GSS Primi Ne Kadar Oldu 2020

0 1.354

GSS primi ne kadar oldu ? SGK Genel Sağlık sigortası primleri asgari ücretin brüt tutarı üzerinden hesaplanmakta. Brüt asgari ücret 2020 yılında 2943,00 TL oldu. 2020 asgari ücretin netleşmesi ile beraber gss primi 2020 tutarları da belli oldu. Peki gss primi 2020 ne kadar oldu ? Gss primi ne kadar 2020 tutarları ve gss konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın  cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

GSS-Genel sağlık sigortası nedir ?

GSS yani genel sağlık sigortası uygulaması ilk defa 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiştir. Türk vatandaşı olup ikameti Türkiye’de olan ve herhangi bir Sosyal Güvencesi olmayanlar zorunlu olarak bu kapsama alınmaktadır.Bu kapsamda iki tür sigorta vardır.

  • Birincisi 60C-1 eski adı ile yeşil kart sigortasıdır. Gelir testine başvuran ve gelir testi sonucu net asgari ücretin 1/3’ü altında belirlenenler yeşil kart sigortası kapsamına alınır ve prim ödemeden sağlıktan yararlanır.Diğeri ise aylık prim ödeme yolu ile sigortadan yararlanılan sigorta türüdür. Bu SGK 60G olarak da adlandırılır. Gelir testi başvurusu net asgari ücretin 1/3’ü üzerinde olanlar, herhangi bir güvencesi olmadığı için SGK tarafından otomatik olarak kapsama alınanlar ile gelir testi istemeden GSS kapsamında prim ödemek isteyenler bu sigortadan yararlanır. Bu sigorta için ödenen aylık prim tutarı ise brüt asgari ücretin %3’ü üzerinden hesap edilmektedir.

Eğer herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa hastanede ücretli muayene olmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden GSS ve sosyal güvence önemli. Sigortalı ve sigortasız hastane muayene ücretleri için hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası başvuru 2020

Eğer herhangi bir Sosyal Güvenceniz yoksa ve prim ödeme yolu ile sigortadan yararlanmak istiyorsanız direkt olarak ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek gss tescili yaptırabilir ve tescil tarihinden 30 gün sonra sigortadan yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Benim gss ücretini ödeme gücüm yok ücretsiz yeşil kart istiyorum diyorsanız gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusu yapın. Başvuru sonucu hane halkı kişi başı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az gelirse prim ödemeden sağlıktan yararlanabilirsiniz. Gelir testi sonuçlandıktan sonra tescil işlemi için SGK’ya uğramanız lazım.

Yeşil kart çıkarmak, başvurunun nasıl yapıldığını öğrenmek ve yeşil kart hakkında daha fazla ayrıntı için hemen sgk yeşil kart nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası iptali 2020

GSS herhangi bir güvenceniz yoksa zorunludur. Ancak aşağıda sayılan bazı gss şartlarını sağlamanız halinde genel sağlık sigortanızı durdurabilirsiniz;

  • Sigortalı çalışmaya başladığınızda, bağkur ya da başka herhangi bir sigorta koluna geçiş yaptığınızda GSS bir gün öncesinde durdurulur. Eğer daha önce sigorta, bağkur ya da herhangi isteğe bağlı sigorta süresi ile çakışan GSS süreleri varsa bunların geriye dönük iptali için SGK’ya dilekçe verebilirsiniz.
  • Yurtdışına çıkış halinde GSS durdurulur. Ancak bunun için Nüfus’a giderek birinci ikamet adresinizi yurtdışı yapmanız ve sonrasında SGK’ya GSS’nin durdurulması için dilekçe vermeniz gerekiyor. Eğer daha önce yurtdışında bulunduğunuz sürelerde adınıza gss primi çıkarıldıysa emniyetten giriş-çıkış listesi, Nüfus’tan adres bilgileri formu ve bir de dilekçe ekleyerek bağlı olduğunuz SGK’ya başvuru yapabilir ve bu sürelere ait GSS borcunu kapatabilirsiniz.
  • Askere gidenlerin askerlik sevk tarihi itibariyle GSS sigortası kapatılır. Öncesinde askerlik döneminde çıkarılan borç varsa bunların iptali için askerlik terhis belgesi ve dilekçe ile SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.
  • Okuyan çocukların lisede ise 20, üniversitede ise 25 yaşına kadar, ayrıca lise ve üniversite mezuniyet tarihinden sonra iki yıl süre ile anne ya da babalarının sigortasından yararlanma hakları vardır. Bu süreler ile çakışan borç varsa mezuniyet belgesi/diploma ve dilekçe ile SGK’ya başvuru yaparak bu borçların iptalini talep edebilirsiniz.

GSS iptali için örnekler çoğaltılabilir. Şimdilik aklımıza gelenler bunlar. Kısaca iptal için herhangi bir kapsamda güvencenizin olması ya da Türkiye’de ikamet etmemeniz gerekiyor.

2020 genel sağlık sigortası primi ne kadar oldu ?

01 Ocak 2020 tarihi itibariyle genel sağlık sigortası primleri yükseldi. gss primi hesaplaması asgari ücretin brütüne göre yapılır. Peki gss aylık ne kadar oldu ?

  • 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında GSS prim tutarı yani en düşük gss primi aylık olarak 88,89 lira olacaktır.
  • Yabancı uyruklu ve mavi kartlılar için ise gss aylık prim ücreti 706,32 TL olacak.

Gss g1 primi ne kadar 2020

GSS’te tek tip prim sistemine geçilmiştir. Ondan öncesinde G2 ve G3 gelir seviyeleri de bulunmaktaydı ancak bu düzenleme yürürlükten kaldırılmış ve 60g tek tip prim ödeme sistemine geçilmiştir. GSS g1 primi tutarı yukarıda belirtilmiştir.

