Sgk İşyeri Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır ?

2 6.778

SGK işyeri tescil başvurusu işlemleri konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tüm işyeri tescil işlemleri alt taşeronlar da dahil olmak üzere artık tamamen elektronik ortamdan yapılmakta. Bu yazımızda adım adım SGK işyeri tescil başvuru işlemini nasıl yapabileceğiniz ve sgk işyeri tescil işlemleri nasıl yapılır konusu hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

SGK işyeri tescil süresi nedir ?

İşyeri tescil başvurusunun en geç işçi çalıştırılan güne kadar elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. İlk defa işçi çalıştırılacak tarihten sonra başvuru yapılması halinde işveren hakkında brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

İşyeri tescil uygulaması girişi nasıl yapılır ?

Sgk tescil başvurusu için ilk adım işyeri tescil uygulamasına giriş yapmaktır. Buraya giriş e-devletle yapılabilmektedir. E-devlet şifresinin adına tescil açılacak işveren adına olması zorunlu değildir. İşyeri tescil Sgk uygulamasına buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz ⇒ e sgk işyeri tescil uygulaması girişi.

SGK işyeri tescil başvuru e-devletten yapılır mı ?

SGK işyeri tescil e-devlet giriş bağlantısı yukarıda verilmiştir. Bu bağlantı üzerinden işyeri tescil Sgk başvuru uygulamasına T.C. numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir. Yani buradan direkt olarak başvuru yapılamamaktadır. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra adım adım nasıl başvuru yapabileceğiniz yazımızın devamında anlatılmıştır.

E-Sgk işyeri tescil başvurusu nasıl yapılır ?

İşyeri bildirgesi elektronik ortamda zorunlu hale getirilmiştir. Alt taşeron tescilleri de dahil olmak üzere tüm SGK işyeri tescil başvuru işlemleri e-sgk tescil uygulaması üzerinden yapılacaktır. İşyeri tescil internetten müracaat için takip etmeniz ihtiyaç duyulan yol adım adım şu şekildedir;

A-İnternetten sgk işyeri tescil uygulaması ana ekranına girin. E-sgk işyeri tescil uygulamasına giriş artık e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Sgk tescil işlemleri için Girişi yukarıda belirtildiği gibi e-devletle yine verilen bağlantıdan yapabilirsiniz.  Uygulamaya giriş yaptığınızda aşağıdaki benzer biçimde bir ekran çıkacak karşınıza.

e sgk tescil
SGK işyeri tescil başvuru ekranı

B-Buradan işverenin T.C. numarası, Nüfusa kayıtlı olduğu il ve doğum yılını seçerek devam edin. Peşinden karşınıza aşağıdaki benzer biçimde bir ekran çıkacak.

C- Online işyeri tescil uygulamasındaki Bu menüden işyerinizin durumuna uygun olan seçeneği seçiniz. Ben gerçek şahıs için sürekli bir işyeri tescili başvurusu örneğini anlatacağım için gerçek kişi işyeri bildirgesi düzenleme menüsü ile devam edeceğim.

D-Oluşturulan bu ekranda ise;

  • İşyerinin bağlı bulunmuş olduğu İl ve İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi bilgilerini girin.
  • ilk kez işyerinde ne vakit işçi çalıştırmaya başlayacağınızı belirtin.
  • Yapılan işin niteliği kısmına işyerinde yapılacak işi özet bir kaç kelime ile belirtin. Mesela Kamyon ile nakliye, Berber v.s. benzer biçimde.
  • Niteliği itibariyle en fazlaca 30 iş günü devam eden bir iştir kısmında eğer iş 30 günden azca sürecekse Evet değilse Hayır olarak bırakın.
  • İşyerinin mahiyeti: Eğer dosyanın tescil amacı bina inşaatı ya da geçici bir ihaleli iş için değilse Sürekli seçeniğini seçin. Eğer ihaleli bir iş ya da bina inşaatı dosyası tescili yapacaksanız Geçici seçeneğini seçin.
  • Çalışmaya başlamış olacak sigortalı sayısı kısmına işyerinde tescil zamanı itibariyle kaç şahıs işe alınacaksa o sayıyı belirtin.
  • Defter tipi kısmında vergi dairesinde işverenin doğal olarak olduğu defter türüne gore seçim yapın.
  • Meslek teşekkülü nedir ? Sgk meslek teşekkülü işveren olarak kayıtlı olduğunuz oda anlamına gelir. Mesela şoförler odası, şirket ise tecim odası, esnaf ise esnaflar odası gibisinden. Şu demek oluyor ki Meslek teşekkülü kısmına bağlı olduğunuz odanın unvanını özetlemek gerekirse yazabilirsiniz.
  • Ticaret Sicil vakıf dernek no: Buraya biliyorsanız işyerinin ticaret sicil numarasını yazın bilmiyorsanız herhangi bir sayı yazarak devam edebilirsiniz. Mesela 1,2,3 v.s. benzer biçimde.

