İşten Kendi Çıkan Tazminat Alabilir mi 2021
İşten kendi çıkan tazminat alabilir mi ? Bu soru çalışanların ve işten ayrılmak isteyenlerin bize en çok ilettikleri soru. Evet alabilirsiniz bazı püf noktaları var.
Tazminat alabilmek Kanunen belli şartlara bağlanmıştır. Bu şartlar sağlanmadığı durumda işveren tazminat ödemek zorunda değildir. Kimi durumda kendi isteği ile işten ayrılanlara da tazminat ödenmesi gerekmekte. Bu yazımızda kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim ve kendi isteği ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi konularında tüyolar verilecektir.
Kıdem tazminatı alma şartları 2021
Bildiğiniz üzere kıdem tazminatı alma şartları 1475 Sayılı İş Kanunu’na göre düzenlenmektedir. Bu kanuna göre tazminat alabilmek için olmazsa olmaz gerekli ilk şart işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak diğer şart ise kendi isteği ya da kusuru olmadan iş akdinin feshedilmiş olması. Bu iki şartı sağlayan, işyerinde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık nedeni haricinde nedenlerle çıkışı verilen işçilerin işverenleri tazminat ödemek zorundadır.
Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi 2021
Yukarıda tazminat alabilmek için olmazsa olmaz şartlardan ikisinin en az 1 yıl çalışmış olmak ve kendi isteği dışında ayrılmak olduğunu belirtmiştik. İşyerinde en az 1 yıl çalışmış olmanız kaydı ile kendi isteğiniz ile işten çıkmanız durumunda da tazminat alabileceğiniz haller aşağıda ayrı başlıklar halinde verilmiştir. Şimdi istifa eden tazminat alabilir mi konusunda istisnai durumlar aşağıda verilmiştir.
1- Askerlik nedeniyle işten ayrılma kıdem tazminatı
Askerlik nedeni ile işten ayrılan çalışana işveren tazminatını ödemek zorundadır. Bunun için sigortalı askerlik sevk belgesini aldıktan sonra işverenine başvurarak çıkış işlemlerinin yapılması ve tazminatla birlikte diğer tüm ödemelerinin yapılmasını talep edebilir.
2- Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılma tazminat
Sağlık sorunları nedeniyle işyerinde çalışamayan, sağlık sorunları buna engel teşkil eden kişiler bunu doktor raporu ile belgeleyerek çıkmaları durumunda işverenin zorlayıcı sebepten dolayı tazminat ödemesi gerekir. Bunun için öncelikle sigortalının hastalığının çalışmasına engel teşkil ettiğine dair rapor alması ve bunu işverene bir dilekçe ile ibraz ederek çıkış işlemlerinin yapılmasını ve tazminatını talep etmesi gerekmektedir.
3- Evlilik sebebi ile işten ayrılan kadınlara tazminat
Resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde işten çıkan kadın çalışanlara işveren tazminatını ödemek zorundadır. Evlilik tazminatı alma şartlarını öğrenmek ve ne kadar tazminat alacağınızı hesaplamak için https://www.ssksor.com/evlilik-tazminati-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
4- Emeklilik nedeniyle işten ayrılma tazminat
Emekli olmak için gereken yaş dışındaki prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanlar ya da her üç şartı birlikte sağlayanlar emeklilik gerekçesi ile işten çıktıklarında işveren tazminatlarını ödemek zorundadır. Bunun için öncelikle SGK’dan “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alınması ve sonrasında çıkış için işverene talepte bulunulması gerekmektedir.
5- İşyerindeki zorlayıcı sebeplerden işten ayrılma tazminat
İşverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı, maaş ödemelerinin zamanında yapılmaması ya da hiç yapılmaması, zorla fazla mesai yaptırılması, mesai yapılıyor olmasına rağmen ödeme yapılmaması gibi zorlayıcı sebepler tazminat almak için geçerli nedenlerdir. Çalışan iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. Daha sonra arabulucu bürosuna başvurarak ihtarname ve sonrasında mahkeme süreci ile ilgili bilgi alınması gerekmektedir.
Kapıcı kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alabilir mi ?
Kendi isteği ile işten çıkma durumunda tazminat ödemesi durumları konut kapıcıları için de aynen yukarıdaki gibi olacaktır. Güncel kapıcı maaşları ve tazminat hesaplamasının nasıl yapıldığı konusunda detaylar için kapıcı maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Engelli işçi işten kendi çıkarsa tazminat alır mı ?
İşyerinde çalışırken herhangi bir sebeple engelli kalan ve bu yüzden işini yürütemeyecek derecede engeli olanlar bunu gerekçe göstererek işten çıkmaları durumunda işverenlerinin tazminatlarını ödemesi gerekir. Ancak zaten engelli olarak işe başlamış olanlar engel durumunu gerekçe göstererek işten çıkarsa işverenin Kanunen tazminat ödeme zorunluluğu olmayacaktır.
Kendi isteğimle işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim 2021
Gelelim sık sorulan bir diğer soru olan kendi isteğiyle işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi sorusunun cevabına. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için kendi isteğiniz dışında işten çıkmanız ve en az 600 gün sigortanızın olması gerekmekte. İşten kendi isteğiniz ile çıktığınızda normal şartlarda işsizlik maaşı ödenmez ancak bu durumunda istisnaları var. İstisnai durumlar, işsizlik maaşı alma şartları ve ödenme tutarı konusunda tüm detayları işsizlik maaşı alma şartları sayfamızda bulabilirsiniz.
3600′ den işten ayrılan işsizlik maaşı alır mı ?
Çıkış işlemi emeklilik nedeni ile yapılacağından yani “08-Emeklilik” işten çıkış kodu ile yapılacağından alınabilir. Ancak işsizlik ödeneği ile ilgili diğer şartların da sağlanması gerekir.
Evlilik tazminatı ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi ?
Bu sebeple işten çıkanlara kıdem tazminat ödenir ancak işsizlik ödeneği ödenmez. Çünkü işsizlik ödeneğinde yukarıda da belirttiğimiz gibi kişinin kendi isteği ile çıkmamış olması ve işveren tarafından çıkış yapılmış olması şartı aranmakta. Dolayısıyla evlilikten dolayı işten ayrılanlara tazminat ödenmez.
Kendi isteğiyle işten ayrılan ihbar tazminatı alabilir mi ?
İhbar tazminatı kanuni sürelere uyulmadan işveren tarafından çıkış yapılması ya da işçinin sürelere uymadan çıkması durumunda ödenen tazminat türüdür. Sigortalının kendi isteği ile ya da işveren tarafından çıkışının yapılmış olması ihbar tazminatı hakkını etkilememektedir.
Kıdem tazminatı hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları