Sigorta Kolu (*)4a Ne Demek ?

33 101.793

Sigorta kolu (*)4a ne demek ? Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet cetvelinde birçok parametre bulunmakta ve bunların ne anlama geldikleri sigortalılar tarafından bilinememekte. Bu yazımızda Sosyal Güvenlik Kurumu tescil ve hizmet dökümünde yer alan parametler ve açıklamaları konusunda tüm detayları bulabilirsiniz.

Burada tüm kodlar ve ne anlama geldiği anlatılacaktır. Eğer atladığımız ve sizinde kafanıza takılan bir husus olursa yazı sonundaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.

Aphb nedir ?

APHB aylık prim ve hizmet belgesinin baş harflerinden oluşmakta. Sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumuna prim gün sayısı ve kazancını içeren bildirgelerin elektronik ortamda gönderimini sağlayan belgedir. 01 Ocak 2020 tarihinden sonra muhtasar beyanname ve SGK aphb birleşerek muhtasar ve prim hizmet beyannamesi adını alacaktır.

4a 506/aphb ne demek ?

01 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı çalışanlar 506 sayılı Kanuna tabiydi. Dolayısıyla 2008/Ekim ayı öncesi ssklı çalışmalar SGK tescil ve hizmet dökümünde 506/aphb hizmeti olarak görünür. Yani ssk kapsamındaki çalışmalara ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi kısmıdır.

Sgk meslek kodu nedir ?

Yönetmeliğe göre her bir meslek için bir kod belirlenmiştir ve çalışanların işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesinde bu kodların yer alması zorunludur. Çalışanın işyerinde yaptığı işe uygun kodla bildirilmesi gerekmektedir. Aksinin tespiti halinde işverene idari para cezası uygulanmaktadır. Meslek kodunun ne olduğu ve geriye dönük meslek kodu değiştirme işlemleri hakkındaki tüm detayları https://www.ssksor.com/sgk-meslek-kodu-degistirme/ sayfamızda bulabilirsiniz.

506 aphb meslek kodu nedir ?

Bildiğiniz gibi meslek kodları çalışanlar için zorunlu hale gelmiştir. Aylık prim ve hizmet belgesinde çalışanların meslek kodlarının girilmesi zorunludur. 506 sayılı kanuna göre verilen bildirgeler için o dönemde meslek kodları zorunlu olmadığından burası boş çıkacaktır.

Sigorta kolu yıldız 4a nedir ?

Yürürlükteki 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bir işyerinde eski adı ile ssk kapsamında çalışanlar Kanunun 4’üncü maddesinin a bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından 4a sigortalısı olarak adlandırılmaktadırlar. Buradaki 4a SSK hizmetlerine ait günlerdir. Yanındaki (*) işareti ise rapor alan çalışanların raporlu oldukları süre boyunca çalışmadıklarının SGK’ya bildirimi için kullanılan işarettir.

(*)4a parantez içindeki yıldız neyi ifade ediyor ?

Geçici işgöremezlik diğer adı ile istirahat raporu alan çalışanlar için işverenler çalışmazlık girişi yapmak zorundadır. Ancak aylık prim ve hizmet belgesi verirken işveren tarafından “sigortalı raporlu sürelerde çalışmamıştır kutucuğu” işaretlenmesi de çalışmazlık bildirimi yerine geçmekte.

Bu kısım işaretlendiğinde o dönem için verilen hizmetlerin yanında (*) işareti yer alır. İşverenler genelde çalışmadığına dair bildirim yapılmadı diye ceza uygulanmasın diye rapor almayan çalışanlar için de bu kutucuğu işaretleyebilmekte.

Sgk’da ünite kodu nedir ?

Sigortalı işçi çalıştıran tüm işyerlerinin bağlı olduğu bir Sosyal Güvenlik Merkezi vardır. İşverenin bağlı olduğu bu SGM’ler SGK Ünitesi olarak tanımlanır ve herbirinin de kodu bulunmaktadır. İşte çalışılan işyerinin sahip olduğu bu kodlar ünite kodu olarak tanımlanır.

