İş Kazası Bildirmeme Cezası 2021
İş kazası bildirmeme cezası 6631 Sayıyı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre düzenlenmekte ve iş kazasını kanuni süresi içerisinde bildirmeyenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası bildirim cezası uygulanmaktadır. İş kazası geç bildiriminde uygulanacak iş kazası bildirmemenin cezası tutarlarında işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı göz önüne alınmakta. Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50 üzerinde olan işyerleri en yüksek iş kazasını geç bildirme cezasının uygulandığı işyerleridir.
Bu yazımızda iş kazası bildirimi süresi, geç bildirim ya da hiç bildirim yapılmaması halinde uygulanacak geç iş kazası bildirimi cezası, iş kazası cezasına itirazda izlenecek yol ve iş kazası geç bildirme cezası indirim yolu gibi tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
İş kazası bildirim süresi 2021
İş kazalarının oluş tarihinden itibaren en geç 3 günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirimi zorunludur. İş kazasının olduğu gün hesaba dahil edilmez. İş kazasından sonraki 3 işgünü içerisinde bildirim yapılması zorunludur. Bu durumda resmi tatil, bayram tatili ve ya hafta sonu tatiline denk gelmesi durumunda bildirim son süresi sonraki iş günleri esas alınarak yapılır.
İş kazası bildirim süresi hafta sonu
İş kazası bildirim süresi yukarıda da belirttiğimiz gibi iş kazasından sonraki günden itibaren başlar ve 3 işgünüdür. Diyelim ki kaza Cuma günü oldu. Bu durumda cumartesi ve pazar günlerini bildirim son süresine dahil etmeyeceksiniz. Son bildirim tarihi Çarşamba günü saat 23.59’a kadar olacaktır.
İş kazası kolluk kuvvetlerine bildirim zorunluluğu 2021
Hem 5510 Sayılı Kanunda hem de 6331 Sayılı Kanunda iş kazasının oluş tarihinden itibaren derhal Kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Yani kaza olur olmaz yapılacak ilk işlem kazayı kolluk kuvvetlerine bildirmek. Köylerde ve küçük mahallelerde Jandarma, Merkez ilçelerde ise bildirimin Polis’e yapılması gerekmektedir. Ayrıca kazanın olduğu yere yani delillere kolluk kuvveti gelene kadar müdahale edilmemesi gerekmektedir.
İş kazası geç bildirim cezası 2021
Yukarıda da belirttiğimiz üzere iş kazası geç bildiriminde iş kazasını bildirmeme cezası tutarları 6331 Sayılı Kanunun 26’ıncı maddesi esas alınarak hesaplanır ve iş kazasını geç bildirmenin cezası işyerinin çalışan sayısı ile tehlike sınıfına göre farklılık gösterir. İş kazası bildirimi yapmamanın cezası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanır. Dolayısıyla iş kazası bildirim süresi cezası tebliğ tarihinin girilmesi, itiraz ve benzeri tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu’unca gerçekleştirilir.
İşyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında iş kazasının 3 işgünü sürenin bitim tarihinden sonra bildirilmesi ya da hiç bildirilmemesi halinde uygulanacak iş kazası bildirimi geç yapılması cezası tutarları aşağıdaki tablodaki gibi olacaktır;
İş kazası bildirmeme cezası indirim ?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazasının geç bildirimi ya da hiç bildirilmemesi durumunda uygulanan ve tebliğ edilen idari para cezalarının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ceza tutarının %25’i yani 1/4’ü oranında indirim yapılır. Tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük sürenin geçirilmesi durumunda bu indirim sağlanmaz ve ayrıca borca faiz uygulanır.
İş kazası bildirmeme cezasına itiraz dilekçesi
Eğer iş kazasını süresi içerisinde bildirmiş olmanıza rağmen ya da başka geçerli bir gerekçe ile itiraz edecekseniz itiraz dilekçenizi en geç Sgk geç bildirim cezası tebligatını aldıktan sonra 15 gün içerisinde vermeniz gerekmekte. 15 gün geçtikten sonra itiraz hakkınız olmaz.
İş kazası ipc İtiraz dilekçesinde gerekçenizin geçerli olması gerekiyor. Aslında iş kazası bildirimi yapmamış olmanın yani işverenin iş kazasından haberdar olması teknik olarak mümkün değil. Ancak bazen vaka iş kazası olmamasına rağmen sigortalı hastanede iş kazası olarak beyan edebiliyor. Hastane de iş kazası olarak provizyon alabiliyor. Eğer böyle birşey varsa öncelikle hastane tarafından provizyonun düzeltilmesi ve buna dair yazı alınması ve sonrasında bu yazı ile itiraz etmekte fayda olacaktır.
İş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu
Normal şartlarda iş kazası bildiriminin elektronik ortamda yapılması zorunludur. Bildirimi elektronik ortamda Sgk iş kazası bildirimi uygulaması üzerinden Sgk iş kazası bildirim ekranından yapabilirsiniz. Bildirimde izlenecek yol için SGK vizite girişi işlemleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ancak elektronik ortamda iş kazasının bildirilmemesi durumunda iş kazasını bildirmemenin cezası yememek adına iş kazası formu ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden yapılmasında fayda olacaktır. Bunun için Sgk iş kazası bildirim formunu buradan indirebilirsiniz: iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu indir.
İş kazası bildirimi hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları