Kıdem Tazminat Alma Şartları 2020

0 2.468

Tazminat alma şartları işten çıkan çalışanların en çok araştırdıkları konuların başında gelmekte. İşten ayrıldığınızda tazminat hakkından yararlanabilmeniz için 2020 kıdem tazminatı alma şartlarını sağlamanız gerekiyor.Bu yazımızda noter ihtarname örneğini bulabilir, tazminat nasıl nereden alınır, kıdem tazminatı şartları nelerdir konularında ayrıntıları bulabilirsiniz.

Kıdem tazminatı nedir ?

İşten ayrılan ve işyerinde en az 1 yıl çalışması olan sigortalıya Kanunen belirlenen şartları da sağlaması halinde işveren tarafından ödenmesi gereken bir tazminat türüdür.

Kıdem tazminatı alma şartları 2020

2020 tazminat alma şartlarından en önemlisi işten kendi isteğiniz ve kusurunuz haricinde ayrılmış olmanızdır. Bu durumun bazı istisnaları vardır. Yani kendi isteğiniz ile işten ayrılsanız bile işverenin tazminat ödemek zorunda olduğu durumlar mevcuttur.

Kendi isteğiniz ile işten ayrıldığınızda işyerinden tazminat almanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz; emeklilik gerekçesi ile ayrılma, askerlik sebebi ile ayrılma, evlenen kız çocuklarının resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde işten ayrılması, sağlık problemleri sebebi ile işten çıkma, ölüm, işyerindeki zorlayıcı sebeplerden dolayı işten ayrılma ( maaş ödenmemesi, zorunlu mesai yaptırılması v.s. gibi sebepler).

Tazminat almada işverenin çıkış verdiği SGK kodu büyük önem arz eder. Çıkış kodunuzu öğrenmek için hemen  işten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi 2020

Kıdem tazminatı alma şartlarından önemli olan bir diğer husus ise işyerindeki çalışma sürenizin en az 1 yıl olması. Eğer çalışma süreniz 1 yıldan az ise işyerinden tazminat alma şartlarını sağlayamadığınız için işveren size tazminat ödemek zorunda değildir.

Kıdem tazminatı almanın bazı püf noktaları vardır. Bazı durumlarda kendi isteğiniz ile bile ayrılsanız tazminat alabilirsiniz. Tazminat alma püf noktalarını öğrenmek için hemen  kıdem tazminatı almanın püf noktaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşyerinden tazminat almak için ne yapmalıyım ?

Öncelikle yukarıda belirtilen şartları sağladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Çıkış düşünceniz varsa yani kendi isteğiniz ile ayrılacaksanız kendi isteği ile ayrılma durumunda tazminat alınabilen istisnai durumları bilmeniz gerekiyor. Yukarıda bağlantısını verdiğimiz tazminat alma püf noktaları yazımızda istisnai durumlar mevcut.

Tazminat almak için öncelikle işvereniniz ile uzlaşma yoluna gitmeniz gerekiyor. İşveren tazminatınızı ödemez ya da eksik ödemek isterse bu durumda ibraname ya da alacaklardan feragat ettiğinize dair herhangi bir belgeye imza atmadan noterden ihtarname çekin. Örneğini aşağıda verdik. Bundan sonra ise belirtilen gün içerisinde işveren ödeme yapmazsa arabulucuya gideceksiniz.

Özel sektörde tazminat alma şartları 2020

Kıdem tazminatı alma şartları 4a ssk kapsamında sigorta bildirimi yapılan ve bu kapsamda çalışan herkes için aynıdır. Kamuda 4c yani emekli sandığı kapsamında çalışanlarda zaten tazminat uygulaması yoktur ve onlara ikramiye ödenmektedir. Özel sektör çalışanları için şartlar yukarıda ayrıntılı olarak verilmiştir.

Özel okulda tazminat alma şartları 2020

Özel okulda çalışan öğretmenler ya da diğer kadrolarda görev yapanların tamamı hizmet akdine tabi olarak çalışmakta ve dolayısıyla 4a ssk kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. Bu durumda bu kişilerin bir işyerinden tazminat alma şartları özel sektör çalışanları ile aynıdır ve yukarıda belirtilen şartlarda tazminat alma hakları vardır.

