Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır 2021?

5 2.989

Emeklilik dilekçesi verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır ? Evet bu soru emekliliğe başvuran herkes tarafından sorulan ortak soruların başında gelmekte. Emeklilik için gerekli şartları sağlayıp emekli dilekçesi verildikten sonra cevabı merak edilen soru emekli maaşım ne zaman bağlanır sorusu gelmektedir.

Emekli maaşı bağlanma süresi sigortalılık durumunuza ve bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş yoğunluğuna v.s. gibi faktörlere göre değişkenlik göstermekte. Bu yazımızda emeklilik başvurusundan sonra maaş ne zaman bağlanır, emeklilik kağıdı ne zaman gelir, ilk emekli maaşı nereden ve nasıl alınır, hangi bankaya yatar v.s. konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Sgk emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Emeklilik başvuruları SGK Gelir, Aylık ve Talep belgesi ile son çalışma ya da prim ödemesinin olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na elden, posta ve ya kargo yolu ve ya e devlet üzerinden yapılabilir.  Eğer e devlet şifreniz varsa sistem üzerinden kolayca talebinizi iletebilirsiniz. Bu durumda ayrıca belge de vermenize gerek kalmaz.

Emeklilik başvurusu SGK tahsis talep formu yeni adı ile SGK Gelir, Aylık ve Ödenek talep belgesi ile yapılmakta. Emeklilik talep dilekçesini nasıl dolduracağınız hakkında detaylar, örnek doldurulmuş forma göz atmak ve tüm ayrıntılar için hemen  gelir aylık ödenek talep belgesi nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilir ?

Emeklilik dilekçesini gerekli şartları sağladığınız tarihten itibaren verebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na hafta içi iş günlerinde mesai saatleri içerisinde elden verebilirsiniz. Aynı şekilde PTT aracılığı ile gönderecekseniz yine hafta içi mesai saatleri içerisinde gönderin ve PTT’den gönderimlerde kesinlikle iadeli taahhütlü seçeneği ile gönderin. Bu durumda postaya verdiğiniz tarih SGK’ya verdiğiniz tarih olarak kabul edilir. Hafta sonu gönderecekseniz kargo ile de gönderebilirsiniz.

Emeklilik dilekçesini verdikten sonra sağlıktan yararlanma

Eğer dilekçe verdiğiniz tarihte aktif bağkur ya da ssklı iseniz zaten terk ya da işi bırakma tarihinden itibaren 99 gün daha sağlıktan yararlanma hakkınız var. Eğer terkten sonra yararlanma hakkınız yoksa bu durumda emekli maaşınız bağlanana kadar sağlık güvenceniz kapanabilir. Bunun önüne geçmek için SGK’ya giderek genel sağlık sigortası açtırabilirsiniz.  GSS başvurusu yapmak için g1 gss primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emeklilik dilekçemi verdim maaşım ne zaman gelir ?

Gelelim asıl konumuz olan emekli maaşı ne zaman bağlanır sorusunun cevabına. Malumunuz emeklilik için gerekli olan şartlar ilk başlangıç tarihine göre sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartıdır. Eğer tüm şartları sağlıyorsanız sağladığınız tarihten sonra yapmış olduğunuz başvurunuza istinaden ilk emekli maaşı talep tarihinizi takip eden ay başından itibaren bağlanır.

Şöyle ki diyelim 15 Şubat 2019 tarihinde emekliliği hak ettiniz ve bu tarihte SGK tahsis talep yani emeklilik formu ile başvuru yaptınız. Bu durumda maaşınız 01 Mart 2019 tarihinden itibaren bağlanır. İlk emekli maaşı da genelde bir sonraki ay alınır. Örnek üzerinden gidecek olursak ilk maaşınızı Nisan 2019’da emeklilik numaranızın son rakamına göre belirlenen tarihte alırsınız. Genelde de 2,5 emekli maaşını birikmiş şekilde öder SGK.

4c emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

4c yani eski adı ile emekli sandığı kapsamında çalışan memurların emeklilik işlemleri Kurumunun emekliliğe sevk onayı ile başlar. Memur kendi Kurumuna emeklilik talebini iletir ve Kurum da Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu talebi gönderir. Genel olarak talepte bulunduktan 1,5 ay içerisinde ortalama olarak maaş bağlanmakta ve ikramiye ödemesi yapılmaktadır. Bu süre farklılık da teşkil edebilir.

İlk emekli maaşı ne kadar alırım ?

Emekli maaşı hesabı çeşitli kriterlere göre farklılık gösterir. Ne kadar emekli maaşı alacağınız hizmet geçen yıllara, prim ödeme sürelerine, hangi sigorta koluna göre ödeme yaptığınıza ve primlerin yüksek ya da düşükten v.s. ödenmesine göre farklılık gösterir. Bu yüzden size şu kadar maaş alabilirsiniz diyebilmek için ortalama prime esas kazancınızı bilmemiz gerekir.

