Besten Nasıl Çıkılır 2020

0 739

Besten nasıl çıkılır ? Bu sorunun cevabı hem otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilenler hem de kendi isteği ile dahil edilenlerin en çok merak ettiği konuların başında gelmekte.Sistemden çıkış aslında basit ancak bazı detayları bilmek fayda sağlayabilmekte.

Siz de otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil edildiyseniz ya da kendi isteğiniz ile sisteme dahil edildiyseniz ve sistemde kalmayı istemiyorsanız bes nasıl çıkılır, bireysel emeklilikten ne zaman ayrılabilirim, besten nasıl çıkarım, otomatik bes’ten nasıl çıkılır konularında yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Bireysel emeklilikten ne zaman çıkabilirim ?

Kapsama dahil olan bir işyerinde sigortalı işe girdiyseniz ya da devlet memuru iseniz ve bir de 45 yaş altında iseniz sizin de sisteme otomatik olarak dahil edilmiş olabilirsiniz. Sisteme dahil edildikten sonra emeklilik şirketiniz size bireysel emeklilik sözleşmesini tebliğ eder. Sözleşmenizi aldıktan sonra 6 ay içerisinde sistemden ayrılma hakkınız var. 6 ay içerisinde sistemden çıktığınızda adınıza kesilen katkı paylarından herhangi bir kesinti yapılmadan tarafınıza iade edilir.

Eğer kendi isteğiniz ile emeklilik sistemine dahil olduysanız ayrılma için belirlenen herhangi bir zaman dilimi bulunmamakta.  Sistemden herhangi bir zaman diliminde talepte bulunarak ayrılabilirsiniz.

Bes’ten nasıl çıkılır ?

Peki bireysel emeklilikten nasıl çıkılır ya da zorunlu bes’ten nasıl çıkılır ? Bireysel emeklilik sistemine dahil edilen çalışanların bize en çok sordukları soruların başında bu sorular geliyor. Çalışanlar besten ayrılmanın zor olduğunu düşünmekte ve maalesef gözlerinde büyütmekte. Aslında bes ten ayrılma işlemi çok basit. İster otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi olsun isterse kendi isteğiniz ile ayrıldığınız sistem olsun izleyeceğiniz yol çok basit.

Sistemden ayrılmak için öncelikle yapmanız gereken bireysel emeklilik şirketinizin çağrı merkezini aramak. Çağrı merkezi görevlisine bireysel emeklilik ayrılma halinde ne kadar kesinti yapılacağı, kesintiden sonra size ödenecek net tutarı v.s. netleştirdikten sonra sistemden ayrılmak istediğinizi söyleyin. Bu durumda çağrı merkezi görevlisi sizden ayrılma talebi alarak bireysel emeklilik ayrılma talep formu ve gerekli diğer belgeleri mail adresinize gönderir.

Mailinize gönderilen ayrılma talep formlarını doldurarak bireysel emeklilik şirketinizin posta adresine gönderin. Talebiniz şirkete ulaştıktan sonra ortalama 15 gün içerisinde işleminiz tamamlanarak hakettiğiniz tutarlar vermiş olduğunuz banka hesabınıza aktarılır. Böylece bes’ten ayrılma  işlemi tamamlanmış olur.

Maaşınızdan yapılan BES kesintisini hesaplamak için  bes kesintisi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Zorunlu bireysel emeklilikten çıkış dilekçesi

Dilerseniz çağrı merkezi yerine çıkış dilekçesini doldurarak ve doldurduğunuz dilekçeyi posta yolu ile emeklilik şirketinize göndererek de başvuru yapabilirsiniz. Ancak bu çağrı merkezinden yapılacak talebe göre daha zor bir işlemdir. Hem çağrı merkezi ile görüşerek kesintilerin ne kadar olacağı ve elinize net ne kadar para geçebileceğini de öğrenmiş olacaksınız.Yine de dilekçe örneğine ihtiyacınız varsa bireysel emeklilik para iadesi dilekçesini buradan kolayca indirebilirsiniz: bes çıkış dilekçesi indir.

