Kolay İşverenlik Ekranı Giriş, Başvuru İşlemleri

5 2.626

Kolay işverenlik ekranına girişin nasıl yapılacağı ve SGK kolay işverenlik geçişi ile ilgili yapılması gereken tüm işlemler hakkında yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bildiğiniz üzere muhtasar beyanname ile SGK aylık prim ve hizmet belgesi tek belgede birleştirilmiş ve Muhtasar ve SGK Beyannamesi adını almıştır.

Gelir vergisi mükellefi olanlar ile stopaja tabi olanların muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermesi gerekirken bu kapsamda olmayan apartman yöneticiliği, konut kapıcısı v.s. kapsamında sigortalı çalıştıranların ise ya bildirgeyi e bildirge v2 uygulaması üzerinden vermesi ya da apartman yönetimi kolay işverenlik sistemine geçiş yapması gerekiyor. Yazımızın devamında SGK kolay işverenlik başvurusu nasıl yapılır, sistem hakkında detaylar ve kolay işveren sistemine geçiş hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Kolay işverenlik nedir ?

Gelir vergisinden muaf olan ve stopaj ödemesi gerekmeyen apartman yönetimi ve konut kapıcılığı işyerleri için geliştirilen bir uygulamadır. Bu uygulamaya bir kereliğine geçişin ardından sistem her ay otomatik olarak aylık prim ve hizmet belgesini göndermekte ve tahakkuk oluşturmaktadır. Yani bu sistemde siz bilgileri değiştirmediğiniz sürece sistem her ay aynı prim gün sayısı ve kazançla hizmeti otomatik olarak göndermektedir.

Kolay işverenliğe geçişi nasıl yapılır ?

Konu hakkında en çok gelen soru kolay işverenliğe nasıl geçilir olmaktadır. Kolay işverenliğe geçiş SGK işveren sistemi üzerinden yapılmakta. Kolay işverenlik başvurusu için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz;

  • Öncelikle sgk işveren sistemi girişi sayfasından e bildirge kullanıcı bilgileriniz ile SGK işveren sistemine giriş yapın.
  • İşveren sistemine giriş yaptıktan sonra ana menüde yer alan KOLAY İŞVERENLİK- SGK Kolay İşverenlik Başvuru/Kayıt İşlemleri menüsünden başvuru yapabilirsiniz.
  • Böylece kolay işverene geçiş işlemi başvurusu tamamlanmış olacaktır.
  • Bazı işverenler kolay işverenlik v2 ekranında neden yok diye sormakta. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi işveren sistemi üzerinden başvurular yapılabilmekte.
  • Sisteme geçişten sonra bilmeniz ve yapmanız gereken önemli hususlar aşağıda verilmiştir. Lütfen bunları dikkatlice okuyunuz.

Ev hizmetleri kolay işverenlik geçişi nasıl yapılır ?

Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar zaten mevcut durumda başvurudan itibaren bu kapsamda yer almaktadırlar. Yani primler ve hizmetler sistemde kayıtlı bilgiler değişmediği sürece sistem tarafından her ay otomatik olarak olmaktadır. Ev hizmetleri sigorta primi ne kadar başlıklı yazımızdan hem güncel prim tutarlarına hem de yararlanma hakkınız olan teşviklere göz atabilirsiniz.

Kolay işverenlik sistemi nasıl kullanılır ?

