2020 Tediye Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

0 993

Tediye hesaplaması sürekli işçi kadrosuna geçenler için büyük önem arz etmektedir.  2018 yılı itibariyle kamuda sürekli işçi kadrosuna geçenlere yılda 4 defa ve toplamda da 52 günlük olmak üzere tediye diğer adı ile ikramiye ödemesi yapılmaktadır.

İşçi tediye hesaplaması brüt maaşı üzerinden yapılmaktadır. Örneklerle tediye hesaplama tablosu ilave tediye nasıl hesaplanır, ilave tediye ne kadar ve 52 günlük ikramiyenin nasıl hesaplandığı konusunda yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İlave tediye nedir ?

Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınanlara 6772 Sayılı Kanun gereği ödenen ikramiye ilave tediye olarak adlandırılmaktadır.

İlave tediye hesaplama 2020

Yukarıda da belirttiğimiz üzere tediye hesaplaması işçinin brüt maaşı esas alınarak yapılır. İşçiler için ikramiye ödemesi bir yıl içerisinde toplamda 52 günlük olarak yapılmaktadır. Ödemeler 3 ayda bir 13 günlük olarak hesaplanarak ödenmektedir.

Hesaplamada işçinin brüt ücreti esas alınmaktadır. Tediye hesaplaması için günlük brüt ücret 13 ile çarpılır. Bulunan brüt ikramiye tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik işçi prim payı ile işsizlik prim payı düşülür. Son kalan tutar üzerinden gelir vergisi dilimine göre gelir vergisi kesintisi ile damga vergisi de kesildikten sonra ödenecek net tediye hesaplanmış olur.

Daha öncesinde tediye hesaplama robotu ile hizmet vermekte ve hesaplamayı 13 günlük ilave tediye hesaplama programı ile yapabilmeyi sağlamaktaydık. Ancak hesaplama ve veri girişleri yanlış yapıldığından bunu kaldırdık. Brüt maaşınızı yorum kısmından yazmanız halinde ne kadar ikramiye ödeneceğini sizin için hesaplayabiliriz. Aşağıda örnek hesaplamalardan da hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

52 günlük tediye hesaplama 2020

Sürekli işçi kadrosunda çalışan ve brüt maaşı 2943 lira olan bir işçi için 13 günlük tediye hesaplama formülüne göre tediye hesaplaması brütten nete aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Aylık brüt maaş: 2.943,00.
  • Günlük brüt maaş: 98,10.
  • Brüt ikramiye tutarı: 98,10X13=1275,30.
  • SGK işçi payı ve işsizlik primi ( %15): 191,29 TL.
  • Gelir vergisi: 162,60.
  • Damga vergisi: 8,22.
  • Ödenecek net ikramiye tutarı: 913,19 lira.
  • 52 gün için ödenecek toplam tutar ise 913,19*4= 3.652,76 lira olacaktır.
  • Emekli olacağınızda ne kadar emekli maaşı alacağınızı merak ediyor musunuz ? Hemen bugün emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım sayfamızı ziyaret ederek emeklilikte alabileceğiniz güncel emekli maaşı hesaplaması yapabilirsiniz.

İlave tediye hesaplama tablosu

Daha önce işçi ikramiye hesaplaması için hem excel hem de sayfamız üzerinde hesaplama tablosu düzenlemiştik. Ancak veriler doğru girilememediğinden hesaplamalarda yanlışlıklar çıkmaktaydı. Bu yüzden brütten nete ikramiye hesaplama tablosunu kaldırdık. Bunun yerine bize brüt ücretinizi yorum kısmından yazın ve ne kadar ikramiye alacağınızı biz hesaplayalım.

2020 İlave tediye ödemeleri ne zaman yapılacak ?

6772 Sayılı Kanun ilave tediye hesaplamasına göre hesaplanan tediye ödemeleri  yönetmelik gereği aşağıda belirtilen tarihlerde ödenmektedir;

  • ilk tediye ödemeleri 2020/Ocak,
  • İkinci ikramiye ödemeleri  2020/Mayıs,
  • 3. tediye ödemeleri 2020 Ağustos,
  • son ödemeler ise 2020/Aralık’ta yapılacak.

Sürekli işçilerin emeklilik şartları

Sürekli işçilerin hizmet bildirimleri 5510/4a kapsamında eski adı ile ssk kapsamında değerlendirilmekte. Dolayısıyla emeklilik şartları da yine sskya göre hesaplanmakta. İlk olarak 01.05.2008 tarihinde herhangi bir sigorta kolu kapsamında girişi olan sürekli işçi erkek ise 7200 gün 60, kadın ise 7200 gün 58 yaşı tamamlaması durumunda emekli olabilmekte.

08.09.1999-30.04.2008 tarihi arasında giriş varsa kadınsa 58, erkekse 60 yaş 7000 günle emekli olabilmekte. Aşağıda ilk sigorta başlangıç tarihine göre kadınlar ve erkekler için emeklilik hesaplama tablosu verilmiştir. Dilerseniz ssk emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret ederek ne zaman emekli olacağınızı tablo aracılığı ile hesaplayabilirsiniz.

erkeklerin ssk emeklilik şartları

bayanların ssk emeklilik tablosu

Tabloya göre emeklilik şartlarınıza göz atabilirsiniz.İlk sigorta başlangıç tarihinizi ve hizmet bilgilerinizi yazmanız halinde ne zaman emekli olacağınız konusunda hesaplamayı biz de yapabiliriz.

Tediye hesaplaması hakkında kafanıza takılan tüm soruları aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.