İlaç Raporu Yenileme Nasıl Yapılır 2021

0 5.743

İlaç raporu yenileme nasıl yapılır hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Uzun zaman tedavi gerektiren bazı rahatsızlıklarda örneğin şeker, tansiyon gibi uzun süreli tedavi gerektiren ve sürekli ilaç kullanımının gerektiği hastalıklarda doktor tarafından bu ilaçlar için rapor yazılmakta ve kişilerin ilaç katılım bedeli ödemeden ilaçları almaları sağlanmaktadır.

İlaç raporu çıkartmak ya da yenilemek oldukça kolaydır. Yazımızı takip ederek yeni rapor çıkarma işlemini nasıl yapabileceğiniz ya da mevcut raporu nasıl uzatabileceğiniz hakkında detayları bulabilirsiniz . Ayrıca konu hakkında sık sorulan aile hekimi ilaç raporu yenileyebilir mi, özel hastaneler ilaç raporu veriyor mu ve ilaç raporu süresi bitmeden yenilenir mi gibi soruların cevabını da bulabilirsiniz.

İlaç raporu nasıl alınır ?

Eğer ilk defa rapor çıkartacaksanız devlet hastanesi ya da özel hastaneye başvuru yapmanız gerekiyor. Sağlık ocakları ya da aile hekimlikleri rapor veremiyor. İlk olarak yapmanız gereken hastalığınız ile ilgili birimden randevu almak. İlgili doktor hastalığınızın tespiti için tüm tahlil ve tetkikleri yaptıktan sonra uzun süre kullanmanız gereken ilaçlar varsa bunlar için rapor yazar. E reçetesini de size verir siz de eczaneye giderek rapor üzerine ilaçlarınızı alabilirsiniz. Gördüğünüz üzere rapor çıkartma işlemi oldukça basittir.

Sağlık ocakları ilaç raporu veriyor mu ?

Peki aile hekimi ilaç raporu verebilir mi  ? Aile hekimlikleri ve ya sağlık ocakları ilaç raporu yazma konusunda yetkili değiller. Ancak mevcut bir raporunuz varsa ilaç yazdıracaksanız aile hekiminize yazdırabilirsiniz.

Şeker hastalığı ilaç raporu nasıl alınır ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere öncelikle özel ya da devlet hastanesinde dahiliye doktoruna muayene olmanız gerekiyor. Muayene sonrasında doktor uzun süre ilaç kullanmanız gerektiği kanaatine varırsa ilaç raporu yazar ve siz bu rapor kapsamında ilaçlarınızı alırsınız. Biten ilaç raporunu yenilemek için de aynı şekilde dahiliye doktoruna başvuru yapmanız gerekmekte.

Şeker ilaç raporu hangi bölümden alıyor ?

Peki şeker raporu nereden alınır ? Bildiğiniz gibi şeker hastalığı dahiliye bölümünün uzmanlık alanına girmekte. Dolayısıyla yeni şeker ilaç raporu almak ya da biten diyabet raporu yenilemek için özel hastane ya da devlet hastanede dahiliye doktoruna muayene olmanız ve buradan rapor çıkartmanız gerekiyor.

Kardiyoloji ilaç raporu nasıl alınır ?

Eğer kronik kalp hastasıysanız ya da kalple ilgili başka bir hastalık varsa ve uzun süre ilaç kullanmanız gerekiyorsa kardiyoloji doktoruna muayene olarak rapor almanız gerekmekte. Doktor raporu yazdıktan sonra ilaçlarınızı rapor kapsamında alabilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki bazı kardiyolojik ilaçlarda rapor olsa bile aile hekiminin yazması durumunda fark  ücreti çıkabilmekte. Bu ilaçların e-reçetesinin de kardiyoloji doktorlarına yazdırılması gerekmekte.

Antidepresan ilaç raporu nasıl alınır ?

Antidepresan ilaçları ve raporu özeldir. Her doktor rapor yazamaz ya da raporlara e-reçete düzenleyemez. Bu yüzden bu kapsamda rapor için özel hastane, devlet ya da üniversite hastanesinde psikiyatri ve ya diğer ilgili doktora muayene olduktan sonra doktor gerekli görürse rapor düzenlenir. Biten raporlar için de aynı işlem yapılır.

İlaç raporu nasıl yenilenir ?

Biten bir raporu yenilemek için izlenmesi gereken yol da yeni rapor çıkartırken izlenmesi gereken yol ile aynıdır. Öncelikle doktora muayene olmanız gerekiyor. Doktor tarafından tahlilleriniz ve tetkikleriniz yapıldıktan sonra şayet rahatsızlık devam ediyorsa rapor yenilenir.

Psikolojik hastalıklar gibi tedavi ile iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklarda doktor tahlil ya da tetkik istemeden raporu yenileyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken doktorun hastalıkla ilgili birimde olması. Örneğin üroloji doktoruna psikiyatri ilaç raporu uzattıramazsınız ki zaten yetkisi yoktur.

E devletten ilaç raporu yenilemesi yapılır mı ?

Yukarıda ilaç raporumu nasıl yenilerim kısmında da anlattığımız gibi yenileme için doktora muayene olunması ve gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. E-devletten yenileme başvurusu yapılamaz. Ancak sadece mevcut raporun süresi ve sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmekte.

İlaç raporu ne zaman yenilenir ?

Rapor bittikten sonra yenileme için ilgili birim ve doktora muayene olup raporunuzu bu yazımızda belirtilen hükümler çerçevesinde yeniletebilirsiniz.

İlaç raporu bitmeden yenilenir mi ?

Normal şartlarda rapor bitmeden yenilenmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak eski rapor iptal edilmek suretiyle yeni rapor girilebilir bunu da doktor yapmaz. Yapmanız gereken rapor bittikten hemen sonra mağduriyet yaşamamak adına doktorunuza başvuru yapmak

İlaç raporu yenileme süresi nedir ?

Rapor bittikten sonra yenilemek için başvuru yapabilirsiniz. Raporunuzun bitiş süresini e-devlet sisteminden öğrenebilirsiniz. E devlet üzerinden takibini yaparak rapor biter bitmez yeni rapor çıkartmak için başvuru yapabilirsiniz.

İlaç raporu yenileme özel hastanede yapılır mı ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ilaç raporu almak ya da biten bir raporu yenilemek için özel hastaneye de başvuru yapabilirsiniz. Özel hastanelere de bu konuda yetki verilmiştir.

Özel hastane ilaç raporu ücreti ne kadar ?

Özel hastanede rapor için ekstra ücret istenmez. Ancak muayene bedeli, tahliller ve yapılacak diğer işlemler için ücret talep edilir. Raporlu ilaçlar için katılım ücretleri, muayene katılım ücretleri ile devlet hastanesi ve özel hastane güncel muayene ücretleri için devlet ve özel hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tansiyon ilaç raporu yenilemesi nasıl yapılır ?

Kronik tansiyon hastası iseniz ve raporunuz sona erdi ise öncelikle özel hastane ya da devlet hastanesinde dahiliye doktorundan randevu almanız gerekmekte. Dahiliye doktoru gerekli muayene ve tahlil/tetkikleri yaptıktan sonra uzatması gerekiyorsa raporunuzu uzatır ve sisteme işler.

Kolesterol raporu yenilemesi nasıl yapılır ?

Özel ya da devlet hastanede ve ya üniversite hastanesinde dahiliye doktoruna muayene olursunuz. Tahlil/Tetkikler yapıldıktan sonra doktor gerekli görülmesi durumunda raporunuzu yeniler ve sisteme işler.

İlaç raporu sorgulaması nasıl yapılır ?

İlaç raporunuzun devam edip etmediğini ve bitiş sürelerini e-devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. E-devlette kolestrol,tansiyon, şeker raporu sorgulama gibi tüm sorgulamaları ilaç rapor sorgulama  sayfasından sorgulama yapabilirsiniz.

İlaç raporu nasıl iptal edilir ?

İlaç raporunun devam ediyor olması bir sorun teşkil etmez ve maddi bir külfet yaratmaz. Ancak yine de kullanmayacaksanız raporu yazan doktorla iletişime geçerek iptalini talep etmelisiniz.

Raporlu ilaç yazdırma 2021

Bazı istisnai durumlar hariç raporlu ilaçlar için reçeteyi aile hekiminize de yazdırabilirsiniz. Elinizdeki ilaçlar bittikten sonra aile hekiminiz reçetesini rapor üzerinde yazar ve siz eczaneden ilaçlarınızı alabilirsiniz. Bazı psikiyatrik ilaçlar bu istisnanın dışındadır.

Raporlu ilaçlar kaç gün önceden yazdırılabilir 2021

Her ilaç için doktorun yazdığı reçete esas alınarak kullanım süresi belirlenmektedir. Bu süre bitmeden yeniden o ilaç alınamaz. Raporlu ilaçlarda bu durum farklıdır. İlacınız bitmeden 15 gün öncesinde yeniden ilaç yazdırma hakkınız bulunmaktadır.

Raporlu ilaçlar reçetesiz alınır mı ?

İlaçların alınabilmesi için reçete zorunludur. Reçetesiz olarak alamazsınız. Aile hekiminize yazdırarak e-reçete numaranızı alıp eczaneden alabilirsiniz.

İlaçlar bitmeden kaç gün önceden yazdırılabilir 2021 ?

Raporlu ilaçlarda ilaçlar bitmeden 15 gün önce yazdırarak ilaçlarınızı alabilirsiniz. Ancak rapora tabi olmayan ilaçlarda durum farklıdır. Bittiği tarihten sonra yeniden yazdırma hakkınız olmaktadır.

İlaç raporu kaybolursa ne olur ?

Tüm ilaç raporları online olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Medula sisteminde kayıtlı olarak durmaktadır. Dolayısıyla kağıt olarak verilen rapor kaybolsa bile sorun olmaz. Sistemde rapor olduğundan ilaçlar bu kapsamda yazdırılarak alınabilir.

Raporlu ilaca para ödenir mi 2021

Bildiğiniz üzere normal şartlarda emekliden ilaç katılım payı %10, emekli olmayanlardan ise %20 oranında alınmaktadır. Ancak ilacın raporu varsa bu durumda ilave ücret alınmaz. Raporlu ilaçlara katkı payı ödenmez.

İlaç raporu hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.