Emeklilik İşlemleri ve Takip

4 1.880

Emeklilik işlemleri ve başvuru yaptıktan sonra emeklilik takip işlemini nereden ve nasıl yapabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Emeklilik için gerekli görülen prim günü, yaş gibi tüm koşulları yerine getirenlerin emeklilik başvurusu yapmaları şarttır. Başvuru olmadan şartları yerine getirenlere aylık bağlanması mümkün bulunmamaktadır.

Bu yazımızda emeklilik başvurusunda izlenmesi gereken yok, emeklilik dilekçesinin takibi ve maaş bağlandıktan sonra sorgulama ve emeklilik işlemleri takip ile nasıl ve nereden yapabileceğiniz hakkında detayları bulabilirsiniz.

Sgk emeklilik işlemleri

Eğer emeklilik için gerekli tüm şartları sağladıysanız başvuru işlemine geçebilirsiniz. Başvuruyu tüm şartları sağladığınız günden itibaren elden ya da posta yoluyla ve ya e-devlet sisteminden online olarak yapabilirsiniz.

  • Eğer sigortalı çalışıyorsanız işvereninizin emeklilik gerekçesi ile çıkış yapması gerekiyor. Çıkış tarihinden sonra aylık başvurusu yapabilirsiniz. Eğer aynı işyerinde çalışmaya devam edilecekse yine çıkış gerekli. 01-Tüm Sigorta Kollarından çıkış yapılarak 02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar olarak giriş yapıldıktan sonra emekliliğe başvuru yapılır.
  • Bağkur ve ya diğer isteğe bağlı sigorta kolları kapsamında olanların ise genel sağlık sigortası dahil olmak üzere tüm prim borçlarını sıfırladıktan sonra maaşa başvuru yapması gerekmekte.
  • Devlet memurları da Kurumlarından emekliliğe sevk onayı aldıktan sonra emekli maaşı başvurularını yapabilmekte.

Emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuru SGK Gelir, Aylık ve Ödenek talep Belgesi ile yapılmakta. Belge hem elden ya da posta yolu ile gönderilebilmekte hem de e-devletten başvuru yapabilmekte. Belgenin nasıl doldurulacağı, belgeyi doldururken dikkat etmeniz gerekenler ve doldurulmuş bir örneği için hemen sgk gelir aylık talep belgesi nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Gelir, Aylık ve Ödenek talep belgesini eksiksiz doldurduktan sonra elden ya da Posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderebilirsiniz. Posta yolu ile gönderimlerde iadeli taahhütlü göndermenizi öneririz.

Sgk emeklilik takip nasıl yapılır ?

Başvuru yaptıktan sonra yapılan işlemleri ve yürütülen süreci ve başvurunuzun en son bulunduğu servis ve durumu Sosyal Güvenlik Kurumu evrak sisteminden takip edebilirsiniz. SGK Evrak takip sisteminden emeklilik takip sorgulaması yapmak için hemen sgk emeklilik evrak takibi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

4c evrak takibi nasıl yapılır ?

4c yani emekli sandığı kapsamındaysanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik ve diğer tüm başvurularınız ile ilgili takip işlemini yukarıda bağlantısı verilen evrak takip sayfamızı ziyaret ederek yapabilirsiniz.

E devletten emeklilik takibi nasıl yapılır ?

E-devlet üzerinden maaş bağlandığında sorgulama yapılabilir. Bunun haricinde yürütülen süreç ve emeklilik evrağının son hareketi hakkındaki detayları yukarıda bağlantısı verilen evrak takip sistemi aracılığı ile yapabilirsiniz.

Emeklilik onaylandı mı ?

Emeklilik başvurusunun ardından maaşın bağlanması birçok kritere ve başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş yoğunluğuna göre farklılık göstermekte. Başvurudan sonra ilk emekli maaşının hangi tarih itibariyle ve ne zaman bağlanacağı hakkında detaylar için emeklilik dilekçesi verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Başvurudan sonra emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-devlette emekli maaşı sorgulaması e-devlete giriş sağladıktan sonra;

  • SSK emekli aylığı ve ssk tahsis no sorgulamasını SGK-4A Aylık Bilgisi,
  • Bağkur emekli aylığı sorgulaması için SGK-4B Aylık Bilgisi,
  • Emekli Sandığı aylık sorgulaması için SGK-4C Aylık Bilgisi menüsünden sorgulama yapabilirsiniz.

Emeklilik sorgulama tc ile yapılabilir mi ?

Sadece T.C. numarası ile şifresiz olarak emeklilik sorgulaması yapılamaz. Online sorgulama için e-devlet şifresi gerekir ve emeklilik işlemleri evrak takibi ve maaş sorgulaması yukarıda belirtildiği gibi yapılır.

Emekli tahsis no nedir ?

Emekli maaşı bağlanan herkese Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir numara verilir. Verilen bu numara tahsis numarası olarak adlandırılır. SSK emeklilerine bu numara ilk defa emeklilikte verilirken bağkurlular için bağkur numarası, memurlar için ise emekli sandığı sicil numarası emekli tahsis numarasıdır.

Emekli tahsis no sorgulaması nasıl yapılır ?

Tahsis numaranızı yukarıda emekli maaşı sorgulama menülerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. E-devlette ssk, bağkur ve emekli sandığı için sorgulamanın nasıl ve nereden yapılacağı hakkında yukarıda ayrıntılar verilmiştir. Sgk tahsis no sorgulamasını verilen bu menüler aracılığı ile yapabilirsiniz.

Emeklilik tahsis no ne zaman verilir ?

Emeklilik sicil numarası diğer adı ile emeklilik tahsis numarası aylık başvurusuna isinaden gerekli şartları sağlayan ve emekli maaşı bağlanmak için herhangi bir eksiği olmayanlara verilir. Aylık bağlamanın ilk aşaması tahsis numarası verilmesidir. Tahsis numarası verildikten sonra diğer aşamalara geçilir.

Burada istisnai tek durum iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik gelirine başvuru yapanlar için geçerlidir. Başvuru yapan ancak iş gücü kayıp oranı %10’un altında olduğu için iş kazası geliri bağlanamayan kişilere de daha sonra yeniden kaza geçirmesi ay da oranın yükselmesi ihtimaline karşın gelir bağlanmasa bile tahsis numarası verilir.

Yaşlılık tahsis no ile emeklilik sorgulaması yapılır mı ?

Emekli maaşları online olarak sadece e-devlet üzerinden sorgulanabilmekte. Tahsis numarası ile şifresiz bir şekilde aylık sorgulanabilmesi mümkün bulunmamakta.

Emeklilik işlemleri hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

4 Yorum
  1. Elmas

    Merhaba ben emeklilik başvurumu 16 07 2021 tarihinde yaptım fakat hala ne mesaj nede bildirim gelmedi evrak beklemede diye bir görüntüyle karşılaşıyorum (evrak takip te) ne yapabilirim önerilerinizi bekliyorum teşekkürler .

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Biraz bekleyin. Ağustos ayı sonuna kadar sonlanmış olur.

  2. FESİh şeime

    Er vazife malullük aylığı bağlanması için verdiğim dilekçenin sorgulamasında dosyanın işlemi tamamlandı arşive iade edildi.dilekçesine cevap verildi kurumuna cavap verildi primsiz vazife malülü aylıklarına sevk edildi. Yazıyor bunlar ne anlam ifade ediyor.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. İşlemin sürecini burdan anlamak zor. Açıklamalar da aynen yazıldığı gibi anlam çıkarmanız lazım. Dosyasına kaldırıldı ise tamamlanmış anlamına gelir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.