Trafik Cezası Taksitlendirme 2021

0 1.429

Trafik cezası taksitlendirme işleminin nasıl olacağı ceza uygulananların ortak sorunu.Trafik cezası borcu olanların en çok sordukları soruların başında borçlarını nasıl taksitlendirebilecekleri, yapılacak indirim oranları ve borçların yapılandırılıp yapılandırılamayacağı hususu.

Bu haberimiz 2021 yılı içerisinde trafik cezası uygulanan ya da önceki bir dönemde uygulanıp tebliğ edilmiş ve borçları için faiz uygulanan kişileri ilgilendiriyor. Yazımızı takip ederek trafik cezası yapılandırma ve ya trafik cezası taksit işlemleri ile ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirme nasıl yapılabileceği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Trafik cezası borcu sorgulama ve ödeme

Sorgulama ve ödeme işlemini e-devlet üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Trafik cezası borç sorgulamasını e-devlette trafik cezası borcu sorgulama sayfasından giriş yaparak yapabilirsiniz. Girişten sonra UYGULAMAYA GİT deyiniz. Buradan sizi internet vergi dairesine yönlendirir. Anasayfada adınıza Vergi dairesine olan tüm trafik cezası, MTV ve diğer borçlar ekranda görünecektir. DETAY-ÖDE dedikten sonra ödeme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Trafik cezası peşin ödeme indirimi 2021

Cezayı tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde ödediğinizde;

  • Toplam tutarın 1/4’ü oranında peşin ödeme indirimi sağlanır. 15 günlük süreyi geçirdikten sonra ise uygulanan ceza tutarına ilave olarak trafik cezası faizi uygulanır.
  • Faiz uygulanan borcu trafik cezası taksitlendirme hakkından yararlanarak 4 taksite bölerek eşit bir şekilde ödeyebilirsiniz.
  • Trafik ceza taksitlendirme 2021 işlemleri konusunda yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz.
  • Radar cezası peşin ödeme indirimi indirimi de aynı şekilde uygulanmaktadır.

2021 trafik cezası taksitle ödeme nasıl yapılır ?

Trafik cezalarında yapılandırma ile trafik cezaları taksitlendirme işlemleri birbirinden farklıdır. Yapılandırmada uygulanan faizin tamamı silinip çıkan yasaya göre de anaparanın bir kısmı tahsil edilerek borcun kalanından vazgeçilmektedir. Ancak trafik borcu taksitlendirme farklıdır. Taksitle trafik cezası ödemek istediğinizde mevcut faize ilave faiz eklenir.

  • Eğer cezanın tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde başvuru yaparsanız taksitlendirmede 4 eşit takside kadar borcu bölebilmektesiniz. Uygulanan anapara ve faize ilaveten bir de taksitlendirme farkı ödemeniz gerekiyor tabi. Taksitlendirme hakkından yararlanabilmeniz için ilk taksidi peşin olarak yatırmanız gerekiyor. İlk taksidi yatırmadan taksitlendirme işlemi tamamlanamıyor.
  • Ayrıca 15 günlük süreyi geçirdikten sonra da taksitlendirme başvurusu yapabiliyorsunuz. Bu durumda da 36 aya kadar taksitlendirme yapılabilmekte.

Trafik cezası taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır ?

Trafik cezalarını taksitlendirme başvurusunu bağlı olduğunuz vergi dairesine yapmanız gerekiyor. Başvuru için kimliğiniz ile birlikte vergi dairesine uğramanız yeterli. Vergi dairesi tarafından taksitlendirme başvuru formları ve diğer evraklar verilecektir. Ayrıca interaktif vergi dairesi üzerinden aşağıda belirtilen menüden trafik cezası taksite bölme başvurusu yapabilirsiniz.

Gecikmiş trafik cezası taksitlendirme işlemini 4 takside kadar yapılabilmekte. Taksit işleminin onaylanması için vergi dairesi ilk taksidi peşin olarak ödemenizi ister. İlk taksidin ödemesini sağladıktan sonra kalan borç 3 eşit takside bölünür.

