisinde ödeme PTT ya da bankaya gönderilir.

T.C. ile rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

E-devletten sorgulama yapmak için T.C. ve şifre gerekmekte. Sadece T.C. ile rapor paranızın ne durumda olduğunu öğrenmek ve ssk istirahat parası sorgulaması yapmak için hemen  rapor parası sorgulama ptt sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. 

Rapor parası ne kadar yatar ?

Ödenecek ücret brüt maaş üzerinden hesaplanır.

  • Hastalık raporlarında rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık brüt ücret toplamı son 3 ayın gün sayısına bölünür. Burada belirlenen sonucun 2/3’ü ayakta tedavide, 1/2’si ise yatarak tedavide bir günlük istirahat parası olarak ödenir.
  • SGK doğum rapor parasında da hesaplama yine aynen hastalıktaki gibi yapılır. Ancak doğum rapor parasında hesaplama yapılırken doğum tarihinden önceki son 3 aylık kazanca bakılır.
  • İş kazalarında da varsa son 3 aylık kazanca göre ve yukarıdaki gibi hesaplama yapılır.
  • Ne kadar ödeme alabileceğinizi öğrenmek için rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası alma ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.