Yıllık İzin Ücreti Hesaplaması Nasıl Yapılır 2020

0 746

Yıllık izin ücreti hesaplama işlemi hem çalışanlar hem de işverenler açısından büyük önem arz etmekte. Özellikle işten çıkan çalışanlar açısından izin parası hesaplaması önem arz etmekte. Zira kullandırılmayan yıllık izin ücretlerinin işten çıkışta işçiye ödenmesi kanuni zorunluluktur.

Bu yazımızda izin parası hesaplama ve asgari ücretli çalışanın 1 günlük izin ücreti konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Toplam yıllık izin hesaplama

Sigortalı çalışanlar için yıllık izin süreleri 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre belirlenir. Kullanılacak yıllık izinde işçinin kıdemi önem arz etmektedir. Bu durum göz önüne alındığında işyerindeki kıdemi;

  • 1-5 yıl ( 5 yıl dahil) arasında olanların izin süresi 14 gün,
  • 5-15 yıl arası ise 21 gün,
  • 15 yıldan fazla ise 26 gün olarak senelik izin verilir.

Çalışanların yıllık izin hakları bir sonraki yıla devredilir. Hafta tatili ve resmi tatile denk gelen yıllık izin sürelerinde denk gelen süreler izin sonuna ilave edilir.

İzin parası hesaplama nasıl yapılır ?

İzin parası hesaplaması işçinin işten çıkış tarihindeki son brüt kazancı esas alınarak yapılır. 1 günlük brüt senelik izin parası 1 günlük brüt kazancıdır. Asgari ücretliler için günlük ve aylık güncel brüt ücret tutarlarına https://www.ssksor.com/brutten-nete/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Senelik izin ücreti hesabı için kullanılmayan yıllık izin günleri son günlük brüt ücret ile çarpılır. Aslında hesaplaması brütten nete maaş hesaplaması gibidir. Bulunan brüt tutardan %15 oranında sosyal güvenlik ve işsizlik primi kesilir. Sonra kalan tutardan ise gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılarak ödenecek günlük net izin parası hesap edilir.

Yıllık izin parası hesaplama 2020

2020 asgari ücretin belli olması ile birlikte 2020’de işten çıkacak çalışanlara ödenecek net izin parası da netleşmiş oluyor. 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında işten çıkacak asgari ücretli bir çalışan için net izin parası kullanılmayan her bir gün için 70,28 TL olacaktır.

Brüt kazancınız asgari ücret üzerinde ise bize yorum bölümünden kullanmadığınız toplam senelik izin gün sayısı ile son günlük brüt kazancınızı yazmanız halinde ne kadar izin parası alabileceğiniz hakkında hesalama yapabiliriz.

Kıdem tazminatı izin parası hesaplama

Kullanılmayan senelik izinlere ilişkin hesaplama yukarıdaki gibidir. Eğer kıdem tazminatınızı hesaplayacaksanız hemen https://www.ssksor.com/tazminat-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Eğer işveren tarafından çıkışınız ihbar sürelerine uyulmadan verildi ise ihbar tazminatı hesaplaması için de https://www.ssksor.com/ihbar-tazminati-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yıllık izin hesaplama formülü excel

Eğer excel formatında bir hesaplama tablosu oluşturacaksanız kullanacağınız formül şu şekilde olmalıdır;

  • Kullanılmayan yıllık izin gün sayısı X Brüt günlük ücret = Toplam brüt yıllık izin ücreti
  • Buradan indirilecek tutarlar %14 işveren payı ve %1 işsizlik primi ile birlikte %15 oranında SGK payı kesilir.
  • Toplam brüt izin ücretinden %15 oranında SGK payı kesilir.
  • Kalan tutardan %07,59 oranında damga vergisi ve gelir vergisi dilimine göre gelir vergisi kesintisi de yapıldıktan sonra net izin parası hesaplanır.

Yıllık izin hesaplama cumartesi

SSK kapsamında çalışan işçiler için Cumartesi günü de işgünü olarak sayılmakta. Bu yüzden Cumartesi günü de izin hesaplamasına dahil edilmekte. Pazar günleri, resmi tatil günleri ile bayram günleri hesaplamaya dahil edilmemekte. İznin bu sürelerle çakışması halinde bu süreler izin sonuna eklenmekte.

Kapıcı yıllık izin hesaplaması nasıl yapılır ?

Konut kapıcıları, apartmanlarda çalışan diğer görevliler de 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabiidir. Dolayısıyla yıllık izin hakları ile izin alacaklarının hesaplaması konusunda tüm hükümler yukarıdaki gibidir. Kapıcılar için güncel brütten nete maaş hesaplaması ve aylık maliyet hesaplaması hakkında detaylar için https://www.ssksor.com/kapici-maasi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Geriye dönük yıllık izin parası nasıl alınır ?

Geriye dönük olarak son 5 yıl içerisindeki alacaklarınızı işverenden talep edebilirsiniz. Eğer ödenmezse zaman aşımı süresi 5 yıl dolmadıysa iş mahkemesine dava açabilirsiniz.

Yıllık izin hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.