Kçö Başlatma Tarihi, Kısa Çalışma Ödeneği 2021
Kçö başlatma tarihi ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili kafanıza takılan tüm soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere Kovid-19 yani koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı işyerleri İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile faaliyeti durdurulmuş ve bazı işyerlerinin de faaliyetleri azaltılmıştır. Bu kapsamda olan işyerlerinde çalışan ve gerekli şartları sağlayanlara kısa çalışma ödeneği ödenecek.
Ödenekten yararlanabilmek için işveren tarafından şartları sağlayan çalışanlar için başvuruların elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Başvurunun nasıl yapılacağı, kçö başlangıç tarihi ve konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği nedir ?
Çalışanlar Kçö ne demek sorusunu bize sıklıkla sormakta. KÇÖ yani kısa çalışma ödeneği Covid-19 yani koronavirüs gibi zorunlu nedenlerle işyerindeki faaliyetin tamamen durdurulması ya da azaltılması durumunda gerekli şartları sağlayan çalışanlara en fazla 3 ay süre ile ödenen ödenektir. Detaylı şartları aşağıda verilmiştir.
Kısa çalışma ödeneği şartları nelerdir ?
Ödenekten yararlanabilmek için;
- işyerinde faaliyetin tamamen durdurulması ya da azaltılması gerekmektedir.
- İşyerindeki haftalık çalışma zamanının geçici olarak asgari üçte bir oranında eksiltilmesi ya da süreklilik şartı aranmadan işyerinde faaliyetin tamamıyla ya da kısmi olarak asgari dört hafta durdurulması gerekmektedir. İşyeri açısından aranan şartlar bu şekildedir.
- Çalışan işçi açısından aranan şart ise son 60 gün kesintisiz çalışmış olmak ve son 3 yıl içerisinde ise adına en az 450 gün ssk primi ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
- İşveren ve işçi açısından gerekli şartlar sağlanıyorsa işçiye başvurudan sonra en az 3 ay süre ile kısa çalışma ödeneği ödenir.
Kısa çalışma ödeneğinden işveren tarafından çıkışı verilmeyen çalışanlar yararlanabilir. Çıkış verilenler ise eğer şartlar sağlanıyorsa işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik maaşı için gerekli şartları öğrenmek, hesaplama yapmak ve online başvuru yapmak için işsizlik maaşı şartları nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
2021 İşkur kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır ?
Yazımızın girişinde de belirttiğimi üzere başvuru işçi tarafından değil işveren tarafından elektronik ortamda mail ile yapılacak. Başvuru için işverenin İşkur profilinin olması yoksa oluşturması, Sosyal Güvenlik işyeri sicil numarası ile İşkur’a beyan edilen numaranın aynı olması gerekmektedir. İşveren olarak İşkur profilinize giriş yapmak ya da yeni profil oluşturmak için https://esube.iskur.gov.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kısa çalışma başvurusu için gerekli evraklar nelerdir ?
Başvuru için istenen belgeler şunlardır;
- İşkur Müdürlüğü’ne hitaben dilekçe,
- Kısa çalışma talep formu,
- Kısa çalışma uygulanacak işçi listesi.
Kısa çalışma ödeneği başvuru dilekçesi örneği
Kısa çalışma talep formu ve yararlanacak işçi listesine ilave olarak dilekçe de yazmanız gerekmekte. Dilekçe örneğiniz aşağıdaki gibi olmalıdır.Dilekçeyi yazıp imzaladıktan sonra taramanız gerekiyor. Çünkü mail ortamında göndermeniz gerekecek.
- …… İşkur Müdürlüğüne
- Kurumunuzun ………….. numarası ile tescilli işvereniyiz. …/…./….. tarihi itibariyle işyerimizde faaliyet durduğundan/ ara verildiğinden dilekçe ekindeki listede yer alan işçilerimize kısa çalışma ödeneği ödenmesi hususunda gereğini arz ederiz.
Kısa çalışma talep formu
Kısa çalışma talep formu iki nüshadan oluşmaktadır. İlk sayfasını eksiksiz doldurduktan sonra ikinci sayfayı da imzalayıp kaşelemeniz gerekiyor. Belge PDF olarak istenmekte. Yazdırıp doldurduktan ve imzaladıktan sonra maille göndermek üzere tarayıp bilgisayarınıza kaydedin. Ödenek talep formunu PDF olarak buradan indirebilirsiniz: kısa çalışma talep formu indir.
Kısa çalışma yaptırılacak kişilere ait liste
Bu listede ödenekten yararlanma hakkı olan yani son 60 gün çalışan ve son 3 yıl içerisinde en az 450 gün şartını sağlayan ve çıkış verilmemiş olan işçileri yazmanız gerekiyor. Listenin boş bir örneğini buradan indirebilirsiniz: kısa çalışma yaptırılacak kişi listesi örneği indir.
İşkur Müdürlükleri mail adresleri listesi
Yukarıda sayılan belgeleri yani dilekçe, kısa çalışma talep formu ve kısa çalışma yaptırılacak kişi listesini maille bağlı olduğunuz İşkur Müdürlüğü’ne elektronik ortamda göndermeniz gerekiyor. Tüm İşkur Müdürlüklerinin güncel mail adreslerini excel olarak buradan indirebilirsiniz: İşkur Müdürlük mail adresleri listesi. Başvurunun ardından gerekli şartları sağlayan çalışanların ödenekleri takip eden ayın 5’inde PTT’ye gönderilmiş olacaktır. Ödenek hakkında sık sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.
