Malulen Emeklilik Şartları Hangi Hastalıkları Kapsıyor ?

16 3.421

Malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor ? İşte bu soru çalışma gücünde kayıp yaşayanların sordukları soruların başında geliyor. Malulen emeklilik SGK mevzuatımıza göre erken emeklilik yollarından birisidir. Bu kapsamda emekli olabilmeniz için gerekli olan şartların yanında var olan rahatsızlığınızın da SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekindeki malulen emeklilik hastalıkları listesinde yer alıyor olması gerekiyor.

Biz de hem hangi hastalıklardan emekli olunur hem de malulen emeklilik şartları konusunda bilgilendirme adına bu yazıyı yazma gereği duyduk.

Malülen emeklilik şartları

Bu kapsamda erken emekli olma hakkından yararlanabilmeniz için var olan rahatsızlığızın ilk sigorta, bağkur başlangıç tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekiyor. Sigorta, bağkur v.s. başlangıcından önce var olan bir hastalıktan ötürü malul sayılmazsınız.

Malülen emekli olmak için aranan diğer şartlar ise 10 yıllık sigortalılık süresi, en az 1800 prim günü ve %60 üzeri rapor. Eğer 4b bağkur kapsamında başvuru yapacaksanız geçmiş dönem prim borcunuzun olmaması gerekiyor. Bakıma muhtaç derecede birisi için 10 yıllık süre şartı aranmıyor.

40 malulen emeklilik şartları

Eğer doğuştan gelen bir rahatsızlığınız bulunuyorsa daha doğru bir ifade ile adınıza ilk prim ödenen tarihten önce var olan bir rahatsızlık varsa ya da %60 üzeri değil de %40 üzeri engel raporunuz varsa yine yaş şartına takılmadan erken emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Vergi indirimi diğer adı ile sakatlık indiriminden erken emeklilik şartları ve tüm detaylar için https://www.ssksor.com/engelli-emeklilik-sartlari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emekli maaşı ne kadar ?

Çalışanlar tarafından özellikle konu hakkında yanlış bilinen bir algı var. Bu da malullük maaşının düşük olacağı algısı. Kesinlikle normal emekli olduğunuzda alacağınız emekli maaşı ile aynı olacaktır. Hatta rapor oranına göre daha da fazla maaş alabilirsiniz.

Malulen emekli başvurusu

Başvurunuzu son çalışmanızın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Başvuruda istenen belgeler malulen emeklilik talep formu, kimlik fotokopisi, varsa daha önce almış olduğunuz raporlar, erkek sigortalılar için askerlikle ilişiği olmadığına dair belge.

Maaş başvurusu yapmak, güncel emekli maaşlarına göz atamak ve daha fazla detay için hemen https://www.ssksor.com/malulen-emeklilik-sartlari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hangi hastalıklar malulen emekliliği kapsar ?

Gelelim asıl konumuz olan hangi hastaliklar malulen emekli olur sorusunun cevabına. Bu kapsamda emekli olabilmeniz için hastalığınızın SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde yer alan malülen emeklilik hastalık listesinde olması gerekiyor.

Malülen emeklilik hastalık listesi

Malülen emekli hastalıklarına ilişkin güncel listeyi buradan indirebilirsiniz. Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar tablosunu indir. 

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri

Her bir hastalığın çalışma gücündeki yüzdelik oranı farklıdır ve bu oranlar işin uzmanları yani Sağlık Kurulları tarafından tespit edilir. Sizin hastalığınız şu kadar çalışma yüzde oranı şu kadar olur demek çok da doğru bir ifade olmayacaktır bu yüzden.

Karpal tünel sendromu malulen emeklilik

Karpal tünel sendromu el bileklerinde meydana gelen bir rahatsızlık olup çalışma gücünü büyük oranda etkileyebilmekte ve kişinin rahat çalışmasına engel olmaktadır. Ancak bu hastalık tek başına malulen emeklilik için yeterli değildir. Malulen emeklilikte çalışma gücünün en az %60 ve ya üzerinde kaybolmuş olması gerekir ki karpal tünel rahatsızlığı ile bu mümkün değildir.

