İşten Çıkış Kodumu Nasıl Öğrenebilirim ?

0 1.051

İşten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim ? İşten ayrılan çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi için elektronik ortamda verilmesi gereken bildirge türüdür. İşten çıkış belgesinde işçinin işten çıkış tarihi, sgk işten ayrılış nedeni, son iki aya ait brüt kazancı ile işçi ve işverene ait bilgiler yer alır.

Sgk işten çıkış belgesindeki sgk işten çıkış kodları işçiler için özellikle işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı hususlarında önem arz ettiğinden işten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim konusunu bize sıklıkla sormaktalar. Biz de işten çıkış belgesi örneğinizi nereden alabileceğinizi, çıkış bildirgesindeki işten ayrılış kodunuzu nasıl öğrenebileceğiniz konusunda bu yazıda bilgi vermeye çalışacağız.

Sgk işten çıkış kodları ve açıklamaları

Sgk çıkış belgesindeki her bir işten çıkış kodlarının bir anlamı vardır. Örneğin “4” işten ayrılış kodu  belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi anlamına gelir. İş çıkış belgesinde kullanılan 40’a yakın kod vardır. Sgk işten çıkış bildirgesinde kullanılan kodlar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

işten ayrılış kodları
ssk çıkış kodları

SGK işten çıkış e-bildirge

İşten çıkış bildirgesi uygulamasına işveren E SGK şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Ayrıca işten çıkış bildirgesinin online olarak görüntülemesi, iptal ve düzenleme işlemleri de yine işverenler tarafından yapılır. İşten ayrılış uygulamasına https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap sayfasından e sigorta kullanıcı şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Sgk çıkış bildirgesi ne zaman verilir ?

Sgk işten ayrılma belgesinin işçinin işten ayrıldığı tarihi takip eden günden başlamak üzere işveren tarafından elektronik ortamda en geç 10 gün içerisinde verilmesi gerekmektedir. Sgk çikiş bildirgesinde 10 günlük süre hesabı yani 10 gün geriye dönük işçi çikişi hesaplama işten çıkış gününden sonraki günden başlamak üzere hesaplanır.

10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesaplama

İşten ayrılış bildirgesinin verilmesi gereken süre için 10 günlük hesabı yapılırken kişinin işten çıktığı gün dikkate alınmaz. İşten çıkış gününden sonra 10 günlük süre hesaplanır ve 10’uncu gün saat 23.59’a kadar çıkışın verilmesi gerekir. Hesaplama işgünü olarak değil normal gün olarak yapılır.

4a kapsamında işin sonlanması ne demek ?

Eğer sgk sms sistemine kayıtlı iseniz işveren tarafından çıkış ya da başka bir işyerine nakil yapıldığında telefonuza “4a kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz” şeklinde bir sms gelebilir. Bu çıkış ya da nakil işleminin işveren tarafından yapıldığı anlamına gelir.

İşten çıkış kodunu nasıl öğrenebilirim ?

Gelelim işten çıkışımı nasıl öğrenebilirim sorusunun cevabına.  İşten ayrılış nedeninizi öğrenmek için işveren tarafından verilen işten ayrılış bildirgesi örneğinizi almanız gerekiyor. Peki işten ayrılış bildirgesi nereden alınır ?

Çıkış belgesi nasıl alınır ?

İşten çıkış bildirgesi örneğinizi ya işverenden ya da herhangi bir SGK’dan alabilirsiniz. Çalışanlar özellikle internetten işten çıkış belgesi nasıl alınır sorusunu bize sormakta. Maalesef işten ayrılış bildirgesini e devletten ya da başka herhangi bir online platformdan alma şansınız bulunmuyor.

Normalde işveren tarafından iş çıkış bildirgesi verildiğinde 2 nüsha olarak düzenlenerek bir nüshasının işçiye verilmesi gerekiyor. Ancak çoğu durumda işveren ile işçi uzlaşma olmadan sözleşme feshedildiğinden işçiye sgk işten ayrılış bildirgesi verilmemekte. Hal böyle olunca işçi de işten ayrılış kodlarını merak ediyor.

Size en yakın SGK’ya uğrayarak sgk işten ayriliş bildirgesinin bir nüshasını alabilir ve alacağınız belgeden işten çıkış nedeninizi öğrenebilirsiniz.

Kendi isteğiniz ile işten çıktığınızda da tazminat alma hakkınız olur. Kendi isteği ile çıkanların tazminat alma hakları ve püf noktalarını öğrenmek için hemen https://www.ssksor.com/isten-kendi-cikan-tazminat-alabilir-mi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşten çıkış iptali

İşten çıkış bildirgesi iş çıkış tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde işveren tarafından elektronik ortamda iptal edilebilir. İşten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük sürenin dolması halinde ise elektronik ortamda iptali yapılmaz. Bu durumda hem işveren hem de sigortalının dilekçe doldurarak birlikte Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne dilekçe vermeleri halinde iptal işlemi gerçekleştirilir.

İşin sonlanması nedeniyle işten ayrılış hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.