E-Devam ettikten sonrasında aşağıdaki benzer biçimde işyerinin adres bilgilerinin isteneceği menü gelecek karşınıza.

Bu bölümde işyerinin adres bilgilerini detaylı bir şekilde girin. Merkez adresi var mı kısmında eğer işyerinin başka bir adreste ana işyeri var ise ve bu işyerini şube olarak açıyorsanız Evet deyin. Böyle bir durum yoksa hayır deyin. Mesela Türkiye İş Bankası adına herhangi bir ilçede şube açılacaksa bu kısma evet denilerek İş Bankasının merkez adres bilgilerinin girilmesi gerekir.

F-Devam ettikten sonrasında karşınıza gelecek olan bir öteki ekran ise Nace BİLGİLERİ kısmının yer alacağı ekran olacaktır.

6’lı nace kodu nedir ?

6’lı nace kodu vergi dairesi tarafınca meydana getirilen işe uygun olarak verilen ve vergi levhasında yer edinen koddur. Bu kodda işyerinin açılış amacı ve işyerinde meydana getirilen faaliyetin ne işe yaradığını belirlemek için kullanılır. Bu bölümde 6’lı nace kodu kısmına direk vergi levhasında yer edinen 6 haneli nace kodunu girerek Ekle deyin ve devam edin. Yukarıda da gördüğünüz suretiyle ben de 6’lı nace kodumu girdim.

G-Sonraki menüde ise Yönetici Bilgisi girişi yapacağınız ekran gelecek karşınıza.

Bu ekranda yönetici T.C numarasını yazarak sorgulama yapın. Telefon ve Fax bilgilerini de girdikten sonrasında Ekle diyerek İleri butonuna basın. Tüm bu tarz şeyleri yaptıktan sonrasında oluşturulan ekranda tüm bilgilerinizin doğruluğunu son kez denetim ettikten sonrasında KAYDET butonuna basın. Kaydet dedikten sonrasında da online işyeri bildirgesi çıktısını almayı ihmal etmeyin.

Sgk işyeri müracaat formununun online nasıl verileceği ve sgk işyeri tescil online müracaat sistemi ile müracaat şeklini detaylı olarak anlattık. Gelelim sgk işyeri tescil için lüzumlu evraklara. Eğer e tescil uygulaması ile işyeri bildirgesini online olarak verdiyseniz lüzumlu belgeleri en geç 7 gün içinde bağlı bulunduğunuz Toplumsal Güvenlik Merkezine göndermeniz gerekiyor.

Başvuruyu tamamladık. Sıra geldi e sgk şifre alma işlemine. Şifre almak için izlemeniz gereken yol için sgk e şifre alma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk taşeron işyeri bildirgesi nasıl verilir ?

Taşeronlar yani alt işverenler için de dosya açılış başvuruları artık elektronik ortamdan yapılmaktadır. Alt işveren/taşeron işyeri tescil başvurusu için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz;

  • E-SGK tescil uygulamasına girin.
  • İşyeri Tescil-Değişiklik İşlemi-Yeni Değişiklik menülerinden İşyeri Sicil No girilir.
  • Değişiklik tarihi seçildikten sonra Aracı Girişi-Aracı ( Alt Taşeron Bilgileri) Girilir.
  • Kaydet denilerek işlem tamamlanır.

Sgk işyeri tescil evrakları nelerdir ?

İşyeri tescil müracaat formunu  sgk e işyeri tescil uygulamasından doldurduktan sonrasında eklemeniz ihtiyaç duyulan belgeleri özetlemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz. Sgk işyeri tescil işlemleri için lüzumlu evraklar şunlardır;

  • İşveren kimlik fotokopisi.
  • İşveren imza sürküsü (Eğer birebir elden müracaat yapılacaksa imza beyannamesi istenmez)
  • Vergi levhası fotokopisi( Esnaflık kaydı olmayan ve yalnız bina inşaatı tescili yapacaklar için istenmez)
  • Vekaleten açılacaksa kanuni vekile ilişik imza sürküsü ve SGK işyeri tescili ve şifre mevzusunda yetki verilmiş vekaletname

Eğer tescil tüzel kişilik için yapılacaksa ilave olarak sgk işyeri açılış evrakları aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Firmanın ticaret sicil gazetesi fotokopisi,
  • Yetkili kişilere ilişik imza sürküleri,

Bina inşaatlarında yukarıdakilere ilave olarak işyeri açılış bildirgesi ile verilmesi gereken evraklar şunlardır;

  • Bina inşaatı ruhsat fotokopisi,
  • Anahtar teslim yapılacaksa buna ilişkin sözleşme

İhaleli işlerde yukarıdakilere ilave olarak;

  • İhaleli işe ilişik sözleşme,
  • Alt taşeron var ise alt taşeron sözleşmeleri.

