2020 Engelli Raporu Başvurusu, Şartları ve Sorgulama
Engelli raporu almak, tam donanımlı bir hastanede uzman doktorlar tarafından toplanılan heyet ile çıkan karara bağlı bulunmaktadır. Engelli raporu almak için şu adımları takip edilmesi gerekmektedir:
- Raporun resmi olarak onaylanacağı bir hastaneden alınması gerekli görüldüğü için buna uygun bir hastanenin tercih edilmesi birinci basamak olarak bilinmektedir.
- Hastaneye başvuru için gidildiğinde ilk olarak sağlık başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.
- Başvuru esnasında başvuru yapan kişilerin kimlik belgelerinin yanlarında olması gerekmektedir.
- Engelli talep formunun da danışma aracılığıyla doldurulması ile gerekli görülen tüm tetkiklerin tamamlanması gerekmektedir.
- Tetkiklerin sıralamasında öncelikle kan alma işlemi ile kan tahlili yapılması gerekmektedir. Buna ek olarak engel durumuna bağlı olarak tüm polikliniklerden onay alınmasının ardından rapor heyetin onayına sunulmaktadır.
Engelli Rapor Hakkı Kimlere Yöneliktir ?
Engelli rapor alma hakkı bulunan kişiler, devlet tarafından şu şekilde belirlenmektedir:
- Engel durumunun %40 ve üzeri olması halinde rapor çıkmaktadır.
- Kulak, burun, boğaz alanında engel durumu olanlar,
- Sindirim sistemine yönelik engel durumu olanlar,
- Endokrin alanında engel durumu olanlar,
- Yanık durumlarından kaynaklı engeller,
- Kanser hastaları,
- Ruh sağlığı alanında engelli olanlar,
- Nörolojik alanda engel durumu olanlar,
- Kas ve iskelet sisteminde engel durumu olanlar,
- Kadın hastalıklarına bağlı engel durumları,
- Solunum yolu hastalıkları nedeniyle engelli olanlar,
- Kadın hastalıkları nedeniyle engel durumu olanlar,
- Görme bozukluğu nedeniyle engelli olanlar,
- Deri ve cilt hastalıklarına bağlı engel durumları.
Bu engel durumlarının heyet raporu ile %40 ve üzeri olduğu belirlenmesi halinde engelli haklarından yararlanma olanağı bulunmaktadır. Engelli raporu üzerinden engelli kimlik kartı çıkarılabilmekte ve bu sayede pek çok ayrıcalıktan yararlanılabilmektedir.
Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır ?
Engelli raporu sorgulama, E-devlet sistemleri üzerinden yapılmakta olan bir işlem olarak bilinmektedir. Bu sorgulama işlemleri için öncelikli olarak bir E-devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır.E-devlet şifresi ile sisteme girilmesinin akabinde güncel şifre ile işlem yapılması gerekmektedir. Bu nedenle akılda kalacak ve güvenlik açığı oluşturmayacak bir şifre belirlenmesi önemli olmaktadır.Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama butonuna engelli raporu sorgulama yazılarak istenen sayfaya erişim sağlanabilmektedir. Bu sayfa üzerinden engellilik raporunun onaylı haline ulaşmak mümkün olmaktadır.
Engelli raporu sorgulamasını TC numaranız ve e-devlet şifreniz ile buradan yapabilirsiniz ⇒ engelli raporu sorgulama .
Engelli Raporu Sorgulamalarında Hangi Bilgiler Gereklidir ?
Engelli raporu sorgulamalarında gerekli olan bilgiler, E-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından şu şekilde sıralanmaktadır:
- Nüfusa kayıtlı bulunan il,
- Doğum tarihi,
- Nüfus cilt numarası,
- Güvenlik kodu.
Bu bilgiler T.C vatandaşları için gerekli olmakla birlikte E-devlet sistemi üzerinden gerekli olmaktadır. SGK bünyesinde yapılmakta olan sorgulamaları yabancı kökenli kişilerin yapması halinde ise ek olarak ikamet tezkere numarasının bilinmesi gerekli görülmektedir.
Bu bilgilerin girilmesi raporun mevcut durumunun doğru bir şekilde değerlendirilmesi için gerekli görülmektedir. Bu nedenle sorgulama yapılması halinde kimlik belgesinin yanlarında bulundurulmuş olması da sürecin hızlandırılması açısından önemli olmaktadır.
Eğer en az %40 ya da üzerinde engel oranınız varsa sigortalı çalışırken normal çalışandan daha fazla net asgari ücret almanız gerekiyor. Engelli olarak alabileceğiniz ilave maaş tutarları, engelli vergi indirim oranları için hemen Engelli Vergi İndirimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Engelli raporu almak için gerekli görülen evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:
- Hastane tarafından verilmekte olan engel oranını bildiren belge,
- Engelli başvurusunda bulunan kişinin kimlik aslı be kimliğin fotokopisi,
- Engelli başvurusu yapacak olan kişinin 5 adet vesikalık fotoğrafı.
Bu evraklar ile birlikte yapılmakta olan engelli raporu başvuru onay durumlarının da E-devlet sistemi üzerinden öğrenilmesi mümkün olmaktadır. Fakat heyet raporu onaylananların rapor alma durumları kesin olarak değerlendirilmektedir.
Eğer engelli raporu aldıysanız ve engel oranınız en az %40 ve ya üzerinde ise erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Hemen Engelli Emeklilik Şartları sayfamızı ziyaret ederek erken emeklilik şartlarınızı öğrenebilirsiniz.
Engelli raporu nasıl alınır hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları