İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

0 746

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evrakların ne olduğu ve başvuruyu nasıl, nereden yapabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. İşsizlik ödeneği alabilmek için Kanunen belli şartların sağlanması ve buna ilave olarak da işten çıkış tarihinden itibaren başvuru şartı aranmaktadır.

Yazımızda işsizlik ödeneğine başvuru için gerekli belgeler, maaş alma şartları ve süresi, ne kadar maaş alabileceğiniz ile kısacası konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı nasıl alınır ?

İşsizlik ödeneği alabilmek için Kanunen bazı şartların sağlanması ve kendi isteğiniz dışında işten çıkışınızın yapılması gerekmektedir.

  • Kendi isteğiniz ile işten çıkmış olma şartı dışında işten çıkış tarihinden önceki son 1 yılda ise en az 600 gün sigorta primi gerekmektedir.
  • Bu 600 günün aynı işyerinde geçmiş olma şartı da bulunmamaktadır.
  • Farklı işyerlerinde geçmiş olsa bile toplamda en az 600 gün varsa ödenekten yararlanabilirsiniz.
  • Maaş almak için detaylı şartlar ve konu hakkında tüm soruların cevabı için işsizlik maaşı alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kimler alabilir ?

Yukarıda belirtilen şartları sağlamak kaydı ile;

  • İşsizlik sigortası primine tabi olan ve 4a ssk kapsamında çalışan sigortalılar yararlanabilir.
  • İşsizlik primi kesintisine tabi olmayan ücretli öğretmenler, ek 5 tarım sigortalıları gibi sigortalılar işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkına sahip değildirler.

Kendi isteğimle işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim ?

İşyerinizden kendi isteğiniz ile ayrılmanız ya da işveren tarafından işyerinde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile çıkış verilmesi halinde işsizlik maaşı ödenmez. Bunun haricindeki durumlarda yukarıda belirtilen prim gün sayısı şartı da sağlanıyorsa ödenek ödenir.

Doğum sonrası işsizlik maaşı nasıl alınır ?

Doğum sonrası analık izni bitim tarihinden sonra işveren tarafından çıkışı verilenler de işsizlik ödeneği alabilir. Son 3 sene içerisinde 600 günü olanlar çıkış verildikten sonra maaşa aşağıdaki başvuru yöntemlerinden birisini kullanarak başvurabilir.

İşkur işsizlik maaşı ne kadar ?

İşsizlik ödeneği hesaplaması;

  • işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık dönemdeki brüt maaş toplamının yine son 4 ayın gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
  • Bunun ortalamasının % 40’ı  alınabilecek aylık maaştır. En yüksek işsizlik ödeneği brüt asgari ücretin %80’ini geçememekte.
  • Bu hesaplamaya göre işten çıkış yaptığınızda alabileceğiniz ortalama işsizlik maaşı ve asgari ücret üzerinden güncel tutarlar için hemen  işsizlik ödeneği hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır ?

İşsizlik maaşının ödeneceği süre son 3 sene içerisindeki gün sayısına göre belirlenir. Son 3 sene içerisinde en az 600 günü olanlar 6 ay, 900 günü olanlar 8 ay, 1080 günü olanlar ise 10 ay süre ile işsizlik ödeneğinden yararlanırlar.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuru için 3 seçeneğiniz bulunmakta.

  • www.iskur.gov.tr adresinden E-subeye girerek size özel sayfadan işsizlik ödeneği başvurunuzu online yapabilirsiniz. İşkur E-Şube’ye nasıl giriş yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi için  işkur profili nasıl oluşturulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • E devlet üzerinden e-devletten işkur işsizlik ödeneği başvurusu bağlantısını kullanarak yapabilirsiniz.
  • Yukarıdaki her iki online başvuruda da İşkur’a ayrıca işsizlik maaşı başvuru evraklarını ibraz etmeniz gerekmiyor.
  • Ama 3. seçenek olan İşkur Müdürlüğü’ne başvuruda ise işsizlik maaşı için gerekli belgeleri ibraz etmeniz gerekiyor. Bu evraklar ise aşağıdaki gibi olacaktır.

İşsizlik maaşı için gerekli evraklar nelerdir ?

E-devlet ya da İşkur E-şubeden başvuruda ayrıca bir evrak vermeniz gerekiyor. İşkur Müdürlüklerine başvuruda ise işsizlik maaşı için gereken evraklar şunlardır;

  • İşsizlik Maaşı Başvuru Formu ( Aşağıdan indirebilirsiniz).
  • Kimlik fotokopiniz ve,
  • Gerekli görülmesi durumunda SGK İşten çıkış bildirgesi istenmektedir.
  • Yani kısaca online başvuru yapamadıysanız ve elden başvuru yapacaksanız kimliğiniz ile bağlı olduğunuz İşkur Müdürlüğüne başvuru yukarıda belirtilen işsizlik başvurusu için gerekli evrakları ile yeterli olacaktır.

İşsizlik maaşı başvuru formu örneği

Eğer başvuruyu İşkur Müdürlüğü’nde elden yapacaksanız formu indirerek doldurabilir ve zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. İşkur Müdürlüklerine başvuru için işsizlik maaşı almak için gerekli evraklar arasında olan başvuru formunu buradan indirebilirsiniz ⇒ işsizlik maaşı başvuru formu. E-devletten başvuru yaptıysanız ayrıca işsizlik maaşı dilekçesini ibraz etmeniz gerekiyor.

İşsizlik maaşı için işyerinden alınacak belge nedir ?

İşyerinden bir belge almanız gerekmez normalde. İşten çıkış bildirgesini zaten İşkur görmekte. Ancak hatalı verilen ve sonradan düzeltilen işten ayrılış kodunu gösterir yeni İşten çıkış belgenizi işverenden alabilirsiniz. İşkur kodun değişikliği durumunda sizden çıkış bildirgesini isteyebilir. Bunun haricinde bir belge istenmez.

İşsizlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemleri online olarak e-devlet üzerinden yapılabilmekte. İşsizlik maaşı sorgulamasını E-devlette  işsizlik ödeneği sorgulama bağlantısını kullanarak yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı sorgulama telefon numarası kaç ?

Sorgulama işlemini e-devletten online olarak yapamadıysanız telefonla 7/24 çağrı merkezini arayarak sorabilirsiniz. Alo-170 hattını haftanın 7 günü 24 saat arayarak bilgi alabilirsiniz.

Ödeneğin bir sonraki ayın 5. günü Ptt’den ödenecektir ne demek ?

İşsizlik maaşı başvurusu yaptığınızda şartları sağlıyorsanız genelde ödemeniz takip eden ayın 5’inde yapılır. Eğer sorgulama sonucunda bu uyarıyı alıyorsanız ayın 5’i itibariyle Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden ödemenizi kimliğiniz ile birlikte uğrayarak alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı Ptt’den kaç gün içinde çekilmeli ?

Ödenek hakkında sık sorulan sorulardan birisi de işsizlik maaşı kaç gün içinde çekilmeli olmaktadır. Ödenek PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde alınmalıdır. Alınmadığında İşkur emanet hesaplarına geri döner. Alınmadığı için İşkur’a geri dönen ödemenizi İşkur’a dilekçe vererek yeniden PTT’ye gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

İşsizlik maaşı onay mesajı geldi ne yapmalıyım ?

İşsizlik ödeneği başvuru sonrasında tanımlı cep telefonunuza onay mesajı gönderilir. Onay mesajını aldıysanız takip eden ayın 5’i itibariyle maaşınızı PTT’den alabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.