Bes’ten nasıl çıkılır telefon

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılma talebi vermenin en kolay yolu telefonla emeklilik şirketi çağrı merkezini aramaktır. Yukarıda belirttiğimiz yolu izleyerek çağrı merkezine ayrılma talebinizi iletebilirsiniz.

Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bireysel emeklilik şirketleri ve güncel çağrı merkezi bes iptali telefon numarası aşağıdaki gibidir;

bireysel emeklilik şirketleri telefon numaraları

Bes’ten nasıl çıkılır sms

Bireysel emeklilikten ayrılma talebi yazımızda da ayrıntılı olarak belirtildiği gibi çağrı merkezi aranarak ya da banka şubelerine başvurarak yapılabilmekte. Sms ile de iptal talebi alan bireysel emeklilik şirketleri var  ancak burada ayrılma durumunda yapılacak yasal kesintiler ve diğer bilgiler sağlıklı alınamadığından telefonla arayarak iptal talebi iletmek daha sağlıklı olacaktır.

Bireysel emeklilik iptali para iadesi ne zaman yapılır ?

Çıkış talebiniz emeklilik şirketine iletildikten sonra sistemde biriken paranın hesaba iadesi genelde ortalama 10-15 gün sürmekte. Vermiş olduğunuz banka hesabına devlet katkı payı ve diğer katkı paylarından kesinti sağlandıktan sonra net tutar aktarılır.

Bireysel emeklilik çıkış hesaplama

Bunun hesaplaması emeklilik şirketlerinin internet uygulaması üzerinde var ancak çok sağlıklı sonuç vermiyor. Bu yüzden çıkış halinde yapılacak kesintiler ile ödenen net tutar hakkında kesin bilgi için çağrı merkezi ile iletişime geçmenizde fayda var.

Bireysel emeklilik devlet katkısı ne kadar ?

Hem otomatik BES’te hem de normal BES’te devlet katkısı her ay yatırılan tutarın %25’idir. Devlet katkısı sistemden çıkış durumunda tamamı ödenmemekte sistemde kalma süresine göre hakedilen tutar ödenmekte. Bu yüzden sistemden çıkış yapmadan önce devlet katkısının ne kadarını alabileceğiniz konusunda ön bilgi edinmenizi öneririz.

Bes’ten nasıl çıkılır Ziraat ?

Eğer Ziraat Bankası bireysel emeklilik hesabını kendiniz açtırdıysanız ya da bir işyerinde çalışırken otomatik olarak sisteme dahil edildiyseniz sistemden çıkmak için;

  • 08502229700 numaralı çağrı merkezini arayarak iptal talebinizi iletebilir,
  • Banka şubesinden iptal dilekçesi verebilir,
  • Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz dilekçeyi doldurarak Ziraat Bankası genel merkezine gönderebilirsiniz.

Bes’ten nasıl çıkılır Halkbank ?

Halk Bankası’nda isteğe bağlı ve ya zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edildiyseniz çıkış yapmak için;

  • 0850 222 0  400 numaralı çağrı merkezini arayarak iptal talebinizi iletebilirsiniz.
  • Ayrıca zorunlu bes çıkış dilekçesi ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Bir diğer seçenek ise direkt Halk Bankası şubelerine uğrayıp hazır dilekçeleri doldurarak sistemden çıkış talebinizi iletebilirsiniz.

Bes’ten nasıl çıkılır Vakıfbank ?

Vakıfbank’ta da hem otomatik BES sistemine dahil edilenler hem de kendi isteği ile katkı payı ödemeye başlayanlar için ayrılma işlemleri aynıdır.

  • 444 92 37 numaralı bireysel emeklilik çağrı merkezini arayarak iptal talebinizi iletebilir,
  • Örneği verilen yukarıdaki formla başvuru yapabilir,
  • Vakıfbank şubeleri aracılığı ile ayrılma talebinizi gönderebilirsiniz.

Bireysel emeklilik devlet katkısı sorgulama 2020

Otomatik katılımlı ya da normal BES sisteminde devlet tarafından sağlanan katkı paylarını e-devletten sorgulayabilirsiniz. E-devlette Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama sayfasına T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Bes’ten nasıl çıkılır 2020 konusundaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.