Kıdem Tazminatı Fonu Ne Naman Yasalaşacak 2020

2 905

Kıdem tazminatı fonu çalışanların ve işverenlerin merakla beklediği düzenlemelerin arasında yer almakta. Yürürlükteki mevzuatımızda çalışanlar açısısından çok da esnek değil denilebilir. Kendi isteği ile ayrılanlar, işyerini değiştirmek zorunda kalanlar ya da işyerinde 1 yılı tamamlamadan ayrılanlara mevcut uygulamada tazminat ödenmiyor. Bu da çalışanlar açısından büyük bir dezavantaj oluşturuyor.

Hükümet çalışan açısından pek de avantajlı olmayan bu sistemi değiştirmek için adım atıyor. Kıdem tazminatı fonu ismi verilen bu yeni düzenleme ile kendi isteği ile işten çıkan çalışanlar da tazminat hakkı elde edebilecek. Peki kıdem tazminatı fonu 2020 tam olarak nasıl olacak, kıdem tazminatı yasası kimleri kapsıyor,  kıdem tazminatı yasası ne zaman yürürlüğe girecek ? İşte yeni tazminat yasası 2020 hakkında bilinmesi gerekenler.

Mevcut yasada tazminat şartları

Yürürlükteki kanuni düzenlemelere göre işten ayrılan bir çalışana tazminat ödenebilmesi için çalışanın iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması ve işyerindeki çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerekiyor. Kanundaki istisnai bazı durumlar dışında kendi isteği ile ayrılana tazminat ödenmesi zorunlu değil. İşte gelecek olan tazminat fonu yasası 2020 düzenlemesi ile bu şartların tamamı revize edilecek.

Tazminat alma şartları, tazminat almak için izlenmesi gereken yollar ve daha fazlası için  kıdem tazminatı şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeni kıdem tazminatı yasası 2020

Kıdem tazminatı yasası 2020 düzenlemesi ile çalışanların adına fon hesabı açılacak. İşveren çalışanın hakettiği tazminat tutarını aylık olarak çalışan adına açılan fon hesaplarına aktaracak. Yani bir nevi bireysel emeklilik sistemi gibi olacak. İşveren tarafından aylık olarak fona aktarılan çalışanların tazminat ödemeleri fonlarda değerlenecek. Çalışan kendi isteği ile işten çıksa bile tazminat kaybı olmayacak. Fon hesabındaki tazminatları kalacak ve yeni işvereni tarafından aynı hesaba katkı payı ödenmesine devam edilecek.

Henüz net olmamakla birlikte sigortalılık hayatında en az 15 yılı tamamlayan ve bu 15 yıl içerisinde de en az 3600 gün sigortalı çalışması olan işçiler fon hesaplarında biriken tazminat haklarını toplu olarak alabilecek.

Kıdem tazminatı fonu ne zaman yürürlüğe girecek ?

Gelelim çalışanların cevabını en çok merak ettiği soru olan kıdem tazminatı fonu ne zaman yasalaşacak sorusuna. Hükümetin 100 günlük eylem planında tazminat sistemi ile ilgili düzenleme yapılması da öngörülüyor. Dolayısıyla sistem ile ilgili çalışmaların önümüzdeki günlerde  başlamasını ve 2020’de yürürlüğe girmesini bekliyoruz. kıdem tazminatı fonu ne zaman yürürlüğe girecek 2020 konusundaki son dakika gelişmelerini sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsıyor ?

Peki tazminat yasası kimleri kapsıyor  ? Fon 4a diğer adı ile ssk kapsamında çalışanları kapsıyor. Tabi işe yeni girenler açısından bir sorun görünmüyor. Ancak eski çalışanların sisteme nasıl dahil edilecekleri konusunda henüz net bir bilgi yok. Kanaatimizce eski çalışanlar için eski hükümler uygulanacaktır. Yasanın çıkış tarihinden sonraki tazminat hakları için yeni yasa hükümleri uygulanacaktır. Ama bu sadece tahmin henüz konu hakkında net olarak nasıl bir düzenleme olacağı belli değil.

Kendi isteğiniz ile ayrılsanız bile tazminat alabilmenin bazı püf noktaları vardır. Bunları öğrenmek için hemen kıdem tazminatı nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2020 kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır ? 

Brüt asgari ücret 2020 yılında 2.943,00 TL oldu. Dolayısıyla 2020 yılında işten çıkan asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık brüt tazminat tutarı 2.943,00 TL üzerinden hesaplanacak. İşten ayrılmanız halinde alabileceğiniz tazminatı hesaplamak için hemen kıdem tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kıdem tazminatı kalktı mı 2020

Kıdem tazminatı yukarıda belirtilen mevcut şartları ile devam etmekte. Sosyal medyada ve bazı yayın sitelerinde tazminat hakkının kaldırılacağı yönünde haberler çıkmıştı. Ancak bu haberler doğruyu yansıtmamakta.

Kıdem tazminatı 2020 fon yasası ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Soner GÖKTÜRK

    Ben özel bir okulda, 3.5 sene yöneticilik yaptım. Aynı zamanda 4-C’ den Emekliyim. Geçen Ekim ayında kendi isteğim ile istifa ettim. Kıdem tazminatı yönünden, hak sahibi olmam için ne yapmam gerekir. Yeni yasa çıkarsa, geçmişe dönük olarak nasıl bir hareket tarzı uygulamalıyım. Lütfen cevap verir misiniz? Avukat tutsam olur mu?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Kendi isteğiniz ile işten çıktığınızdan yürürlükteki mevzuatımıza göre tazminat hakkınız yok. Yeni yasada geriye dönük düzenleme olacağını sanmıyorum. Yapabileceğiniz bir şey yok bence.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.