4a hizmet dökümü ş harfi

İşverenler şikayet, kayıt dışı sigortalı çalıştırma ya da bazı şüpheli durumlardan kaynaklı olarak Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından denetlenebilir. Denetim süresince işveren tedbir amaçlı işyerine “Ş” yani şüpheli kodu koyabilir. Bu süreçte işyeri dosyası ile alakalı bir işlem yapılamaz, bildirge gönderilemez.

Belge kd/ bsmk/ drc kd

Belge kd sigortalının bildirildiği belge kodudur. Emekli olmayan çalışanlar için bu kod “01- Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” kodudur. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için ise kod “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” kodudur.

Bsmk ise basamak anlamına gelir. 2008’den önce bağkurlular açısından basamak olayı vardı ve basamağa göre prim ödenmekteydi. Ancak bu uygulamaya 2008/Ekim ayından sonra son verildi. 2008/Ekim ayından önce bağkurda ödemeniz varsa basamak kısmında çıkacaktır.

Drc kd ise memurlar için geçerlidir. Maaşını aldığı kademe ve bulunduğu dereceyi gösterir.

4a, 4b, 4c nedir ?

Sosyal Güvenlik Tescil ve Hizmet Dökümünde her bir sigorta koluna ait çalışma sigorta koluna ilişkin kodla görülür.  5510 Sayılı Kanunun 4’üncü maddesine göre sigorta türleri ve anlamları aşağıdaki gibidir;

  • 4a: Özel sektörde eski adı ile ssk kapsamında çalışanlar ile devlette sözleşmeli olarak çalışanların hizmetleri 4a yani ssk kapsamında hizmet sayılır.
  • 4b: Kendi adına ve hesabına prim ödeyenler yani bağkurlular 5510 Sayılı Kanunun 4b bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bağkur kapsamındaki hizmetler hizmet dökümünde 4b hizmetleri olarak görünür.
  • 4c: 657 sayılı devlet memurları Kanununa göre Kamuda kadrolu çalışan memurlar 5510 Sayılı Kanunun 4c bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Memuriyette kadrolu olarak geçen süreler SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde 4c kısmında görülür.

4a, 4b, 4c memur ne demek ?

Memurların en çok takıldıkları husus neden SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde primlerin 4c kapsamında göründüğü. Zira bu 4c maddesi 657 Sayılı Kanunun 4C maddesi ile karıştırılmakta. Bildiğiniz gibi Kamuda sözleşmeli olarak çalışanlar 657 Sayılı Kanunun 4C bendi kapsamında sayılmıştır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tescil kaydında 4c Kamuda kadrolu olarak çalışan memurları gösterir.

Emekli sandığı kapsamında kadrolu olarak Kamuda çalışan devlet memurları 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4c maddesi kapsamında sigortalı sayılırlar. Yani buradaki 4C’yi 657 Sayılı Kanunun 4c maddesi ile karıştırmayın. 657 Sayılı Kanunun 4C bendinde sayılanların hizmetleri 4a yani ssk kapsamında bildirilir ve SGK tescil hizmet dökümünde 4a olarak görünür.

SGK 4C Nedir ?

Yukarıda da ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere Kamuda emekli sandığı kapsamında kadrolu olarak görev yapan tüm devlet memurları 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 4c bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. SGK 4c sigortalısı kadrolu devlet memurlarıdır.

4a kapsamında zorunlu sigorta ne demek ?

Özel sektörde bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile Kamuda sözleşmeli çalışanlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4/1-a bendi kapsamında zorunlu sigortalı sayılırlar. Bu yüzden eski adı ile ssk yeni adı ile 4a sigortalısı olarak tanımlanırlar.