Gerekli belgeleri sırasına göre düzenlemek ve tüm işler için gerekli olan belgeler için sgk tescil için gerekli evraklar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk şube açılışı nasıl yapılır ?

Şube açılışında da yukarıdaki gibi Sgk işyeri tescil internetten başvuru yapılmalı ve ssk işyeri tescil başvurusundan sonra gerekli tescil belgeleri ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurulmalıdır.  Sgk işyeri tescil girişinden sonra gerekli evraklar yukarıda belirtilmiştir.

Sgk şube açılışı için gerekli evraklar nelerdir ?

Merkez dosya ya da şube açılışında evraklar aynıdır. Şube açılışı için gerekli tüm evrakları yukarıda bağlantısı verilen SGK dosya açılış evrakları yazımızda güncel olarak bulabilirsiniz.

İşyeri tescil güncellemesi nasıl yapılır ?

Sgk açılış başvurusunu online olarak yaptıysanız ve hatalı bilgi girişi yaptıysanız e işyeri tescil uygulaması anasayfasında Tescillerim kısmına girerek lüzumlu güncellemeleri yapabilirsiniz. Eğer internetten işyeri tescil uygulamasında lüzumlu düzeltmeyi/güncellemeyi yapamadıysanız bir dilekçe ile işyerinin bağlu bulunmuş olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne müracaat yapabilirsiniz.

SGK işyeri tescil için başvurunun nasıl yapılacağı hususunu detaylı bir şekilde anlattık. Doğal olarak tescil işlemi tek başına kafi değil. Tescil yapıldıktan sonrasında SGK e bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verebilmeniz için SGK e bildirge şifresi almanız gerekiyor. Bunun için sonraki yazımız olan SGK e bildirge başvurusu iyi mi yapılır yazımızı okumanız gerekiyor.

Sgk işyeri adres güncellemesi nasıl yapılır ?

İşyerinin adresininin değişmesi halinde bir dilekçe ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bildirilmesi gerekiyor. Online olarak adres güncellemesi yapılamamakta.

SGK işyeri tescil iptali yapılabilir mi ?

E-sgk sistemi üzerinden başvuru yapılan tesciller için başvuru tamamlandıktan sonra en geç 7 gün içerisinde yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru sağlanması gerekmektedir. Başvuru yapılmadığında SGK tarafınca işyeri ile ilgili denetim süreci başlatılabilir.

Eğer tescil işleminden vazgeçildiyse, sigortalı çalışmayacaksa ya da başka bir nedenle iptali gerekiyorsa yine E-sgk sistemi üzerinden en geç işçi çalıştırmaya başlanan tarihe kadar iptal işlemi gerçekleştirilebilir. Sistem üzerinden iptal yapılamazsa elden dilekçe ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bir an önce başvuru sağlanarak iptal işleminin tamamlanması gerekiyor.

Meslek teşekkülü ne demek ?

Peki meslek teşekkülü nedir ? Mükellefin bağlı olduğu oda literatürde meslek teşekkülü olarak tanımlanmaktadır. Esnaflar için esnaf odası, şoförler için şoförler odası, ticaret odası v.s. meslek teşekkülüne örnek olarak gösterilebilir.

Sgk işyeri tescil formu

İşyeri bildirgesi alt taşeronlar da dahil olmak üzere e-sgk tescil uygulaması üzerinden verilmektedir. Dolayısıyla form kaldırılmıştır. Tescil formunu başvuru işlemini tamamladıktan sonra son aşamada sistem üzerinden çıktı olarak alabilirsiniz.

SGK işyeri tescili hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. FATİH ŞABA

    01.06.2018 TARİHİNDE ÇIKAN GENELGEYE GÖRE SGK İŞYERİ TESCİL İŞLEMLERİNİ İNTERNET ÜZERİNDEN VERECEĞİZ. SGK DA ALT İŞVERENLİK DOSYALARINI NASIL AÇMAMIZ GEREKİYOR PEKİ ?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba hocam. Alt taşeron dosyası için tescil başvurusu online yapılmıyor bildiğim kadarıyla. Eskiden olduğu gibi işyeri bildirgesi ve ekleri ile elden ya da posta yolu ile başvuru yapmanız gerekir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.