Malulen emekli maaşı ne zaman bağlanır ?

Başvuru yaptıktan sonra maaşın ortalama bağlanma süresi başvuru yaptığınız SGK’nın iş yoğunluğuna ve diğer birçok faktöre göre farklılık gösterir. Eğer işgücü kaybınızı en az %60 üzerinde kaybettiğiniz tespit edilirse ortalama 2-3 ay içerisinde ilk maaşınızı alabilirsiniz.

Malulen emekli maaşı çalışınca kesilir mi ?

Sigortalı çalışmaya başlamanız, vergi kaydı ya da çiftçilik kaydı v.s. açtırmanız halinde emekli maaşınız kesilir.

Malulen emeklilik hastalık oranları

Yukarıda da belirttiğimiz üzere malulen emekli olabilmeniz için en az %60 ve üzerinde rapor almanız gerekiyor. Her hastalık için yönetmelikle belirlenen oranlar mevcuttur ve bu oranlar hastalığın derecesine göre de farklılık gösterir. Bu yüzden şu hastalık için şu kadar oran verilir demek yanlış olacaktır.

Şartlar ve malulen emeklilik hastalıkları nelerdir konusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

16 Yorum
  1. serap

    karpol tumel den blek ve dırsekten amelıyat oldum ama basrız oldu calısıyorum seker tansıyon bel fıtıgı boyun duzlesmesı dız kıkırdak larım bıtmıs durumda 2015 de gırıs calısmaya ara verdım 202 de tekrar baslamak zrnda kaldım agrım cok emeklı olmam ıcın ne kadar calısmıs olmam lazım

  2. Kerim

    Merhaba 10 yıldır çalışıyorum. Karpel tunel sendromu, hipertansiyon ,bel ve boyun fıtığı bulunuyor. Emekli olma şansım nedir?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Sağlık kurulu karar verir orana ve malulen emekli olup olamayacağınıza. Biz bir şey diyemeyiz.

  3. cengiz

    uyku apnesi cihaz kulanıyorum 13/9 bar olarak ayrıca tansiyon ve şeker ilacı kulanıyorum. 1971 dogum iş giriş 1991 yıl emekli olma şartım nedir . maşımda kesilme olurmu. teşekkurler

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Malulen emeklilik için başvuru hakkınız var. Aşağı yukarı aynı maaşı alırsınız. Emekli olup olamayacağınıza ise heyet karar verir.

  4. Hasan

    Merhaba ben TSK personeliyim graves hastasıyım ve aynı zamanda karaciğer dönörü oldum bu durum malul durumum ne olur teşekkür ederim

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Başvuru hakkınız var ama nasıl sonuçlanır bilemem

  5. Hebun Artut

    Merhaba babamda uyku apnesi,koah ve karpal tunel var malulen emekli olma şansı var mı?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Buna heyet karar verir. Şartları sağlıyorsanız başvuru hakkınız var

  6. Ayse Yılmaz

    Merhaba ben şeker hastasıyım ve romatizma hastasıyım ve ayrıca duymada zorlanıyorum yaklaşık üç bine yakın günüm var bu şartlarda malulun emekli olabilirmiyim

  7. Yusuf

    Merhaba bilgi işlem olarak çalışıyorum. Karpal tünel sendromu yaşıyorum. 12 yıl aynı firmada çalışmaktayım. Emekli olma şansım var mı?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba Yusuf Hocam. Başka bir rahatsızlık yoksa sadece karpal tünel rahatsızlığından dolayı emekli olamazsınız.

      1. Yusuf

        Verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim.

        1. Mehmet KAYA

          Rica ederim. Saygılar hocam.

  8. Nurgül

    Merhaba. Açık kalp ameliyatı oldum. Emekli olma şansım nedir acaba?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Sadece kalp rahatsızlığı ile emekli olma şansınız yok. Ama 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlıyorsanız başvuru hakkınız var.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.