İşsizlik Maaşı Hesaplama 2020

0 590

İşsizlik maaşı hesaplaması konusu işten ayrılanlar için önem arz eden durumların başında gelmektedir. İşten çıkanlar için önemli haklardan birisi de işsizlik maaşıdır. Maaş alabilmek için gerekli olan son 3 yıl içindeki 600 gün sigorta, son 120 gün prim ödenmesi şartlarını sağladınız ve kendi isteğiniz dışında işten çıktınız, işsizlik maaşına başvurdunuz ve ne kadar işsizlik ödeneği alacağınızı merak ediyorsunuz.

O zaman işsizlik maaşı 2020 hesaplamasının nasıl yapıldığını öğrenmek için doğru yerdesiniz. 2020 brüt asgari ücretin netleşmesi ile beraber 2020 işsizlik maaşı hesaplamasında esas alınacak tutarlar da değişti. Yazımızda 2020 yılı işsizlik maaşı hesaplaması konusunda bilgi sahibi olabilir, en düşük ve en yüksek 2020 işsizlik maaşı tutarlarını öğrenebilirsiniz.

İşsizlik maaşı nasıl alınır 2020

İşsizlik maaşı alabilmeniz için belli şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartlar kısaca işten ayrılmadan önceki son 3 senede en az 600 gün sigorta olması, son 120 gün prim ödenmiş olması ve kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında ayrılmanız.

İşsizlik maaşı her ayın 5’inde PTT’ye ödenir. PTT’den işsizlik maaşı alma süresi yatış tarihinden sonra 6 aydır. Ödemeyi Türkiye geneli herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz. Cumartesi ve Pazar günleri PTT kapalı olduğundan hafta için mesai saatleri içerisinde alabilirsiniz. Ödeme PTT karttan alınmaz.

İşkur işsizlik maaşı başvuru 2020

Bu şartları sağlamanız halinde;

  • Dilerseniz İŞKUR Müdürlüklerine elden,
  • Dilerseniz e devlet sisteminde Türkiye İş Kurumu-İşsizlik Ödeneği Başvurusu bölümünden başvurunuzu yapabilirsiniz.E-devletten başvuru için buradan T.C. numaranız ve e-edevlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz ⇒ e-devletten işsizlik maaşı başvurusu.
  • Online başvuru yaptıktan sonra İŞKUR’a belge vermenize gerek yok

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar nelerdir ?

Özellikle Covid-19 Pandemisi ile birlikte başvurular artık tamamen online ortamda İşkur sayfası ya da e-devlet sayfası üzerinden alınmaktadır. Online başvurunun ardından İşkur’a herhangi bir belge ibraz etmeniz gerekmiyor. Eğer şartları sağlıyorsanız başvuru tarihinden sonraki ayın 5’i itibariyle ilk maaşınızı PTT’den alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı kimler alabilir ?

İşsizlik ödeneği;

  • 4a eski adı ile ssk kapsamında çalışırken işten çıkanlara ödenir.
  • Memurlara ya da bağkurlulara ödenmez.

İşsizlik maaşı şartları nelerdir ?

  • İşten kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında çıkmanız ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta olması gerekiyor.
  • Ödeneği alabilmek için son 120 gün içinde aranan kesintisiz gün sayısı şartı torba yasa ile değiştirildi.
  • İşsizlik ödeneği konusunda daha fazla ayrıntı ve işsizlik maaşı almanın püf noktalarını öğrenmek için hemen işsizlik maaşı alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır ?

İşsizlik maaşı alma süresi de son 3 yıl adınıza ödenen prim gün sayısına göre farklılık gösterir.

  • En az 600 gün varsa 180 gün ( 6 ay),
  • 900 gün varsa 240 gün ( 8 ay),
  • 1080 gün varsa 300 ( 10 ay) gün süre ile maaş alırsınız.

İşkur işsizlik maaşı başvuru sonucu

Başvurunuz sonucunda bağlanan ödenek tutarını, maaşınızı ne zaman alacağınızı ve maaş konusundaki tüm ayrıntıları  e devlet sisteminde aşağıda belirtilen menüden sorgulayabilirsiniz.

İşsizlik maaşı sorgulama PTT

Sorgulama işlemini e devlet sistemi aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.  Açılan ekranda T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile doğrulama sağladıktan sonra işsizlik ödeneğini görüntüleyebilirsiniz.

İşkur işsizlik maaşı sorgulama telefon numarası

Ödeme sorgulamanızı, ne zaman, nereden ve ne kadar ödeme alabileceğinizi haftanın 7 günü ve 24 saat Alo-170 hattını arayarak öğrenebilirsiniz. Bunun için telefonunuzdan 170 numaralarını çevirmeniz yeterli olacaktır. Başına alan kodu yazmanıza gerek yok.

2020 işsizlik maaşı hesaplama

2020 işsizlik ödeneği hesaplama yapılırken;

  • İşten çıktığınız tarihten önceki son 4 aylık brüt kazancınız toplanır ve son 4 ayın toplam gün sayısına bölünür.
  • Çıkan sonucun %40’ı aylık işsizlik maaşıdır. Alınabilecek en yüksek maaş tutarı brüt asgari ücretin %80’ini geçemez.

İşsizlik maaşı ne kadar oldu 2020

  • 2020 işsizlik maaş hesaplamasına göre 2020’de alabileceğiniz en yüksek maaş 2.354,40 TL dir.
  • Eğer işten çıkmadan önceki son 4 aylık kazancınız 2020 yılında ise ve de asgari ücretli çalışmakta iseniz işsizlik maaşı hesapla 2020 hesaplamasına göre alabileceğiniz en düşük maaş 1.177,20 TL olacaktır.

İşsizlik maaşı hesaplama 2020 işlemini biz sizin için yapabiliriz. Yazının sonundaki Yorum bölümünden iş çıkışından önceki son 4 aydaki brüt kazanç toplamınızı ve yine son 4 ayın toplam gün sayısını bize yazın. İşsizlik hesaplama 2020 işlemini biz sizin için yapalım.

En yüksek işsizlik maaşı ne kadar 2020

En yüksek işsizlik ödeneği brüt asgari ücretin %80’nini geçememekte. Brüt asgari ücret 2020 senesi için 2.943,00 lira olduğundan alınabilecek en yüksek işsizlik maaşı tutarı 2354,40 lira olabilecektir.Brüt asgari ücret ve prime esas kazanç tutarları için https://www.ssksor.com/brutten-nete/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2021 işsizlik maaşı ne kadar olacak ?

2021 asgari ücretin açıklanması ile birlikte 2021 yılında uygulanacak olan işsizlik ödeneği tutarları da belli olacak. Mevcut durumda maaş almaya devam edenlerin asgari ücret artışı maaşlarını etkilemeyecek. Asgari ücret belli olduğunda sayfamızda tutarlar güncellenecektir.

İşkur işsizlik maaşı hesaplama 2020 konusundaki tüm sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.