Yeşil Kart Nasıl Çıkarılır 2020

0 2.407

Yeşil kart nasıl çıkarılır ? Eğer herhangi bir Sosyal Güvenceniz yoksa zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına geçmeniz gerekmekte. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlıktan yararlanmak için ise iki çeşit uygulama bulunmakta.

Birincisi aylık prim ödeyerek sağlıktan yararlanma diğeri ise yeşil kartlı olarak sağlıktan yararlanmak. Bu yazımızda yeşil kart nedir, 60 c 1 ne demek, 60 c1 yeşil kart başvurusu nereye ve nasıl yapılır konularında ayrıntılı olarak bilgi bulabilirsiniz.

Gelir seviyesi 60/c-1 ne demek ?

Gelir testi sonucunda hane halkı kişi başı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ü altındaki gelir seviyesi 60/C-1 olarak adlandırılır. Eski adı ile yeşil kart yeni adı ile 5510 Sayılı Kanunun 60/C-1 kapsamında sigortalı sayıldıklarından c1 sigortalıları olarak adlandırılırlar.

Gelir seviyesi 60g ne demek ?

Hane halkı net geliri gelir testi sonucunda asgari ücretin 1/3’ü üzerinde belirlenmesinde geçerli olan seviye 60g olarak tanımlanmaktadır. Gelir testi sonucu 60g olarak belirlenenler yeşil kart sigortasından yararlanamazlar. Eğer gelir sonucunuz 60g olarak belirlenirse prim ödeyerek sağlıktan yararlanırsınız.  Aylık güncel genel sağlık sigortası prim tutarlarına genel sağlık sigortası primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yeşil kart nasıl çıkar ?

Yeşil kart diğer adı ile 60C-1 kapsamında prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz için;

  • Öncelikle gelir testi başvurusu yapmanız ve gelir testi başvuru sonucu hane halkı kişi başı ortalama net gelirinin net asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekiyor.
  • Eğer ortalalama gelir net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olursa bu durumda gelir sonucu 60g olarak belirlenir ve aylık gss primi ödeyerek sağlıktan yararlanmanız gerekir.
  • Gelir testi sonuçlandıktan sonra yeşil kartı açtırmak için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmanız gerekmekte.
  • 2020 yılında asgari ücretin netinin 1/3’ü 701,32 TL. Yani gelir testi sonucu ortalama gelir bu tutarın altında belirlenirse prim ödemeden sağlıktan yararlanırsınız. Güncel asgari ücret net tutarın ve 1/3’ü için asgari ücretin 1/3’ü ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil kart kimlere verilir ?

  • Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan,
  • Bağkurlu olmayan, çiftçi ya da vergi kaydı olmayan,
  • Gelir şartını sağlayan yani gelir testi sonucu hane halkı kişi başı geliri net asgari ücretin 1/3’ü altında olanlara verilir.

Yeşil kart kimlere verilmez ?

Başka bir kapsamda aktif sigortalı olanlara, çiftçilik ya da vergi kaydı olup aktif bağkurlu olanlara, emeklilere ya da herhangi bir kapsamda güvencesi olanlara ve tabi ki gelir sonucu net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olanlara verilmez.

Yeşil kart başvurusu nasıl yapılır 2020

Sgk yeşil kart başvurusu için öncelikle bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gelir testi başvurusu yapmanız gerekmekte. Başvurunun ardından vakıf tarafından gelirleriniz ve üzerinizdeki taşınır ve taşınmaz mallara göre tabi hane halkındaki diğer kişilerinki de dahil olmak üzere araştırılır ve buna göre sonuç belirlenir. Araştırma sonuçları Kurul tarafından değerlendirilir ve gelir sonucu SGK sistemine yüklenir.

İnternetten yeşil kart başvurusu yapılır mı ?

Yeşil kart için öncelikle gelir testi başvurusunun yapılması ve başvuru sonucu hane halkı kişi başı gelirinin net asgari ücretin 1/3’ü altında olması gerektiğine yukarıda değinmiştik. Gelir testi için başvurular internet üzerinden maalesef yapılamamakta. Başvurunun kişinin kendisi ya da hane halkından birisi tarafından bizzat Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılması gerekmektedir. Gelir testi başvurusundan sonra sonucu e-devletten bu sayfadan T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz ⇒ gelir testi sonucu sorgulama.

E devletten yeşil kart başvurusu nasıl yapılır ?

Yeşil kart için gerekli olan hane halkı kişi başı gelir sonucunun net asgari ücretin 1/3’ü altında olması şartı için gelir testinin sonuçlanmış olması gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gelir testi başvuruları elektronik ortamda yapılmamakta. Gelir testi başvurusu Vakfa yapıldıktan sonra sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. Eğer sorgulama sonucu 60/C-1 olarak belirlendi ise bu durumda tescil için SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.

Yeşil kart kaç günde çıkar ?

Bu durum başvuru yaptığınız vakfın iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterse de ortalama 10-15 gün içerisinde sonuçlanmakta. Gelir testi sonuçlandığında 60 c1 gelir testine tabi olanlar kapsamında tescili açtırmak için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğramanız gerekir.

SGK yeşil kart sorgulama 2020

Bu kapsamda sigortanızın aktif olup olmadığınız, yararlandığınız kapsamı e devlet sisteminde sağlıktan yararlanma sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. 60/c-1 sorgulamasını buradan e devlet şifreniz ile giriş sağlayarak yapabilirsiniz: sosyal yardımlaşma yeşil kart sigortası sorgulama.

Müstehaktır provizyon alabilir ne demek ?

Eğer sorgulama sonucu 60/c1 Primi Hazine Tarafından Karşılananlar(Yeşilkart) , 60/c-1 kapsamında sigortalı olanlar, 0000 – Müstehaktır, provizyon alabilir şeklinde sonuç alıyorsanız bulunduğunuz kapsam yeşil kart sağlık sigortasıdır.

Yeşil kartlılar nelerden faydalanır 2020

Yeşil kartlı sigortalıların sahip olduğu hakları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Özel hastane ve özel doktorlar haricindeki tüm sağlık imkanlarından diğer sigortalılar gibi yararlanırlar.
  • Ayrıca yeşil kart verilen ve muhtaç durumda olanlara ayrıca Kaymakamlıklar tarafından maaş da verilir.
  • Kömür yardımı, çocuk yardımı gibi sosyal yardımlardan yararlanabilirler.

Yeşil kartlılar özel hastaneye gidebilir mi ?

Maalesef bu sigorta ile özel hastanelerden yararlanma hakkınız bulunmamakta. Aile hekimlikleri, sağlık ocakları ve devlet hastanelerinde sevksiz ve ücretsiz olarak muayene olabilirsiniz. Üniversite hastanelerinde tedavi için devlet hastanelerince sevkinizin yapılmış olması şartı aranır.Özel hastane sigortalı ve sigortasız muayene ücretlerine hastane muayene ücretleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yeşil kartlılar üniversite hastanesine gidebilir mi ?

60/1(c-1) gelir testine tabi olanlar kapsamında sigortası olanların sağlık muayenesi için sevk zincirini takip etmeleri gerekmektedir. Yani devlet hastanesinden sevk olmadıkça direk olarak üniversite hastanelerinde muayene olamazlar. Ancak sevk alınması halinde yeşil kart sigortası ile devlet hastanesinde ücretsiz olarak muayene olabilirsiniz.

Yeşil kart nasıl alınır 2020 konusundaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.