Emanete Alınan Rapor Parası Nasıl Alınır ?

0 2.760

Emanete alınan rapor parasının ne olduğu ve nasıl alınabileceği konusunda sigortalılar sorun yaşayabilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödemesi, halk arasındaki ismi ile rapor parası ödemesini PTT ya da ilgili bankaya gönderiliş tarihinden itibaren belirlenen süre içerisinde almadığınızda ödeme SGK emanet hesaplarına geri döner. Yazımızın devamında ptt emanete alındı ne demek, sgk emanete alınan para nasıl alınır konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Rapor parası emanete alındı ne demek ?

Öncelikle iş göremezlik ödeneği emanete alındı ne demek sorusunun cevabı ile konuya başlayalım. Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödemeleri PTT aracılığı ile yapılmakta. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri sisteminde daha önce banka hesabınızı tanımlamadıysanız ödemeniz PTT’ye aktarılır ve PTT’ye gönderilen rapor parası ve diğer şahıs ödemelerini gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almazsanız ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri aktarılır ve e devletten sorgulama yaptığınızda “rapor parası emanete alındı” ibaresi ile karşılaşırsanız.

Sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarında ödemenizin olup olmadığını, ne kadar ödemeniz olduğunu e devlet sisteminde;

  • SGK- Şahıs Ödeme Durumları Görüntüleme menüsünden ya da
  • Ptt emanete alınan para bağlantısı aracılığı ile kolayca sorgulayabilirsiniz.
  • Ayrıca rapor paranızın ne kadar olduğunu, e devletten rapor parası sorgulama nasıl yapılır ve ne zaman bankaya gönderildiğini SGK rapor parası sorgulamak için ise hemen  rapor paramı nasıl öğrenirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Smanete alınan rapor paranın iadesi nasıl alınır ?

Gelelim asıl konumuz olan emanete alınan rapor parasını nasıl alabilirim sorusunun cevabına. Eğer sizin de Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarında rapor parası ya da başka bir şahıs ödemeniz varsa bunu ödeme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde talep ederek alabilirsiniz. Emanete alınan parayı geri almak için iki seçenek vardır.

  • Birincisi dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak ödemenizin tekrar PTT’ye aktarılmasını sağlamak ya da dilekçe ekinde banka hesap bilgisi vererek hesabınıza aktarılmasını talep etmek,
  • Diğeri ise e devlet üzerinden banka hesabı tanımlayarak ödemenin gelmesini sağlamak.
  • E-devletten nasıl banka hesabı tanımlaması yapabileceğiniz ve örnek dilekçe yazımızın devamında verilecektir.
  • Rapor paranız doğru hesaplanmış mı ? Rapor parası hesaplaması yapmak için hemen rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

E devlete banka hesabı tanımlaması nasıl yapılır ?

Hem emanete alınan ödemenizin tarafınıza tekrar gönderilmesi hem de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlama sonrasında yapılacak tüm şahıs ödemeleri ile rapor parası ödemelerinizin banka hesabınıza aktarılmasını istiyorsanız e devlet üzerinden kolayca hesap tanımlaması yapabilirsiniz. Hesap tanımlaması yapmak için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • E devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresinden ve ya cep telefonunuza indirmiş olduğunuz e devlet uygulamasına T.C. numarası ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Ardından Kurumlar-Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsüne girin.
  • Dilerseniz direk sgk şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bağlantısından da giriş yapabilirsiniz.
  • Buraya giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan ” Yeni Hesap Tanımlama” kısmını tıklayınız.
  • Ardından Banka Hesabı Sorgulama kısmında Banka seçeneği altında hesabınızın olduğu bankayı seçerek Sorgulama yapın.
  • E devlet emanete alınan para için hesap tanımlaması yapılabilen güncel banka listesi şu şekildedir; Akbank, Burgan Bank, Deniz Bank, Fiba Banka, Halk Bankası, Şeker Bankası, T. Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası. QNB Finans Bank, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası.
  • Hesabınızın olduğu bankayı seçip sorgulama yaptıktan sonra hesap numaranız önünüze gelecektir.
  • Tanımlamak istediğiniz hesabı seçerek Devam Et deyin.
  • Cep telefonu ve mail adresini girdikten sonra tanımlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
  • Önemli: Eğer yukarıda belirtilen bankaların birisinde hesabınız yoksa SGK’ya başvurun. Hesapsız talep iletin. Ödemeniz bu talep üzerine yeniden PTT’ye gönderilir.

Emanete alınan rapor paranın iadesi için dilekçe örneği

Ödemenizin geri gönderilmesi için ikinci seçenek ise dilekçe ile SGK’ya başvuru yapmaktır. Aşağıda Sgk emanete alınan paranın iadesi için örneği verilen dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvuru yaparak ödemenizin gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Sgk emanete alınan para için dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

  • ………….  Sosyal Güvenlik Merkezine.
  • Kurumunuzun ………………….. T.C. numaralı sigortalısıyım. …./…./….. tarihinde adıma PTT’ye gönderilen ödemeyi elimde olmayan sebeplerden alamadığımdan ödemenin yeniden PTT’ye gönderilmesi/ Ekte bilgilerini vermiş olduğum banka hesabıma aktarılmasını arz ederim. 

Ziraat bankası emanete alınan rapor parası iadesi nasıl alınır ?

PTT’den önce rapor parası ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktaydı. Daha önce Ziraat Bankası’na gönderilen ama alamadığınız için emanet hesaplarına aktarılan bir ödemeniz varsa yukarıda belirtilen aynı yolu takip ederek ödemenizi geri alabilirsiniz.

Emanete alınan rapor parası ne zaman yatar ?

Emanete alınan rapor parası için hesap tanımlamasını e-devlet üzerinden tamamladıktan ve ya SGK’ya dilekçe ile başvurup hesabı tanımlattıktan sonra ödeme hesap tanımlama işleminden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde ödemeniz tanımladığınız hesabınıza gönderilecektir.

Rapor parası hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.