Rapor Parası Alma Şartları, Nasıl, Nereden Alınır 2021

0 1.121

Rapor parası almak için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen şartları sağlamanız gerekmektedir. Tabi bu şartların sağlanması tek başına yeterli değildir. İşgöremezlik diğer adı ile istirahat raporu alındıktan sonra hastane ve işveren tarafından bazı yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir. Birisi eksik olduğunda ödeme de yapılamamaktadır.

Bu yazımızda ;SGK rapor parası alma şartları, nereden ve nasıl alındığı ile diş hekimi rapor verebilir mi,  aile hekimi kaç gün rapor verir, rapor parası nereye yatıyor gibi konu hakkında sıklıkla sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Rapor parası alma şartları 2021

Rapor parası ya da diğer isimleri ile istirahat parası ve ya geçici iş göremezlik ödemesi alabilmek için sigorta prim gün sayısı olarak şartın sağlanması ve tabi ki hastalık primine tabi çalışan olmanız gerekmektedir. Rapor parası almak için şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hastalıktan dolayı işgöremezlik raporu aldıysanız rapor aldığınız tarihten önceki son 1 senelik zaman içerisinde en az 90 gün sigortanızın olması,
  • SGK doğum rapor parası diğer adı ile analık iş göremezlik ödemesi için doğum tarihinden önceki son 1 sene içerisinde en az 90 günlük sigorta olması gerekiyor.
  • İş kazasında prim gün sayısı şartı aranmaz. Olayın iş kazası sayılması, işveren tarafından iş kazası bildiriminin yapılmış olması yeterli olacaktır.

Rapor parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekli ?

Hastalık raporlarında ssk rapor parası almak için rapor tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün, doğum rapor paralarında da doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün olması gerekmekte. Bu gün sayılarının aynı işyerinde olması zorunlu değil. Önemli olan geriye dönük son 1 sene içerisinde bu şartın sağlanıyor olması. Yani bir işyerine yeni başladınız ama geriye dönük başka işyerlerindeki çalışmalar 90 günü geçiyorsa ödeme yapılacaktır.

Emekli çalışan rapor parası alabilir mi ?

Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak iş hayatına devam eden emeklilere hastalıktan dolayı rapor almaları halinde işgöremezlik ödenmez. Bu kişilere sadece iş kazası sonucu alınan raporlar için ödeme yapılır.

Doğum rapor parası alma şartları 2021

Bildiğiniz gibi sigortalı çalışan anneler ile kendi adına Bağ-Kur primi ödeyen annelere doğum öncesi ve doğum sonrası raporlar için toplamda 16 haftalık yani 112 günlük analık geçici iş göremezlik ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemenin yapılabilmesi için doğum tarihinden önceki son 1 sene içerisinde en az 90 gün sigorta olması, doğum izni süresi boyunca işten çıkışın verilmemesi gerekiyor.

Alabileceğiniz doğum rapor parasını hesaplamak ve ne kadar olduğunu öğrenmek ve doğumdan dolayı ödenen diğer yardımlara da göz atmak için hemen doğum parası ne kadar ödeniyor sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası nasıl alınır 2021

Yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız gelelim ödemeyi nasıl alacağınıza ve sürece. Hastane raporu girdikten sonra raporun bir nüshası elektronik ortamda işverene diğeri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilir. Bu durumda işverene bilgi vermeniz yeterlidir ayrıca raporu ibraz etmeniz gerekmez.

Rapor bittikten sonra ya da uzun süreli raporlarda raporun bir kısmı için işverenin elektronik ortamda biten kısımlar için yine elektronik ortamda çalışmazlık bildirimi yapması gerekmektedir. Bu bildirimin ardından rapor SGK ekranlarına işveren onaylı olarak düşer. SGK onay ekranına düşen rapor yukarıda gerekli şartlar sağlanıyorsa ödemesini yapar ve işverenin çalışmazlık girişinin ardından ödeme en geç 7-10 gün arasında PTT’ye ya da tanımlı banka hesabınıza gönderilir.

Peki rapor parasının nasıl alındığını öğrendik ? Ne kadar ödeme alacağım ? Rapor parası hesaplaması yapmak ve asgari ücretlilere ödenen günlük rapor ödemesini öğrenmek için hemen  SGK rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası nereden alınır 2021

Eğer daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri sisteminde banka hesabı tanımlaması yapmadıysanız ödemeler PTT’ye gönderilir. PTT’ye gönderildikten sonra ödemenizi Türkiye geneli herhangi bir PTT Şubesinden kimliğiniz ile birlikte giderek alabilirsiniz. Eğer PTT ile uğraşamam ödemem banka hesabıma gelsin derseniz hemen e-devlette rapor parası banka tanımlama  sayfasını ziyaret ederek banka hesabınızı tanımlayabilirsiniz.

SGK rapor parası sorgulama 2021

Sorgulama işlemini e-devlette T.C. ve e-devlet şifrenizle;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfasından ya da,
  • Buradan T.C. numaranız ile giriş yaparak da yapabilirsiniz ⇒ SGK rapor ödemesi sorgulama.
  • Ödemenizin bankaya gönderilip gönderilmediği konusunda iş göremezlik ödeme sorgulaması yapmak için hemen rapor parası sorgulama PTT sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

PTT rapor parası sorgulama t.c. ile nasıl yapılır ?

T.C. ile rapor parası sorgulaması yalnızca e-devletten ve şifreli olarak yukarıda belirtilen menüden yapılır. Bunun dışında şifreniz olarak online sorgulama yapılamamakta. Ancak e-devletle sorgulama yapamadıysanız aşağıda belirtilen yöntemlerden birisi ile PTT rapor parası SORGULAMA telefon numarasını arayarak sorgulama yapabilirsiniz.