Yıllara göre GSS prim tablosu

Yıllar itibariyle geçmiş dönem genel sağlık sigortası prim tablosu aşağıda paylaşılmıştır.

2020 yılı gss primi88,29
2019 yılı gss primi76,75
2018 yılı gss primi60,89
2017 yılı gss primi53,33

G1 (asgari ücretin 1/3’ünden fazla) 2020

G1 asgari ücretin 1 3’ünden fazla ne demek sorusu okuyucularımız tarafından sürekli sorulmakta. Yukarıda da belirttiğimiz üzere gelir testi sonucu hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olursa yeşil kartlı olursunuz ve prim ödemeden sağlıktan yararlanırsınız. Eğer ortalama gelir bunun üzerinde olursa genel sağlık sigortası ücreti 2020 tutarı olan aylık 88,89 TL prim ödemesi yaparak sağlıktan yararlanabilirsiniz. 2020 asgari ücretin agi hariç net tutarının 1/3’ü 701,32 TL olacaktır. Ayrıntılı bilgi için Asgari Ücretin 1/3’Ne Kadar 2020 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Asgari ücretin 1/3’ne kadar 2020

Gelir testi başvurusunda yani yeşil kart için, yaşlılık maaşı ve engelli maaşı için muhtaçlık kriteri olabilmesi için gelirin asgari ücretin agi hariç net tutarının 1/3’ü altında olması gerekmektedir. AGİ hariç asgari ücretin net tutarının 1/3’ü 701,32 liradır.

Gss 2020 ödemesi nasıl yapılır ?

2020 genel sağlık sigortası prim borçlarınızı bankalarda, mobil ya da internet bankacılığından T.C. numaranız üzerinden SGK Ödemeleri-GSS Prim menüsünden yapabilirsiniz. Gss 2020 ücreti ayrıca SGK kart ile prim ödeme sisteminden kredi kartınız ile de ödeyebilirsiniz. Kart ile ya da online ödeme yapmak ve gss primi nereye ödenir ayrıntılı bilgi edinmek için gss prim borcu nasıl ödenir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası özel hastanede geçerli mi 2020 ?

Gelelim konu hakkında cevabı merak edilen bir diğer soruya. Özel hastanelerde genel sağlık sigortası geçerli mi ? Eğer aylık prim ödüyorsanız özel hastanelerden yararlanırsınız. Genel sağlık sigortası primlerinizi düzenli ödemeniz halinde özel hastanelerden provizyon alabilirsiniz. Ancak yeşil kartlı iseniz özel hastanelerden yararlanamazsınız.

Genel sağlık sigortası hangi bankaya yatar ?

Genel sağlık sigortası borcunuzu SGK ile anlaşmalı tüm bankalardan ödeyebilirsiniz. Genel sağlık sigortası ödemesi yapabileceğiniz başlıca bankalar: PTT, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Akbank, Vakıf Bank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası.

Gss son ödeme tarihi ne zaman ?

Her ayın gss primini ödemek için takip eden ayın sonuna kadar zamanınız vardır. Örneğin 2020/Mart ayı gss borcunu 30 Nisan 2020 tarihine kadar ödeyebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası primi ödenmezse ne olur ?

Sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödemezseniz bu tarihten sonra gecikme zammı ve faizi işletilir. Ödeme yapmadığınız prim borcunuz iki aydan fazla olursa sağlık hizmeti alamazsınız.

Genel sağlık sigortası sorgulaması nasıl yapılır ?

Borç sorgulamasını e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. Sorgulamayı buradan e devlet şifreniz ile giriş sağlayarak kolayca yapabilirsiniz: Genel sağlık sigortası borcu sorgulama. 

Gss borç sorgulama ziraat bankasından nasıl yapılır ?

GSS borcunuzu e devlet sisteminden ve ya herhangi bir SGK’dan sorgulayabileceğinizi yukarıda belirttik. Eğer bankaların mobil, internet bankacılığı uygulamasını kullanıyorsanız kolayca cepten ya da internet üzerinden borç sorgulaması yapabilirsiniz. Banka ekranları üzerinden borç sorgulaması için Ödemeler-SGK Ödemeleri-GSS Prim Ödemeleri menüsünden T.C. numarası ile sorgulama yaparak toplam borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.

60/g2 gelir seviyesi nedir ?

Gelir seviyesi 60/g-2 uygulaması kaldırılmış ve genel sağlık sigortasında tek tip prim uygulamasına geçilmiştir. GSS’de aylık brüt asgari ücretin %3’ü kadar prim ödenmekte olup G2 ve G3 gelir seviyeleri kaldırılmıştır.01 Ocak 2012 tarihinden itibaren G2 gelir seviyesinde SGK tarafından otomatik GSS tescili açılanların primleri de g1 gelir seviyesi yani o tarihte geçerli brüt asgari ücretin %3’ü esas alınarak yeniden hesaplanmıştır.

Gss provizyon sorgulaması nasıl yapılır ?

GSS kapsamında aktif provizyonunuzun olup olmadığını, sağlıktan yararlanıp yararlanmadığınızı e devlet sisteminde gss provizyon sorgulama bağlantısı aracılığı ile sorgulayabilirsiniz.

Gss primi ödenmezse ne olur ?

Gss ne kadar sorusunun cevabını verdikten sonra gelelim gss ödenmezse ne olur sorusunun cevabına. Prim borcunuz iki aydan fazla olursa  hem siz hem de sizden yararlananların sigortası kapanır. Ayrıca ödenmeyen prim borçları için gecikme zammı ve faizi uygulanır. Şu an için icra takibi yapılmamaktadır.

 GSS konusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.