Sgk Dosya Açılışı İçin Gerekli Evraklar 2021

8 8.843

SGK dosya açılışı için gerekli evrakları bu yazımızda sizin için derledik. İşçi çalıştırmak ve sigorta bildirimi için öncelikle SGK’da tescilli dosyanızın olması gerekiyor. Bunun için e sgk tescil uygulaması üzerinden sgk işyeri tescil başvurusu yaparak tamamlamanız ve sonrasında ise 7 gün içerisinde sgk işyeri açılış evraklarını bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile göndermeniz gerekiyor. Önce başvuru yapmak için  sgk işyeri tescili nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk açılışı için gerekli evraklar yapılan işin niteliğine, geçici ya da devamlı açılacağına, işyerinizin gerçek ya da tüzel kişi olmasına göre farklılık göstermekte. SGK e-sigorta şifre işlemleri de artık e sgk işyeri tescil uygulaması üzerinden yapıldığından e bildirge başvuru formu ve sözleşmesini eklemeniz gerekmiyor.  Bu yazımızda Sgk dosya açma gerekli evrakların neler olduğu konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

SGK işyeri tescil süresi 2021

Tescil için başvurunun en geç sigortalı çalıştırmaya başlanacak tarihe kadar elektronik ortamda SGK tescil uygulaması üzerinden yapılması gerekmektedir. İlk defa tescil edilen işyerlerinde alt yüklenici sgk dosya açılışı süresi ana dosya süresi kadardır yani 30 gündür. Bunun haricinde Sgk alt taşeron dosyası açma başvurusunun en geç sigortalı çalıştırmadan bir gün öncesinde yapılmasında yarar olacaktır.

İşyeri tescil evraklarını verme süresi

E-SGK işveren tescil uygulaması üzerinden başvuruyu tamamladıktan sonra en geç 7 gün içerisinde işyeri tescil için gerekli evrakları posta yolu ile ya da elden bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne göndermeniz gerekmekte. Sgk dosya açılış evraklarını 7 gün içerisinde göndermeseniz de cezai işleme tabi olmaz ancak tescil başvurunuz da onaylanmaz.

Sgk işyeri tescil evrakları 2021

Herhangi bir fark olmaksızın tüm işyerlerinden istenen temel sgk tescil evrakları aşağıdaki gibidir;

  • E SGK tescil başvuru uygulaması üzerinden alınan ve işveren tarafından ıslak imza ile imzalanan belge.
  • İşveren ve ya işveren vekiline ait kimlik fotokopisi.
  • İşverene ait imza sürküsü. Eğer işveren olarak sgk dosya açma evraklarını elden SGK’ya verecekseniz gerek yok. Ancak sigorta dosyası açma evraklarını posta ya da kargo yolu ile gönderecekseniz imza beyannamesi eklemeniz gerekmekte.
  • Eğer vergi mükellefi iseniz vergi levhası fotokopisi,
  • Şirket iseniz güncel ticaret sicil gazetesi ve şirket yetkililerine ait belgeler.

Yukarıda belirtilen Sgk dosyası açmak için gerekli evrakları yılında açılacak tüm işyerlerinden istenecek olmazsa olmaz belgeler. Eğer geçici bir inşaat işi ya da ihaleli iş yapacaksanız sgk işyeri tescil evrakları yukarıdakilere ilave olarak aşağıdaki gibi olmalı.

Sgk inşaat dosyası açmak için gerekli evraklar

İnşaat dosyasında sgk işyeri tescil gerekli evraklar yukarıdakilerin aynısıdır. Yukarıdaki sgk dosya açma evraklarına ilave olarak inşaat ruhsatının bir nüshasını da eklemeniz gerekiyor. İnşaat sgk dosya açılışı için bu evraklar yeterli olacaktır. Ayrıntılı bilgi için SGK inşaat dosyası açma işlemleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Geçici ihaleli işlerde sgk işyeri açılışı için gerekli evraklar

İhaleli bir iş yapacaksanız yukarıda belirtilen temel sgk işyeri tescil için gerekli evraklarına ilave olarak ayrıca ihaleli işe ilişkin sözleşmeyi de eklemeniz gerekiyor. Ayrıca alt taşeron çalıştırılacaksa taşeron ile ana firma arasında imzalanmış taşeronluk sözleşmesi de eklenmesi gerekmekte.

Sgk alt taşeron işyeri tescil 2021

Alt taşeron dosyası nasıl açılır sorusu da son zamanlarda sık sorulmakta. Sgk taşeron dosyası açma başvurularının da artık tamamen E-SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden yapılması gerekmektedir. Taşeron dosya açılışı için izlemeniz gereken yol adım adım şu şekildedir;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile E-SGK işyeri tescil uygulamasına giriş yapın ⇒ E-devlet SGK işyeri tescil uygulaması girişi.
  • Kimliğimi Şimdi Doğrula dedikten sonra UYGULAMAYA GİT diyerek tescil anasayfasına giriş yapabilirsiniz.
  • Alt taşeron dosya açılışı için DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ-YENİ DEĞİŞİKLİK seçeneğini seçiniz.
  • Daha sonra alt taşeron tescili açılacak olan SGK işyeri sicil numarasını 23 haneli olarak ve buradaki örnekteki gibi girerek 11234121212345671231212 sorgulama yapın ve devam edin.
  • Değişiklik tarihini seçin ve Aracı Giriş menüsünden devam edin.Gerisi bildiğiniz tescil işlemi ile aynı.
  • Tescil uygulamasında alt taşeron sgk dosya açılışını tamamlayıp kaydettikten sonra referans numarasını almayı unutmayın.
  • Uygulama üzerinde alt taşeron tescili açarken e bildirge kullanıcısı girilemediğinden Sgk dosya açılışı gerekli evraklara ilave olarak e bildirge şifre başvuru formu ve sözleşmelerini de eklemeniz gerekiyor.
  • Sgk taşeron dosya açma işleminin ardından buradan başvuru formu ve sözleşmeleri indirebilirsiniz ⇒ SGK E şifre başvuru formu ve sözleşmeleri.

Ssk alt işveren dosya açılışı için gerekli evraklar 2021

Bildiğiniz gibi alt taşeronlar için de SGK tescil başvurusu artık e sgk işyeri tescil uygulaması üzerinden yapılmakta. E sgk sistemi üzerinden tescil başvurusu yaptıktan sonra aşağıdaki alt taşeron sgk açılışı için gerekli evraklarla ana dosya tescilinin olduğu SGK’ya başvurmanız gerekmektedir.

  • Başvuruyu tamamladığınıza dair E SGK ekran çıktısı,
  • Ana firma ile yapılmış taşeronluk sözleşmesi ve,
  • Yukarıda belirtilen diğer evraklar ile işyeri dosyasının bağlı olduğu SGK’ya vermeniz gerekiyor.

Alt taşeronlarda e sgk kullanıcısı sistemden tanımlanamadığından e bildirge şifre başvuru formları ve sözleşmesini de işyeri tescil evrakları ile beraber vermeniz gerekiyor. Başvuru formlarını indirmek ve şifre nasıl alınır öğrenmek için https://www.ssksor.com/sgk-e-sifre-nasil-alinir-sgk-sifre-e-devletten-goruntuleme/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk şube açılışı için gerekli evraklar nelerdir ?

Birden fazla şehir ya da bölgede şubesi olan Kurumsal işletmeler ile Kamu Kurumlarının şubelerinin olduğu her yer için SGK dosyası açması ve sigorta bildirimlerini bu dosyalar üzerinden yapmaları gerekmektedir. Şube açılışında Sgk tescil için gerekli evraklar farklı değildir. Yukarıda belirtilen ve Sgk işyeri tescil istenen evraklar şube açılışları için de aynı olacaktır.

Sgk açılış evrakları konusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

8 Yorum
  1. Kadir

    Merhabalar,

    iş yeri açılışını ticaret sicilden yaptık ama sgk evraklarını bildirmedik. sgk otomatik olarak işyeri tescil yapıldığına dair evrak gönderdi. Şimdi biz e-bildirge şifresi almak istiyoruz.Bizden bildirge sözleşmesi istediler.Şirketin henüz vekalet verdiği kimse yok. Şirket 5 ortaklı bir anonim şirket…Şimdi biz bildirge sözleşmesinde işveren kısmına kimi yazacağız? Sözleşmeyi kim imzalayacak? Formu nasıl doldurmalıyım?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Şirket kuruluşu tamamlanmadı ise tamamlanmasını beklemeniz gerekiyor. Ayrıca sigortalı çalıştırmıyorsanız bu işlemi yapmanız gerekmez.

      1. Kadir

        sgk, işyeri tescilini yapmış.bize sgk numarası da çıkarmış.biz başta personel çalıştırmayacaktık ama şimdi çalıştırmaya karar verdik.bu nedenle de e-bildirge şifresi almamız gerekiyor.

        1. Mehmet KAYA

          Bu durumda bir dilekçe ile işçi çalıştırmaya başlayacağınız tarihi SGK’ya bildirin. Ekinde de e bildirge başvuru formu ve sözleşmesi olsun. Bunlar yeterli.

  2. umut

    Merhaba,

    Yeni bir işyeri açacağız. Şirketin ortaklık yapısı ise; 4 payı şahısa ait olup 1 pay da tüzel kişiliğe aittir. Yönetim Kurulunda ise çeşitli guruplarda yetkiler bulunmakla birlikte başkan başkan yardımcısı ve bir üyenin imzasıyla bütün işler yapılabilmektedir. Bazı işler için yk dan iki kişinin imzası da yeterli olabilmektedir.E-tescil kısmında şirketin ortalık yapısı ,yönetici bilgileri ve e-bildirge kullanıcısı bilgileri istenmektedir. Benim burada anlamadığım yönetici bilgilerinden kim kastetdiğidir. Çünkü bildiğim kadarıyla sözleşmeyi burada belirtilen kişilere göndermektedir. Ben şimdi buraya tüm yönetim kurulu üyelerini mi yazmalıyım?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Değişik bir durum söz konusu gerçekten de. Yönetim kurulunda kaç kişi var çok mu?

      1. Umut

        5 kişi var. Yoneticiden kasıt kim acaba?

        1. Mehmet KAYA

          Şirket müdürü ile imza yetkilisi olan bir yönetim kurulu üyesi girin. Bir de e bildirge kullanıcısı tanımlayın. Bence yeterli olur. Zaten ticaret sicil gazetesi vereceksiniz. Sgk gerekli görürse ilave yönetici girer.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.