Ehliyet Sağlık Raporu Veren Hastaneler

0 870

Ehliyet sağlık raporu veren hastanelerin hangileri olduğuna ayrıntılı yer verdi. Yeni ehliyet almak ya da ehliyetini yenilemek isteyenler için zorunludur. Bildiğiniz üzere 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni tip ehliyetlerin kullanımına başlanmıştır. Ehliyeti yenilemek için başvuru yapanlardan istenen en önemli evraklar arasında sağlık raporu gelmektedir.

Ehliyet sağlık raporu almak için izlenecek yol, raporu nereden ve nasıl alabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Ehliyet sağlık raporu zorunlu mu ?

Yeni ehliyet çıkartılması ya da mevcut ehliyetin yenilenmesi için sağlık raporu alınması zorunludur. Sağlık raporu olmadan ehliyetinizi yenileyemez ya da yeni ehliyet alamazsınız.

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır ?

Rapor çıkartmak için birçok yol bulunmaktadır. Bunların en kolayı aile hekimlikleri yani sağlık ocaklarıdır. Eğer kronik bir rahatsızlığınız yoksa, görme ya da işitme kaybı gibi bir durum söz konusu değilse aile hekimi uygun görmesi halinde başvurunuza istinaden birkaç tetkik sonucu sağlık raporunuzu düzenleyebilir. Eğer görme kaybı ya da işitme kaybı gibi bir rahatsızlık tespit edilirse böyle bir durumda rapor çıkartmak için sizi uzman doktora yönlendirebilir.

Aile hekimlikleri haricinde ehliyet raporu çıkartılabilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Özel hastaneler,
  • Özel tıp merkezleri,
  • Özel poliklinikler,
  • Özel muayenehaneler.

Ehliyet sağlık raporu E-devlet

Yeni ehliyet için sağlık raporu başvurularınızı e-devletten de kolayca yapabilirsiniz. E-devlette sadece başvuru yapabilirsiniz. Rapor için yine aile hekimine ya da ilgili sağlık kuruluşuna başvuru şartı vardır. Başvuruyu e-devlette https://www.turkiye.gov.tr/saglik-surucu-raporu-beyan-basvurusu menüsünden kolayca yapabilirsiniz.

Ehliyet için sağlık raporu örneği

Ehliyet için aile hekimi ya da yukarıda belirtilen diğer sağlık hizmet sunucularından alınacak sağlık raporu örneği aşağıdaki gibidir;

Yeni ehliyet nereden alınır ?

Ehliyet, kimlik ve pasaportlar artık Nüfus Müdürlüklerinden alınmakta. Yeni ehliyet almak için öncelikle randevu almanız gerekiyor. Bunun haricinde izlemeniz gereken yol ise aşağıda anlatılmıştır. Başvuru yaptıktan bir kaç gün sonra PTT kargo aracılığı ile ehliyetiniz adresinize gönderilmekte.

Yeni ehliyet nasıl alınır ?

Yeni ehliyet için ilk önce yapılması gereken rapor çıkartmaktır. Yukarıda belirtilen yerlerden birisine başvuru yaparak sağlık raporunu çıkarttık sonra ehliyet için harç yatırmanız gerekiyor. PTT’ye ehliyet harcını da yatırdıktan sonra biyometrik fotoğraf ile birlikte Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor. Nüfus randevulu sisteme göre çalıştığından önceden randevu alarak gitmeniz gerekiyor.

Dijital ehliyet nasıl alınır ?

Yeni ehliyetler dijital özellikli olduğundan dijital ehliyet olarak da adlandırılmakta. Yeni dijital ehliyetleri nereden ve nasıl alabileceğiniz, başvuruda gerekenler ve tüm detaylar yazımızda ayrıntılı anlatılmıştır.

Ehliyet için sağlık raporu ücreti

Rapor ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Aile hekimlikleri ve ya sağlık ocaklarında ücretsizdir.
  • Aile hekiminiz devlet hastanesine yönlendirirse tek doktor için 50 lira,
  • Aile hekimi üniversite hastanesine sevk ederse tek doktor için 75 lira,
  • Devlet hastanesine sağlık kurulu raporu için yönlendirilmeniz durumunda 200,
  • Üniversite hastanesine sağlık kurulu raporu için yönlendirilmeniz durumunda ise 300 lira ücret alınır.

Özel hastaneler için tutarlar aşağıda belirtilmiştir.

Özel hastanelerde ehliyet için sağlık raporu ne kadar ?

Aile hekimliklerinden ücretsiz olarak çıkartabileceğinizi tekrar hatırlatmak isteriz. Özel hastanelerde sağlık raporu için öncelikle ilgili doktora muayene olmanız gerekiyor. Zaten muayene için bir ücret alınacaktır. Ayrıca rapor için de ücret talep edilecek. ücretler 100 liradan başlamakta ve hastaneden hastaneye farklılık göstermekte. Rapor çıkartmak istediğiniz hastaneden ücret konusunda bilgileri alabilirsiniz.

Hastane güncel muayene ücretleri için hemen https://www.ssksor.com/hastane-muayene-ucreti/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi

M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F gurubu ehliyetler için 1. grup sağlık raporları geçerlidir ve bunlar için alınan raporlar 10 yıl geçerlidir.

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyetler için ise sağlık raporunun geçerlilik süresi 5 yıldır.

Aile hekimi sağlık raporu vermiyor ?

Aile hekimi ehliyet raporuna başvuran kişileri görme ve işitme gibi bazı testlere tabi tutar. Eğer bu testlerde şüpheli bir durum olursa raporu vermeyebilir ve hastaneye sevk edebilir. Yani illa ki vermek zorunda değildir. Ayrıca kronik bazı hastalığı olanlara da örneğin psikiyatrik rahatsızlıklar gibi bu kişilere de vermeyebilir ve hastanede ilgili birim doktoruna sevk yapabilir. Bu durumda raporun yukarıda belirtilen diğer sağlık kuruluşlarından alınması gerekir.

Ehliyet sağlık raporu göz muayenesi

Aile hekiminden ya da aile hekiminden alınamaması halinde göz doktorundan alınacak raporlarda yapılan ilk test göz muayenesidir. Hepimizin bildiği o klasik görme tablosu vardır ya hani harfler ve rakamlar büyükten küçüğe doğru sıralanmıştır. Belli bir mesafeden önce iki göz açıkken büyükten küçüğe doğru doktor bu harf hangisi bu nedir diye size sorular iletir. Aynı testi her iki gözle diğerini kapatmak suretiyle ayrı ayrı da yapar. Tüm bu testlerin sonunda görme kaybınız yoksa raporu verir.

Dijital ehliyet nereden alınır ?

Yeni ehliyete verilen bir diğer isim digital ehliyettir. Yukarıda ehliyeti nasıl ve nereden alabileceğiniz hakkında tüm ayrıntılar verilmiştir.

b sınıfı ehliyet için sağlık raporu nereden alınır ?

Tüm ehliyet grupları için sağlık raporlarının alındığı sağlık kuruluşu aynıdır ve yukarıda beilrtildiği gibidir.

Ehliyet sağlık raporu hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.