Rapor parası için neresi aranır ?

Rapor parası için sorgulama işlemlerini T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile e-devletten online gerçekleştirebilirsiniz .Eğer sorgulama sonucu ödemenizin olmadığı ya da eksik ödendiğini görürseniz SGK Alo-170 İletişim hattını 7/24 arayarak ya da mesai saatleri içerisinde bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi ile iletişime geçerek ödeme durumunuz konusunda bilgi alabilirsiniz.

Bankaya gönderilmeyi bekliyor demek ?

E-devletten sorgulama yaptığınızda “Rapor parası bankaya gönderilmeyi bekliyor” uyarısı ile karşılaşıyor olabilirsiniz. İşgöremezlik ödeme sorgulaması yaptığınızda bu uyarıyı alıyorsanız SGK tarafından tüm onay işlemlerinin yapıldığı ve ödemenin bankaya gönderilmek üzere beklediği anlaşılır. Bu uyarıdan sonra ödemeniz en geç 1 hafta 10 gün içerisinde bankaya ya da PTT’ye gönderilmiş olacaktır.

Rapor parası ayın kaçında yatar 2021

Ödemeler için belirlenen belli bir tarih yoktur. İşveren onay verdikten sonra 7-10 gün içerisinde ödeme gönderilir. Tanımlı banka hesabınız yoksa PTT’ye gönderilen rapor paranızı en geç 2 ay içerisinde almanız gerekmektedir.

2 günlük rapor parası nereden alınır ?

Hastalık raporlarında 1 ve ya 2 günlük raporlara ödeme yapılmaz. Örneğin 8 günlük rapor alırsanız 6 gününe ödeme yapılır. Ödenmeyen iki günlük kısmı ise Kanunen işveren de ödemek zorunda değildir. Yani işveren ödemiyorsa 2 günlük kısmı yanmakta. İş kazasından dolayı alındıysa SGK tarafından 1 ve ya 2 günlük raporlara da ödeme yapılır.

3 günlük rapor parası nereden alınır ?

Hastalıktan dolayı 3 günlük rapor alındı ise SGK bunun 1 gününe ödeme yapar. 2 günlük kısmı işveren ödemek zorunda değildir. Ödeyip ödememek işveren inisiyatifindedir.  İş kazası ise tamamı ödenir.

Aile hekimi kaç gün rapor verebilir ?

Aile hekimleri ya da diğer hastanelerde tek hekim olarak verilen raporlar bir defada en fazla 10 günlük olabilir. Devamında aile hekimi istirahat raporunu yine 10 gün daha verebilir. Yine devam edecekse yani 20’inci günden sonra da verilecekse bu durumda heyete sevk gerekir ve heyetin vermesi gerekir. Tek doktor bir çalışana 1 yıl içerisinde en fazla 40 güne kadar rapor yazabilir.

***Covid-19 pandemisinden dolayı 14 gün karantinada kalması gerekenlere aile hekimi tarafından tek seferde 14 güne kadar istirahat verilebilmekte.

Aile hekimi iş kazası raporu verebilir mi ?

Aile hekimi en fazla kaç gün rapor verebilir ? Bu soru sık sorulan soruların başında geliyor. İş kazasından sonra en yakın sağlık kuruluşuna müraacat zorunludur. Burada iş göremezlik düzenlenir ve kontrol olursa yine aynı doktor tarafından uzatma raporu verilir. Aile hekimi veremez. Ancak iş kazası raporu bitti ve işbaşı yaptınız. Ancak rahatsızlık var ve çalışamıyorsunuz. Bu durumda aile hekiminize başvurarak istirahat raporunu 10 güne kadar alabilirsiniz.

Diş doktoru rapor verebilir mi 2021

Özellikle pandemi süreci ile hem devlet hem de özel diş doktoru rapor verebilir mi  sorusu sık sorulmaya başlandı. Devlette zaten doktorun uygun görülmesi durumunda tek doktor tarafından 10 güne kadar istirahat raporu verilebilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli özel diş poliklinikleri de iş göremezlik raporu verme konusunda yetkilidirler.  Özel doktorların yazdığı diş hekimi istirahat raporu örneğini ise onaylattıktan sonra SGK’ya vererek ödeme alabilirsiniz.

Rapor parası emanete alındı nedir ?

PTT’ye gönderilen iş göremezlik ödemesini gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almanız gerekiyor. Almadığınızda ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarına iade edilir. Emanet hesabına alınan rapor parasını geri alabilirsiniz.Bunun için hesap tanımlaması yapmanız gerekiyor. Yukarıda bağlantısını vermiş olduğumuz SGK şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayfasından banka hesabınızı tanımladığınızda ödemeniz en geç 3 iş günü içerisinde banka hesabınıza aktarılmış olur.

İş göremezlik raporu ne zaman onaylanır ?

Kısa süreli raporlarda işbaşı yapılan gün işveren tarafından onay verilebilir. Ancak uzun süreli raporlarda sigortalının da ödeme mağduriyeti yaşamaması için parça parça ve biten kısımlar için onay yapılabilir.

Sgk 10 günlük raporun kaç gününü öder ?

Raporun alınma nedenine göre ödenecek gün sayısı farklılık gösterir. Hastalık ise 8 gününü, iş kazası ise tamamını öder. Hastalık istirahat raporlarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeyen 2 günlük kısımlar için işveren de maaş ödemek zorunda değildir.

Hafta sonu rapor parası yatar mı ?

Hafta sonu yatmaz. İş günlerinde ödemeler PTT’ye ya da ilgili banka hesaplarına aktarılır. Ancak SGK şahıs ödemeleri sisteminde tanımlı banka hesabınız mevcutsa hafta sonu da banka hesabınızdan çekebilirsiniz ödemenizi.

Rapor parası hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.