Sistem hakkında bunları kesinlikle bilmeniz gerek;

  • Sisteme geçiş başvurusu yaptıktan sonra geri dönüşü yoktur. Tekrardan eski sisteme dönemezsiniz.
  • Kolay işverenlik onay işleminin yapıldığı ayın ve sonraki ayların tahakkuk işlemleri kolay işverenlik sistemi tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Başvuru yapılan aydan önceki ayın bildirgesini e bildirge V2 uygulaması üzerinden girmeniz gerekiyor. E -bildirge V2 uygulaması üzerinden bildirge girişi nasıl verilir konusunda detaylar için  e bildirge v2 kullanım kılavuzu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Kolay işverenliğe geçiş başvurusunun ardından sigortalıların prim gün sayısı ve teşvik bilgileri tanımlanmazsa sistem bir önceki ayın bildirgesinde yer alan sigortalıların hizmetini 30 gün üzerinden ve teşviksiz olarak verecektir. Bu yüzden sisteme geçiş başvurusu yaptıktan sonra Kolay İşverenlik-Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri menüsünden sigortalının prim gün sayısı ve yararlanabileceği teşvikleri tanımlamanız gerekmektedir. Nasıl yapacağınız hakkında detaylı bilgi yazımızın devamında verilecektir.
  • Kolay işverenlik sistemine geçiş sonrasında işe yeni alınan çalışanlar için de prim günü ve teşvik tanımlamasının Beyan Giriş ve Teşvik Tanımlama İşlemleri menüsünden yapılması gerekiyor. Aksi halde sistem her ay 30 günden ve kanun numarasız olarak bildirge gönderecektir.
  • Kolay işverenlik uygulamasında otomatik olarak oluşturulan tahakkuk belgesi ve hizmet listelerine E bildirge V2 uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Kolay işverenlik sisteminde hatalı verilen bildirgelerin iptal/ek/asıl belge verme işlemleri E-Bildirge V2 uygulaması  üzerinden yapılacaktır.
  • Her ayın tahakkuku takip eden ayın 14’ünde sistem tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla ayın 14’üne kadar yapılacak eksik gün girişleri henüz bildirgesi gönderilmemiş aya yansıyacaktır. Ayın 14’ünden sonra girilmesi halinde içinde bulunulan ay ve değiştirilmediği sürece sonraki aylara yansıyacaktır.

Kolay işverenlik beyan girişi ve teşvik tanımlama

Kolay işverenlik sistemine geçişin ardından sigortalının gün, kazanç beyan girişi ile teşvik tanımlama işlemini yapmanız gerekiyor. Beyan girişi ve teşvik tanımlaması yapmadığınızda sistem prim gün sayısını 30 üzerinden, kanun numarasız yani teşviksiz olarak gönderir.

Sigortalının prim gün sayısı ve teşvik tanımlama işlemlerini SGK İşveren Sistemi-Kolay İşverenlik-Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri menüsünden yapmanız gerekiyor. Bu ekranda prim günü ve teşvik tanımlaması yapacağınız sigortalıyı seçerek Devam deyin. Bu işlemin ardından karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecektir.

kolay işverenlik geçiş
  • Yukarıdaki örnek sigortalıda prim gün sayısı 30 ve brüt ücret asgari ücret üzerinden seçilmiştir. Siz Hizmet Günü kısmından sigortalının prim gün sayısını, Ücret kısmında ise brüt ücretini değiştirebilirsiniz. İkramiye ödemesi varsa ikramiyenin brüt kısmını da ekleyebilirsiniz.
  • Prim gün sayısı ve ücreti belirledikten sonra Sigortalı Beyan Güncelle/Teşvik Tanım ve Sıralama İşlemleri menüsüne giriş yapın.
  • Teşvik tanımlaması yapmak istediğiniz sigortalının yanındaki kutucuğu işaretleyip Devam edin.
  • Devam ettikten sonra teşvik ile ilgili bilgileri girerek teşvik girişi ve sıralamasını tamamlayın. Bu tamamlama işleminden ve teşvik sıralama işleminden sonra kaydetmeniz gerekiyor. Bu süreçten sonra artık sistem tanımlamış olduğunuz teşvik sıralamasını esas alarak her ay otomatik tahakkuk oluşturacaktır.

Sgk kolay işverenlik eksik gün bildirimi nasıl yapılır ?