Trafik cezası taksitlendirme e-devletten nasıl yapılır ?

Taksitlendirme başvurusunu interaktif vergi dairesinde Taksitlendirme/Tecil Talep işlemleri (6183 S. Kanunun 48. Maddesi Kapsamında) menüsünden yapabilirsiniz. Buradan interaktif vergi dairesine e-devlet ya da kullanıcı şifreniz ile giriş yapabilirsiniz ⇒ interaktif vergi dairesi girişi.

Trafik cezası taksitlendirme faizi ne kadar ?

Senelik faiz oranı yaklaşık %15 civarındadır. Yani aylık ortalaması % 1,25 civarındadır. Faizi ile beraber 1000 liralık bir borcu 4 taksitle ödemek istediğinizde toplamda ödeyeceğiniz tutar 1050 lira olacaktır.

Trafik cezası ödemesi nasıl yapılır ?

Ödeme işlemi vergi dairesi veznelerine, interaktif vergi dairesi üzerinden online ve anlaşmalı bankalardan ödenebilmekte. Ödemenin yapılabilmesi için ceza makbuzunun yanınızda olması gerekiyor. Bazı durumlarda ceza henüz tahakkuk etmemiş ise makbuz numarası ile ödenmesi gerekebiliyor.

Trafik cezası taksitlendirme haciz takibini durdurur mu ?

Trafik cezası taksitli ödeme seçeneğinden yararlanmanız halinde borcun tamamını ödemeden haciz takibi durdurulmaz. Ancak banka hesabınıza bloke konulduysa borcun yarısından fazlasını ödedikten sonra bağlı olduğunuz vergi müdürlüğüne dilekçe vererek blokenin kaldırılması ile ilgili talepte bulunabilirsiniz.

Trafik cezası taksit yapan bankalar hangileri ?

Trafik cezası kanuni taksitlendirmesi yukarıda da belirttiğimiz gibi Vergi daireleri tarafından yapılmakta. Bankaların bu şekilde taksit imkanı bulunmamakta. Ancak kredi kartınız ile peşin olarak yaptığınız bir ödemeyi bankanıza başvurarak taksitle ödeme imkanı sağlayan bankalar bulunmakta. Bunu da ödeme yapmadan önce bankanızdan bilgi alarak yapmanız yararlı olacaktır. Bunun dışında da ancak kredi çekerek borcu kapatıp bankaya taksitle ödeme yapabilirsiniz.

Trafik cezası kredi kartına taksit olur mu ?

Trafik cezası ödemelerinde kredi kartına taksit imkanı sağlanmamaktadır. Vergi dairesinde ya da interaktif vergi dairesinde de taksitle kredi kartı borcu ödenmesi imkanı bulunmamakta. Bazı bankalar trafik cezası peşin ödeme kart ile sağlandıktan sonra belirli bir faizle taksite bölebilmekte ancak bu da kampanya dahilinde gerçekleşmekte.

Ehliyet cezası taksitlendirmesi nasıl yapılır ?

Ehliyetsiz araç kullanma ya da ehliyetin geçerli olmadığı araçların kullanımı durumunda uygulanan cezaları yukarıda anlatıldığı şekilde taksitlendirme yapabilirsiniz.

Trafik cezası yapılandırma 2021

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve yakın zamanda yasalaşması beklenen yeni torba yasa ile;

  • Trafik cezası borçlarının gecikme zammı ve faizleri silinecek.
  • Ayrıca anapara üzerinden de indirim sağlanacak.
  • Peşin ödemede sadece anapara ve cüzi miktarda bir farkla borç kapatılabilecek.
  • Taksitle ödemede ise taksit farkı alınacak ve borçlar 36 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Trafik cezası haricinde başka vergi borcunuz varsa vergi affından yararlanarak yapılandırabilirsiniz. Vergi affı ne zaman çıkacak, başvurular nasıl olacak konusunda ayrıntılı bilgi için  vergi affı ne zaman çıkacak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Trafik cezası yapılandırma ve taksitlendirme hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.