SSK Hizmet Dökümü İsimden Sorgulama

0 728

SSK hizmet dökümü isimden sorgulama yapılır mı, nasıl yapabilirim diye okurlarımız son zamanlarda bize sıklıkla soru iletmeye başladılar. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü çalışanın tüm sigorta geçmişi boyunca adına ödenen sigorta primlerinin, prime esas kazancın, prim gün sayısının, çalıştığı işyerleri bilgisinin yer aldığı dökümdür.

Bu yazımızda hizmet dökümü sorgulamasını nasıl ve nereden yapacağınız ile konu hakkında sık sorulan sorular ile cevaplarını bulabilirsiniz.

SGK hizmet dökümü sorgulama

Hizmet dökümü sorgulamasını e-devletten e-devlet şifreniz ile yapabilirsiniz. SGK tescil ve Hizmet dökümünüze ulaşmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu sayfasına e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Açılan ekranda hizmetleriniz en yeniden en eskiye doğru sıralanır.

Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü seçeneğini seçerseniz staj ve çıraklık süresi gibi emekliliğe sayılmayan süreler hariç tüm hizmetleriniz görüntülenir. Tüm SGK Hizmet Dökümü seçeneğinde ise kısa vade yani çıraklık ve staj süreleri gibi tüm hizmet süreleriniz görüntülenir.

Sorgulama sonucu çıkan hizmet cetvelindeki her birinin almanı vardır. Hizmet dökümünde yer alan bu bölümler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;

Sig. Kolu

Primlerinizin ödendiği sigorta koludur. 4a eski adıyla ssk, 4b eski adıyla bağkur, 4c ise eski adıyla emekli sandığı kapsamındaki hizmetlerin gösterildiği bölümdür.

Sig. Statü

Bağkur, ssk ya da emekli sandığının hangi alt kolunda olduğunuzu yani hangi statüde olduğunuzu gösterir sigorta koludur. Örneğin 1479-4/b-1 Gelir Vergisi Mükellefi kısmı vergi mükellefi olarak bağkur primi ödeyenler,  APHB ise aylık prim ve hizmet belgesine tabi özel sektörde ssk kapsamında çalışanları gösterir.

Sicil No

Burası sigorta primlerinizin ödendiği sigorta koluna ilişkin sicil numaranızı gösterir bölümdür. Bu bölümde emekli sandığı sicil numarası, bağkur sicil numarası ya da ssk sicil numarası görüntülemesi yapabilirsiniz.

Meslek Kodu

SGK meslek kodunun hem özel sektör işyerlerinde hem de bağkurlularda hizmet dökümünde yer alması zorunludur. Bu işyerinde yapmış olduğunuz işe ilişkin Bakanlıkça belirlenen koddur.

İşyeri No

Özel sektör ya da Kamuda çalıştığınız işyerlerinin her birinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescilli olduğu bir numarası vardır. İşte bu kısım çalıştığınız işyerinin işyeri sicil numarasını görüntüleme yapabileceğiniz kısımdır. İşyeri sicil numarasının üzerine mouse ile geldiğinizde unvanını da görebilirsiniz.

Ünite

Bu kısım sigorta bildirimlerinizin ya da bağkur ödemelerinizin hangi Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bağlı olduğunun tespiti için kullanılan bölümdür. Bu bölümde bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ni öğrenebilirsiniz.

Dönem

Prim ödemelerinin geçtiği dönem ve ay bilgisinin görüntülendiği kısımdır. Hizmet dökümünde sıralama en yeniden en eskiye doğru gider.

BK/B/DK

Açılımları Belge Kodu, Basamak ve Derece Kademedir. Belge kodu işverenler tarafından sigortalının çalışma durumuna  göre bildirim yapılmasını sağlayan koddur. Örneğin “01- Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” yani normal çalışanlar, “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” yani emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için belge kodudur.

Basamak ise bağkurda hangi basamaktan prim ödediğinizi gösterir. Bağkurda basamak düzenlemesi 01 Ekim 2008 tarihinden sonra kalktığından varsa bu kısım altında bağkurda 01.10.2008 tarihinden önce kaçıncı basamaktan prim ödediğinizi sorgulayabilirsiniz.

Derece kademe ise emekli sandığı kapsamındaki devlet memurlarının tabi olduğu derece ve kademelerini gösterir bölümdür.

P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg

Pek Prime Esas Kazanç ,Bsmk Dğr Basamak değeri, Ek Gstrg ise Ek Gösterge kelimelerinin kısaltılmış halidir. Prime esas kazanç brüt kazançtır ve çalışma hayatı boyunca adınıza ödenen ya da kendi adınıza ödediğiniz primlerin brüt kısmını gösterir ve emeklilikte esas alınan kazançtır. Basamak değeri bağkurda tabi olunan basamak, ek gösterge ise memurların ek gösterge tutarının gösterildiği kısımdır.

Eksik G.N.

Ay içerisinde çeşitli nedenlerle 30 günden az çalışanların 30 günden az çalışma nedenini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi için kullanılan kodlar eksik gün kodlarıdır. Bu kısımda eksik gün bildirim nedenine ilişkin koda ulaşabilirsiniz. Eksik gün kodları ve açıklamalarına https://www.ssksor.com/eksik-gun-bildirimi-kalkti-mi/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

TC kimlik no ile SSK hizmet dökümü sorgulama

Hizmet dökümü sorgulaması isimden ya da sadece T.C. numarası üzerinden şifresiz olarak sorgulanamamakta. Online olarak sorgulamanın tek yolu yukarıda anlatıldığı gibi e-devlet sistemi üzerinden sorgulamaktır. Bunun dışında hizmet dökümünüzde yer almayan eski ssk hizmetleriniz T.C. numaranızdan çıkmıyorsa herhangi bir Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne giderek isimden sorgulatma yapabilirsiniz.

Nüfus cüzdanıyla ssk sorgulama

Eskiden SGK online SGM aracılığı ile çalışanların kimlik bilgileri girilerek hizmet dökümü sorgulaması yapılırken bu düzenleme kaldırılmıştır. Artık sorgulama yalnızca e-devlet üzerinden yapılmaktadır.

SGK hizmet dökümü doğrulama

Doğrulama işlemini https://uyg.sgk.gov.tr/SGKHizmetDokumuDogrulamaWEB/ sayfasına girerek barkod numasını girdikten sonra sorgulama yaparak gerçekleştirebilirsiniz.

Konu hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.