SGK Doğum İzni Kaç Gün 2020

0 395

SGK doğum izni kaç gün ? Evet bu soru sigortalı olarak çalışan ya da devlet memuru olan kadınların çok sordukları soruların başında gelmekte. Hamilelikten ve doğumdan kaynaklı kadınların çeşitli izin hakları ve sosyal hakları bulunmaktadır.

Yazımızın devamında ise doğum öncesi ve sonrası tüm izin hakları,  doğum izni kaç gün ssk ve memurlar için nasıl hesaplanır, doğum raporu kaç gün, doğum izni babaya kaç gün, yarı zamanlı çalışma ve ücretsiz izin hakları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Çalışan anne hakları 2020

Sigortalı çalışan ya da emekli sandığı kapsamında çalışan kadın memurun doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli doğum izin hakları vardır. Eğer doğum çoğul ise doğum sonrası izin hakkı 10 hafta olarak verilir ve kadın toplamda 18 hafta izin kullanır.

Kadın çalışan dilerse hamileliğinin en fazla 37. haftasına kadar çalışabilir. Bunun için 32. haftada doktora giderek doğum öncesi çalışır raporu alınması gerekmektedir. Bu şekilde doğum öncesinde kullanılmayan izinler doğum sonrasına aktarılır. Erken doğum durumunda da kullanılmayan doğum öncesi izin hakları doğum sonuna aktarılır. Kadın çalışan dilerse 32. haftada doğum öncesi izne çıkabilir.

Hamilelik ve doğumdan kaynaklı devlet tarafından yapılan tüm doğum yardımları, süt yardımı ödemeleri ve çocuk parası için doğum parası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Yazımızın devamında ise doğum sonrası izin hakları hakkında detayları bulabilirsiniz.

Doğum izni hesaplama 2020

Doğum izni hesaplaması ve doğum sonrası izin hesaplama yukarıda verilmiştir. Tekrar özetlemek gerekirse doğum öncesi izin hesaplaması 32. haftada başlar ve toplamda 16 haftadır. Dileyen 37. haftaya kadar raporla çalışabilir. Çoğul doğumlarda ise 18 haftadır.

Süt izni hesaplama 2020

Süt izni sigorta kapsamına göre farklılık gösterir.

  • SSK kapsamında çalışan annenin doğum sonrası izin hakkı bittikten sonra çocuğu 1 yaşını tamamlayana kadar günde 1,5 saat emzirme izin hakkı vardır. Anneye bu izin verilmesi zorunludur ve anne bu 1,5 saatlik izni gün içerisinde kanunen istediği saatte kullanma özgürlüğüne sahiptir.
  • Emekli sandığı kapsamındaki kadın memurun da doğum sonrası izni bittikten sonra ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 aylık dönemde ise günde 1,5 saat emzirme izni hakkı vardır. Anne bu izinlerini istediği zaman diliminde kullanabilir.

Babalık izni kaç gün 2020

Gelelim baba doğum izni kaç gün sorusunun cevabına. Babalık izni devlet memuru olan baba için 10 gündür. SSK kapsamında çalışan baba için ise 5 gündür. Hesaplama iş günü olarak değil normal gün olarak yapılır. Yani bu sürelerin hafta sonu tatili, resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelmesi durumunda uzatılması gibi bir durum söz konusu değildir.

Doğum sonrası izin hakları

Annenin doğum sonrası izin hakkı sona erdikten sonra da izin hakları vardır. SSK kapsamındaki annenin doğum sonrası analık izni sona erdikten sonra;

  • Dilerse 6 aylık ücretsiz izin hakkı vardır.
  • Ayrıca bunun haricinde yarı zamanlı çalışarak tam maaş alma hakkı da bulunmaktadır.
  • Yarı zamanlı çalışma ödeneği şartlarını sağlayan annenin en az 2 ay daha maaşını İşkur öder.
  • Başvuru yapmak ve detaylı şartları öğrenmek için İşkur yarım çalışma ödeneği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Eğer ssk kapsamında çalışan anne iseniz emzirme ödeneği almayı unutmayın. SGK emzirme parası ne kadar sayfamızdan nasıl ve ne kadar alabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Memur annenin doğum sonrası memur doğum izni hesaplaması ise şu şekildedir;

  • Doğum sonrasında 24 ay ücretsiz izin hakkı vardır. Aynı hak babaya da verilmiştir.
  • Yani ücretsiz izin hakkından anne yararlanmaz ise baba da yararlanabilir.
  • Bunun haricinde memur annenin de ücretli analık izni bittikten sonra yarı zamanlı çalışıp tam maaş alma hakkı var.
  • İlk çocukta 2 ay, ikincisinde 4 ve üçüncüsünde 6 ay süreli yarı zamanlı çalışıp tam maaş alabilir.
  • Ayrıca memur anne dilerse çocuğu 60 aylık olana kadar yarı zamanlı çalışma da yapabilir.
  • Eğer memur bunu seçerse tam maaş yerine yarım maaş ödenir.

Ücretsiz doğum izni kaç gün ?

Doğum sonrası ücretli analık izin süresi sona erdikten sonra devlet memuru olan anne dilerse 24 ay, ssk kapsamında çalışan anne ise dilerse 6 ay süre ile doğum sonrası ücretsiz izin hakkından yararlanabilir.

Öğretmen doğum izni nasıl hesaplanır ?

Öğretmenler için de doğum izni öncesi ve sonrası hesaplama ile doğum sonrası ücretsiz izin ile yarım çalışma hakkı aynen yukarıdaki gibidir. Ancak öğretmenler doğum izninin yaz tatiline denk gelmesi durumunda ilave olarak izinden yararlanamazlar.

Doğum izni uzatıldı mı ?

Güncel olarak doğum öncesi ve sonrası tüm izin hakları yukarıda belirtilmiştir. Uzatılması ya da bu sürelerin değiştirilmesi gündemde değildir.

Doğum izni hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.