Hangi işverenler başvuru yapabilir ?
Zorlayıcı sebeplerden dolayı faaliyeti durdurulmuş ya da faaliyeti azaltılmış tüm özel sektör işverenleri başvuru yapabilir. Şartlar yukarıda belirtilmiştir.
Kısa çalışmadan kaç işçi yararlanabilir ?
Yukarıda belirtilen şartları sağlayan tüm işçiler yararlanabilir. Belli bir sayı bulunmamaktadır.Belirtilen koşulların sağlanması ve gerekli evraklar ile başvurulması durumunda şartları sağlayan tüm çalışanlara ödenebilmekte.
SGK ve vergi borcu olan işverenler yararlanabilir mi ?
İşyerinin son ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcu ya da vergi borcunun olması ödenek ödenmeye engel değildir. Faaliyetin durdurulması ile işveren ve ya işçi açısından yukarıda belirtilen şartların sağlanması koşulu ile prim ya da vergi borcu olan işverenler de yararlanabilir.
Birden fazla şubesi olan işyerleri nasıl başvuru yapabilir ?
Her bir şube için başvuruların ayrı ayrı ve yukarıda belirtilen belgelerle bağlı olduğu İşkur Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Merkez’den başvuru yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır ?
Kısa çalışma ödeneği başlangıç tarihinden önceki son 12 ayın brüt maaş toplamı yine son 12 aydaki toplam gün sayısına bölünür. Çıkan sonucun 30 katının %60’ı aylık kısa çalışma ödeneği olarak ödenir. En yüksek ödenek brüt asgari ücretin %150’sini geçemez. Son 12 aylık brüt maaşınıza SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’nden online olarak sgk hizmet dökümü sayfasından e-devlet şifreniz ile giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği hesaplama 2021
Kçö hesaplamasında brüt ücret esas alınır.
- Çalışanın son 12 aylık brüt ücret ortalamasının %60’ı oranında ödenir.
- Asgari ücretli için 2020 asgari ücret de düşünüldüğünde ortalama 2000 lira civarında olacaktır.
- Asgari ücret üzerinde ödenenler için ise son 12 ayın brüt maaşı ve gün sayısı toplanır. Ortalamasının %60’ı oranında ödenir.
- En yüksek kçö tutarı brüt asgari ücretin %150’sini geçemez yani 5366,25 TL olabilir en yüksek.
Kısa çalışma ödeneği nereye yatar ?
Ödenek işveren başvurusunu takip eden ayın 5’inde işçinin T.C. numarası ile PTT’ye yatar. Ödenek yattıktan sonra işçi Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden ödemesini kimliği ile alabilir.
Kısa çalışma ödeneği sorgulama e-devlet 2021
Sorgulama işlemini e-devlet sisteminden yapabilirsiniz. Kısa çalışma ödeneği sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak ödenek sorgulaması yapabilirsiniz.
İşkur’da size özel profilde maaş tutarı ve ödenme tutarına ilişkin bilgilerin yer alacağı aldığımız duyumlar arasında. İşkur’da size özel profil sayfası oluşturmak ya da giriş yapmak için hemen işkur profil oluşturma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kçö başlatma tarihi nedir ?
Kısa çalışma talep formunda işveren tarafından istenen bilgilerden birisi de kısa çalışma başlatma tarihidir. Buraya yazılacak tarih işyerinde faaliyetin durdurulduğu ya da çalışmanın azaltıldığı tarih olacaktır. Koronavirüs kapsamında başvuru yapılacaksa buraya yazılacak tarih 11 Mart 2021 ya da sonrası bir tarih olmalıdır. Örneğin işyerinizde faaliyet 23 Mart 2021 tarihinde durduruldu ise kçö başlatma tarihine 23 Mart 2021 yazmalısınız.
Kısa çalışma ödeneği kaç ay alınır ?
Bu ödenek en fazla 3 ay süre ile ödenir. Sonrasında uzatılıp uzatılmayacağına Cumhurbaşkanı tarafından karar verilir. Cumhurbaşkanı ödenek süresini uzatma konusunda yetkilidir. Zaten pandemi döneminde ödenek süresi birkaç kere uzatılmıştı.
Kısa çalışma ödeneği işçiye mi işverene mi ödenir ?
Başvuru yukarıda da ayrıntılı olarak anlatıldığı üzere işveren tarafından yapılır. Ödenek ise şartları sağlayan çalışanlar adına PTT’ye ödenir. İşverene ödenmez.
Kısa çalışma süresinde SGK Bildirimi nasıl yapılır ?
Kısa çalışmadan yararlanılan sürede işçinin sigorta primi ve maaşı işveren tarafından ödenmez. Bu sürede işçiler “18-Kısa Çalışma Ödeneği” eksik gün kodu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir. Hiç çalışmayanların prim günü “0-Sıfır” olarak eksik çalışanların ise çalıştığı gün üzerinden bildirimleri yapılır.
Kısa çalışma ödeneği süresinde rapor parası alınır mı ?
Kısa çalışma ödeneği alınırken rapor parası ödemesi alınırsa raporun başladığı tarihten itibaren ödenek durdurulur. Durdurulan dönem için geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir. İşverenler bu durumu İşkur’a bildirmek zorundadır. Rapor parası hesaplamak ve detaylı şartları öğrenmek için hemen rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları