Kıdem Tazminatı Almanın Püf Noktaları

2 967

Kıdem tazminatı almanın püf noktalarını öğrenerek kendi isteğinizle işten çıksanız bile tazminatınızı alabilirsiniz. İşyerinden ayrıldığınızda tazminat hakkı elde edebilmeniz için kıdem tazminatı şartlarını sağlamanız gerekiyor. Tazminat için gereken şartlar açık ve net olarak belirtilmiştir.

Aşağıda belirtilen tazminat alma şartlarını sağladığınızda işvereniniz size tazminatınızı ödemek zorunda kalır. Kıdem tazminatı almanın şartları arasında temel olarak nitelendirilen kendi isteğiniz ile ayrılmada bile tazminat almanın püf noktaları var. Bu yazımızda tazminat nasıl alınır şartları nelerdir konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İşyerinden tazminat almak için ne yapmalıyım ?

İşyeri tazminat alma şartları arasında olmazsa olmaz en önemli koşul işyerinde en az 1 yıllık çalışmanın olması. 1 yılı tamamlamadıysanız diğer tüm tazminat almanın şartlarını sağlamış olsanız bile işveren size tazminatınızı ödemez.

Kıdem tazminatı alma şartı arasında diğer önemli husus ise işten kendi isteğiniz ve ya kusurunuz dışında ayrılmış olmak. Kıdem tazminatı alma hakkı elde edebilmeniz için istifa etmemeniz diğer adı ile çıkışın işveren tarafından verilmesi gerekiyor. Tabi herhangi bir kusurunuz ya da yüz kızartıcı bir suçunuz olmadan işveren çıkış yaptıysa bu durumda da kıdem tazminatı alma koşulları sağlandığından işverenin tazminat ödemesi gerekli.

Kendi isteğiniz ile çıktığınızda kıdem tazminatı almak için bazı istisnai durumlar var. Kendi isteğiniz ile ayrıldığınızda bile kıdem tazminatı hakkı elede edebilmeniz için aşağıdaki bazı istisnai şartları sağlamanız gerekli.

Ayrıntılı tazminat şartları için hemen https://www.ssksor.com/tazminat-alma-sartlari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

15 yıl kıdem tazminatı nasıl alınır ?

3600 günden tazminat hakkı sadece ssk kapsamında çalışanlar için vardır. Temel ve olmazsa olmaz şart herhangi bir sigorta kolunda 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde başlangıç olması ve en az 3600 prim gününün tamamlanması. Bu şartları sağlıyorsanız aşağıda örneği verilen dilekçe ile SGK’ya başvuru yaparak tazminat alabilir yazısını temin ettikten sonra 3600 günden tazminatınızı işverenden talep edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı fon düzenlemesinde son aşamaya gelindi. Düzenleme yasalaşırsa milyonlarca çalışan kendi isteği ile işten çıksa bile tazminat hakkı elde edebilecek. Fon yasası hakkında son dakika gelişmelerini ve tüm bilgileri https://www.ssksor.com/kidem-tazminati-fonu-ne-naman-yasalasacak/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Tazminat alma taktikleri

İstifa ederek ya da kendi isteğiniz ile çıktığınızda kıdem tazminatı almak için şartlar daha doğrusu istisnai durumlar şunlardır;