Ancak bazı istisnai durumlar vardır. Örneğin süreli iş sözleşmesi imzalandı ise ve işin bitiş süresi belli ise işveren tazminat ödemeyebilir. Bu hususların bilinmesinde fayda vardır. Eğer işveren tazminatınızı ödemez ise noter kanalı ile aşağıdaki özel okula ihtarname örneği ile ihtar çekebilir ve sonrasında arabulucuya gidebilirsiniz.

3600 gün kıdem tazminatı 2020

Ssk tazminat alma şartlarını sağlıyor olmanıza rağmen  kıdem tazminatını işveren ödemezse öncelikle noterden ihtarname çekmeniz gerekiyor. Gönderdiğiniz ihtarname üzerine de işveren tazminatınızı ödemez ise öncelikle arabulucuya başvurmanız gerekiyor.

Arabuluculuk büroları adliye binalarının içerisindedir. Mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya başvuru zorunluluğu vardır. Arabulucuya başvurunuz üzerine arabulucu dosyanızı inceler sizi ve işvereni görüşmeye çağırır. Sizi işverenle alacaklar konusunda uzlaştırmaya çalışır. Eğer uzlaşma sağlanamazsa arabulucu bunu rapor ederek mahkemeye bildirir. Bu durumda artık iş mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.

Tazminat alma yolları şimdilik yukarıdaki gibidir. 2020 yılında yeni tazminat sistemine geçiş ile beraber kıdem tazminatı almanın yolları ve şartları değişebilir. Kıdem tazminatı fonu hakkında ayrıntılı bilgiyi ve bu sistemde işyerinden tazminat alma yolları konusunda bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı işveren ödemezse

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tazminat alabilir yazısı alınmış olmasına rağmen işveren tazminat ödememekte diretiyorsa bu durumda izlenmesi gereken yol oldukça basit. Öncelikle noter aracılığı ile aşağıdaki 15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı ihtarname örneğini gönderin. İşveren ihbarda belirtilen zaman diliminde eğer tazminatı ödemezse arabulucuya başvurmanız gerekiyor. Arabulucu büroları tüm adliyelerde mevcuttur. Zaten gerekenler konusunda arabulucu gerekli yönlendirmeyi sağlayacaktır.

İşverene noterden ihtarname örneği

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ve yıllık izin alacağı gibi işçinin alacaklarını ödemeyen işverene arabulucuya başvuru yapmadan önce ihtarname çekilmesi zorunludur. Hem özel sektör hem de özel okul ihtarname örneği aşağıdaki gibidir. Siz yazarken gerekli düzenlemeleri kendinize göre sağlarsınız.

Kıdem tazminatı ihtarname örneği

kıdem tazminatı ihtarname

Çıkış parası alma şartları 2020

İşyerinden çıkış yaparken aşağıdaki ödemelerin yapılıp yapılmadığını gözden geçirmenizi öneririz;

  • Kıdem tazminatı. Şartlar yukarıda belirtilmiştir.
  • İhbar tazminatı. Eğer işveren 4857 sayılı iş kanununda belirtilen ihbar sürelerine uymadıysa uyulmayan süre kadar tazminat ödemek zorundadır.
  • Maaş ödemeleri. Eğer eksik ödenen maaşlar varsa bunların da çıkış yapılırken ödenmesi gerekmektedir.
  • Yıllık izin parası. İşveren çıkış yaparkek kullanılmayan yıllık izin hakkını kullandırmak ya da kullandırmayacaksa parasını ödemek zorundadır.

İbraname ya da feragat beyanı imzalamadan önce tüm ödemelerinizi işyerinizden aldığınızdan emin olmalısınız.Kıdem tazminatında tavan uygulaması bulunmaktadır. Ödenecek tazminat tutarı tavanı geçememekte. Güncel tavan tutarlarına  kıdem tazminatı hesaplama 2020 sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Tazminat nasıl alınır 2020 hakkındaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.