Konu hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

33 Yorum
  1. Zeki

    Rapor almadigim ve çalıştığım halde ,hizmet dökümümde neden (*)4a yazıyor .tşkler

    1. Erdal

      Benimde böyle vardı hem çalışıyorum böyle şeyler olmadı a yıldız vardı 10 ay böyle di şimdi bunlar yok şimdi 4 aydır a yıldız yok ne yapmam lazım bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

  2. Taner

    Peki 4a* ibaresi olan yani raporluyduk bunun gün yani pirim sayılması için ödeme yapıp gün olarak ileri dönük yatirabilirmiyiz

  3. Murat

    Selam Mehmet bey ben açık cezaevinde fırında üstadım 12 ay çalıştım sözleşme imzaladık yanlış benim ssk dökümünde 4a* 320 gün görülmekte her aydan 7 gün eksik görülüyor bize 400 lira ödeme yapıyorlardı uzun vade hizmet dökümünde yok primler tüm ssk hizmet dönümünde çıkıyor ssk ya gittim borçlanmak istedim borçlanamazsın dediler beni bilgilendirirseniz çok sevinirim çünkü bu günleri borçlanarak emekli olacam çok magdurum iyi çalışmalar

  4. Hamdi

    Merhaba işyeri iştençıkış kodu olarak 22 göstermiş sgk lıyım 4a
    Emekli olmak için bu kot yeterlimi

    1. İlhan

      Merhaba (*)4a SGK piriminin başındaki yıldız emekliligimi etkileri çalıştım ve pirimlerim ödendi ancak yıldız 4a nin başında görülüyor.Bunu kaldırmak için ne yapmaliyim

      1. Mehmet KAYA

        4a SGK piramidinin başındaki yıldız, sigortalılık sürenizin askerlik, doğum ve benzeri nedenlerle kesintiye uğraması veya eksik olması durumunda kullanılır. Sigortalılık süresinin eksik olması nedeniyle yıldız işareti konulduysa, öncelikle eksik günlerin tamamlanması gerekmektedir.

        Eksik günlerin tamamlanması için ise öncelikle çalıştığınız işyeri veya SGK İl Müdürlüğü ile iletişime geçerek, sigortalılık sürenizdeki eksiklikleri tespit edip, gerekli belgeleri hazırlayarak tamamlamanız gerekmektedir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, SGK İl Müdürlüğü tarafından yıldız işareti kaldırılacaktır.

        Eğer sigortalılık sürenizde bir eksiklik yoksa ve yıldız işareti hala görünüyorsa, bu durumda SGK İl Müdürlüğüne başvurarak gerekli incelemeyi talep etmeniz gerekmektedir.

  5. Volkan Şahin

    Merhaba, s, ş veya k harfi hizmet dönümünde nerede yazar (varsa tabi). Saygılarımla

  6. Cüneyt uslu

    Merhaba (*)4A benimde maaş bodromda 2022 yılında 7 ay girilmemiş iş yeri tarafından.Fakat emekli maaşı hesaplama uyg.ssk sitesindede (*) günleri dahil etmemiş .Yani ben aylık maaş hesaplama da eksik kazanç gösterildiği için emekliliğimde eksik maaş anlamı çıkartıyorum.Lütfen uyg ssk hesaplaması kazanca girmezzse eksik maaş alırmıyım Cevaplayabilirmisiniz

  7. Feyzullah

    Devlet buna niye dur demiyor acaba ileride sen raporluymussun diye primleri silerse ne olacak

  8. İlker

    Benim sgk4a (*) isareti 11 ay gibi isaretlenmis raporlu sayılıyorum ama benim böyle bir raporum yok bizim icin sorun olustururmu sgk gitmem gerekirmi lütfen yardım edermisiniz

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Sizin için bir sorun oluşturmaz. İşverenler ceza yememek için bu işareti kullanıyor.

      1. H. DNMZ

        (*) 4a özel sektörde sözleşmeli daimi tasoron personeli olarak çalışıyorum SSK dokümumde rapor almadığım halde bu işaret var neresinden bakarsanız bakın evrak üzerinde usulsüz..!
        Böyle bir durumda iş verene maddi tazminat davası açîlabilirmi..?

        1. Fikret

          *4a hiç rapor almadığım halde iki yıl boyunca böyle yatılmış emekli olursam bir sorun olurmu maaş düşen mi bilgilendirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

  9. Güler Ayaş

    Merhaba son çalıştığım yerden işten çıktım şuan çalışmıyorum SGK primlerimin başında (*) 4a kodu gözüküyor ne anlama geliyor benim için bir sıkıntı olurmu?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Rapor alan sigortalıların rapor sürelerinde işyerinde çalışmadığını belirtmek için kullanılan bir işaret. İşveren ceza yememek adına tüm sigortalılar için bunu işaretler. Sizin için bir sıkıntı yaratmaz.

      1. Ali erfidan

        Meraba ben denizde çalışıyorum dalgıç olarak 20gun 32/a.10gun 4a,dan yatıyor sigortamiz.ama iş yerindeki sigorta kodum. Yönetici görünüyor 32/asigortasi 8 senedir .yatıyor daha önce asgari ücret üstünden görünüyor du .73 doğumluyum 9500gunum var nasail bir faydası olur emekliligime . saygılarımla

        1. Mehmet KAYA

          Merhaba. 32 sigortası dediğiniz nedir anlayamadım?

  10. MERİÇ ALACAN

    K *4A NE ANLAMA GELIYOR

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Kontrollü anlamına geliyor. Denetmenlerce ilgili işyerinde bir denetim yapılmış ya da yapılacaktır anlamında.

  11. Sevgi

    Merhaba yeni basladığım iş yerimde (*) 4a olarak gösterilmiş rapor almadığım halde neden böyle bisey gösteriliyor daha önceki iş yerlerimde böyle biraey olmamıstı ??

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. İşverenler ceza riskine karşı bunu yapıyor. Bir sorun olmaz sizin için.

    2. Mithat

      Merhaba işverenim son 5 ayıma (*)4a ibaresi koymuş. Benim için sıkıntı olur mu?

      1. Mehmet KAYA

        Merhaba. İşverenler rapor alan sigortalılar için ceza yememek adına bu işareti koyuyorlar. Sizin için sıkıntılı olacak bir durum yok.

    3. Serap

      Merhaba ben engelli işçiyim hiç rapor kullanmadığım halde 3 seneye yakın (*) 4a ibaresi koyulmuş ilerde erken emekliliğimde sıkıntı olurmu ne yapmam gerekiyor

      1. Mehmet KAYA

        Merhaba. Sizin için engel olacak bir durum değil.

        1. ILKNUR

          *(4a) var 3 ya da 4 ayda emeklilik dilekçemi vereceğim herhangi bir sıkıntı yaratır mı?

  12. Samet

    Merhabalar yeni başladığım işyerimde istirahat raporu felan almadım ama pirimlerimin başında (*)4a kodu var sıkıntı olurmu acaba

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Sorun olmaz. İşverenler ceza yememek için herkesi bu kutucuğu işaretleyerek bildiriyor

  13. Nergis

    Merhabalar, 4a* seklinde geriye donuk 4ayim gozukuyor, ilerleyen 4-5aylik surede de isyerim bu sekilde durumumu devam ettirecek. Acaba bu durum ileride benim icin bir sikinti yaratirmi? Sgk primim yine de tam rakamdan yatiyor degilmi?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Bir sıkıntı olmaz. İşverenler ceza yememek için bunu yapıyor.

  14. İsmail

    Selam ben iş yerinde istirahat raporu falan almadım ama hizmet dökümünde *4a yazıyor neden acaba

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. İşverenler ceza yememek için tüm sigortalılar için bu kutucuğu işaretliyor. Bir sıkıntı olmaz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.