Yorum bölümünden ilk işe giriş tarihinizi, emeklilik dilekçesi verdiğiniz tarihi, hangi sigorta kolu kapsamında prim ödediğinizi, düşükten mi yüksekten mi prim ödendiğini v.s. yazarsanız ortalama olarak ne kadar maaş alabileceğiniz konusunda sizin için hesaplama yapabiliriz.

İlk emekli maaşı kaç günlük ödenir ?

Emekli maaşı takip eden ayın başı itibariyle ödenir. Bu durumda ilk emekli maaşı alındığı tarihte başvuruyu takip eden ay başından itibaren hesaplanacak aylık tutarı ödenir. Bir de alındığı tarihteki kısmi aylık. Şöyle örnek verelim siz 12 Kasım 2019 tarihinde emeklilik talebinde bulundunuz. Aylığınız 01 Aralık 2019 tarihi itibariyle bağlanır ve ilk maaşınızı da 20 Ocak 2020 tarihinde alacağınızı varsayalım. Bu durumda Aralık ve Ocak için tam maaş ile bir de Ocak ayı için 20 günlük kısmi maaş olmak üzere toplamda 80 günlük maaş almış olursunuz.

İlk emekli maaşı hangi bankaya yatar ?

Emekli maaşı talep formunda eğer banka belirttiyseniz ilk maaştan itibaren maaşınız talepte bulunduğunuz bankaya gönderilir. Ancak talep formuna herhangi bir banka ismi belirtmediyseniz ilk maaşınız Ziraat Bankası’na gönderilir.

Emekli maaşı ne zaman birikmeye başlar ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere gerekli şartları sağladığınız tarihten itibaren başvuru yaptığınızda maaşınız takip eden aybaşından bağlanır. Bu süreçte SGK maaşı geç bağlasa bile aylığınız takip eden ay başından başlamak üzere birikmeye başlar. Diyelim ki SGK 6 ay sonra maaşınızı bağlayabildi. Bu durumda en az 6 aylık birikmiş maaşınızı son maaşınız ile birlikte bankaya göndermesi gerekiyor.

Emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışma

Eğer dilekçe verdiğiniz tarihte çalışmaya devam ediyorsanız SGK’ya emeklilik talebinde bulunabilmeniz için işvereninizin işten çıkışınızı vererek “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak giriş yapması gerekiyor. Böylece çalışmaya devam ederken de emeklilik talebinizi iletmiş olabilirsiniz. Aynı zamanda emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edecekseniz işveren sizi aynı kod ile SGK’ya bildirebilir. Aylığınızda herhangi bir kesinti olmaz ve çalışmaya devam edebilirsiniz.

Memur emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışma

Devlet memurları emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışmaya devam ederler. Kurum tarafından emeklilik onayı gelene kadar çalışma devam eder. Kurum emekli maaşı bağlandıktan sonra işin bırakılacağı tarihi bildirir.

Emeklilik evrak takibi nasıl yapılır ?

Aslında SGK evrak takip sisteminden T.C. numaranız ile emeklilik dilekçesi takibi yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takip sisteminden emeklilik başvurunuzun takibini yapmak ve sorgulamak için hemen  sgk emeklilik evrak takibi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emekli maaşı e devlette ne zaman görülür ?

İlk emekli maaşını aldıktan sonra artık maaşınız e devlet sisteminde görünmeye başlar. Ondan öncesinde sistemde genel olarak görünmemekte. E devlet sisteminde maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ve emeklilik dilekçesi sonucu öğrenmek için;

  • 4a SSK için SGK-4A Aylık Bilgisi
  • 4b bağkur için SGK-4b Aylık Bilgisi,
  • 4c emekli sandığı için 4C Aylık bilgisi menülerinden sorgulayabilirsiniz.

Emekli maaşları hangi tarihte ödenir ?

Devlet memurlarının aylıkları her ayın başında ödenir. SSK ve bağkur emekli maaşları ise emekli tahsis numarasının son rakamına göre ödenir. SSK emekli maaşları tahsis numarasının son rakamına göre her ayın 17-26’sı arasında ödenirken 4b bağkur emekli maaşları ise her ayın 25-28’i arasında ödenmektedir.

Emeklilik dilekçesinden sonra maaş ne zaman bağlanır v.s. konularındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

5 Yorum
  1. Murat

    Merhaba..
    Emeklilik başvurusunu ne kadar önce yapmalıyım.?

  2. alican

    iş yerinden çıkış ve tazminatımı almak için emeklilik hazırlık dilekçesi verdim.
    açıklama bölümün de ” işlem yapıldı ” diye bir yazı var.
    bu ne anlama geliyor.
    ilginiz için teşekkür ederim.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Yazınız hazırlanmış anlamına gelir ama evrak sistemindeki bu açıklamaları çok da doğru gitmiyorlar. Mesai saatleri içerisinde ilgili sgkyı telefonla arayarak bilgi talep etmenizi öneririm.

  3. Elva

    Emeklilik dilekçemi verdim ama corono virüsü yüzünden geç emekli olma ihtimalim var mı?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Hayır sgkda işlemler olağan sürecinde devam ediyor. Gecikme olmaz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.