  • Emeklilik için yaş dışındaki prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olmak.  Örneğin ilk SGK tescil tarihiniz 08.09.1999 tarihinden evvel ise 3600 günü tamamladığınızda emeklilik gerekçesi ile SGK’dan yazı alarak ayrıldığınızda işten çıkış tazminatı alma şartlarını sağlamış oluyorsunuz.
  • Evlenen kadın çalışanın resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kendi isteği ile ayrılması. Eğer kadın işçi tazminat almak için şartlardan olan en az 1 yıllık çalışma şartını sağlıyorsa ve resmi nikahı çıkardıktan sonra 1 yıl içerisinde işten çıkarsa 1475 sayılı kanuna göre kıdem tazminatı alma yollarından birisini sağladığından işveren bu durumda da tazminat ödemek zorundadır. Evlilik tazminatınızı hesaplamak için hemen https://www.ssksor.com/evlilik-tazminati-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Sağlık problemleri. İşi yapamayacak derecede hasta olan ve buna ilişkin heyet raporu alan işçi tazminat alma koşullarından olan 1 yıllık çalışma süresi şartını sağlıyorsa işveren tazminat ödemek zorundadır.
  • Askerlik. Askere giden çalışana askerlik tazminatı alma şartlarından olan en az 1 yıllık çalışma şartı varsa ve sevk yazısı varsa işveren tazminatını ödemek zorundadır.
  • Ölüm. Ölen işçinin hak sahiplerine ssk tazminat hakkı elde etmek için gerekli olan en az 1 yıllık çalışma şartı sağlanıyorsa işveren tazminat ödemelidir.
  • Sözleşmenin işveren tarafından feshi. İşveren tarafından geçerli bir sebebe dayandırılmadan çıkış verilmesi halinde tazminat ödenmesi zorunludur.
  • İşyerindeki zorlayıcı sebepler: İşverenin maaş ödememesi, zorla mesai yaptırması, uygun olmayan işlerde çalıştırması v.s. gibi durumlarda da işveren tazminat ödemek zorundadır.

İşten kendi isteğiniz ile çıkış yaptığınızda tazminat alma hakkında tüm detaylar ve başvuru için izlemeniz gereken yol hakkında tüm bilgilere https://www.ssksor.com/isten-kendi-cikan-tazminat-alabilir-mi/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Raporla tazminat alma

Eğer sağlık durumunuz çalışmanıza engel bir durum teşkil etmekte ise bu durumda sağlık raporu alarak işyerine vererek işten çıkışınızın tazminatla yapılmasını talep edebilirsiniz. Raporu devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinden almanız gerekmektedir.

Emekli çalışanın kıdem tazminatı

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanların da kıdem tazminatı alma hakları bulunmakta. Yukarıda belirtilen şartlar ve istisnai durumların sağlanması halinde emekli çalışanlar da tazminat alabilir.

Ne kadar tazminat alırım ?

İşten çıkan çalışanın tazminatı son brüt maaşı esas alınarak hesap edilir. Çalıştığı her bir yıl için bir brüt maaşı üzerinden brüt tazminat hesap edilir. Tabi ödenecek tazminat tavan tazminatı geçemez. İşten çıktığınızda alabileceğiniz tazminatı hesaplamak için hemen https://www.ssksor.com/tazminat-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı alabilir yazısı dilekçe örneği

Emeklilik için gerekli olan prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağladıysanız öncelikle bunun için SGK’dan yazı almanız ve işverene bu gerekçe ile başvurmanız gerekiyor. Bunun için de sgk kıdem tazminatı alabilir yazısı dilekçe örneğine ihtiyacınız olacak.  Aşağıdaki gibi iki satır dilekçe yazmanız yeterli olacaktır;

…………….. Sosyal Güvenlik Merkezi’ne

Kurumunuzun …………………………….. T.C. numaralı sigortalısıyım. Emeklilik için yaş şartı dışındaki sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartını sağladığımdan işyerime verilmek üzere tarafıma 1475 sayılı kanun gereği tazminat alabilir yazısı verilmesi hususunu,

Arz ederim. 

Kıdem tazminatı alma süresi

Tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıldır. İşten çıkış tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde kıdem tazminatı haklarınızı mahkeme aracılığı ile talep edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı hakkındaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Fatma

    Merhaba, özel bir okulda öğretmenlik yapıyorum. Devletin verdiğin eğitime hazırlık ödeneği ücretini alamıyorum. Fakat okul, maaş bordrolarında bu ücreti alıyormuşum gibi gösteriyor. Maaşımın içinde bu ücret varmış gibi gösteriyor. Bu durumda bir hak iddia edebilir miyim? Ya da bu durumu tazminat almak için sebep olarak gösterebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Neden böyle birşey yapıyorlar ki anlamadım. Yani dava açma hakkınız var o ücretleri almak için. Ancak bunu gerekçe gösterip işten ayrılmak tazminat ödenmesini gerektirmeyebilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.