Eksik gün bildirim işlemlerini de SGK İşveren Sistemi-Kolay İşverenlik-Eksik Gün İşlemleri menüsünden yapmanız gerekiyor. Bu ay içerisinde çeşitli sebeplerle yani rapor alınma, ücretsiz izin, mazeret izni v.s gibi nedenlerle 30 günden az çalışanların çalışmadığı tarihe ilişkin giriş için kullanılır. Her ay belli bir gün üzerinden otomatik tahakkuk olsun istiyorsanız bunu yukarıda belirtilen Sigortalı Beyan Güncelle/Teşvik Tanım ve Sıralama İşlemleri menüsünden girmeniz gerekiyor. Diyelim ki her ay 15 gün bildirim olsun istiyorsanız buraya 15 yazmanız gerek.

Ama diyelim ki ay içerisinde sigortalınız 01.03.2020-10.03.2020 tarihleri arasında istirahat raporu aldı. Bu durumda eksik gün işlemleri menüsünde eksik gün başlangıç tarihini 01.03.2020 bitiş tarihini de 10.03.2020 yapmanız gerek. Bunu ayın 14’üne kadar girmeniz gerekiyor.

Apartman yönetimi muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçecek mi ?

Bildiğiniz gibi muhtasar ve prim hizmet beyannamesi artık tüm Türkiye’de uygulanmakta.Burada muhtasar ve prim hizmet beyannamesi apartman yönetimi için de uygulanması gerekli mi sorusu sık sorulmakta. Ancak apartman yönetimleri gelir vergisinden muaf olduklarından muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçmelerine gerek yoktur. Apartman yönetimlerinin kolay işverenlik Sgk sistemine geçerek ya da her ay bildirge vermek suretiyle devam etmesi gerekmektedir.

Kolay işverenlik tahakkuk ne zaman olmakta ?

Sistem her ayın tahakkukunu ayın 14’ünde otomatik olarak yapmaktadır. Örneğin Eylül ayı için prim ve hizmet tahakkukunu sistem 14 Ekim tarihinde yapacaktır. İşverenlerin tahakkuk eden primleri ise ayın sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

Kolay işverenlik e-devletten giriş yapılır mı ?

Giriş işlemlerinin SGK işveren sistemi üzerinden E-SGK kullanıcı adı ve şifreleri ile yapılması gerekmektedir. E-devletten sisteme T.C. numarası ya da e-devlet şifresi ile giriş yapabilmek mümkün değildir.

Kolay işverenlik uygulaması hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

5 Yorum
  1. Yeşim Yücel

    Merhaba,

    Kolay işverenlikte sigortalının işten çıkış tarihi nereye girilir?
    Beyan girişi kısmında işten çıkış isimli bir bölüm bulamıyorum.

  2. hilal

    basit işveren ekranında kullanıcı adı kısımda ıkıncı bı kutucuk var oraya ne yazmak lazım

    1. abay

      işyeri kodu girilecek

  3. Mehmet

    Apartmanımızda çalıştırmakta olduğumuz kapıcının sgk prim bildirge işlemleri için şubat ayında SGK kolay işveren uygulamasına geçtim. Bu sistemde bildirgeye gerek olmadığından  her ayın onbeşinden sonra sadece prim ödemesi yaparak uygulamadan faydalanabileceğim söylenmişti. Fakat şubat ayı prim ödemesini yapmak istediğimde borcunuz bulunmamaktadır iletisi alıyorum. Ayrıca bu sistemde damga vergisi ödeme yükümlülüğünden kurtulduğumuz belirtiliyordu. Yalnız bazı internet sitelerinde ise damga vergisinin maliyeye ödenmesi gerektiği yazıyor. Bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba Mehmet BEY.
      Normalde 14 Mart 2020 tarihinden itibaren tahakkuk oluşması gerekmekte. Eğer oluşmadı ise ya sistemseldir ya da geçişte bir hata vardır. Damga vergisi alınmayacak diye biliyorum ben de.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.