Sanal Terkleri Gerçekleştirmeniz Gerekmektedir Ne Demek ?

3 13.504

Sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir ne demek sorusu bağkurlu okuyucularımızın bize son zamanlarda en çok sordukları soruların başında  gelmektedir. Eğer bağkurda geçmişte ödemediğiniz bir borcunuz varsa siz de e devlet sisteminde bağkur borç sorgulaması yaptığınızda 4b sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir uyarısı ile karşılaşabilirsiniz.

Bu yazımızda 4b sicil numarası için : sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir!. ne demek olduğunu ve yapmanız gerekenler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

4b borcu nedir ?

Bağkur kapsamında prim ödeyenler 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 4-1/B bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Dolayısıyla 4b sigortalısı olarak da adlandırılırlar. E-devlette 4b olarak görmüş olduğunuz borçlar bağkur tescilinize ait borçlardır. Güncel bağkur primlerine https://www.ssksor.com/bagkur-primi/ sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Sgk 4b sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir nedir ?

Bildiğiniz gibi 2008 yılında getirilen düzenleme ile 2008/04. aydan önce 60 aydan fazla prim borcu olanların, 2015 yılında getirilen düzenleme ile 2015/Mayıs ayı ve öncesinde 12 aydan fazla borcu olanların ve son olarak da 2018 yılında 7143 Sayılı yasa ile getirilen düzenleme ile 2018/Haziran ayından önce ödemesi vadesi geçmiş bağkur prim borcu olanların borçları ilgili torba yasalar gereği otomatik olarak silinmiş ve borçlu oldukları bu sürelere ait hizmetler de dondurulmuştur.

Tabi sizin de belirttiğim dönemlerden önce ödemediğiniz 4b bağkur geçmiş dönem borcunuz varsa sistem giriş ve çıkışı yani dondurma işlemini otomatik olarak yapıyor bu da sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir! uyarısı ile karşılaşmanıza neden oluyor. Bu borçtan dolayı dondurma işleminin sistem tarafından otomatik olarak yapıldığı anlamına geliyor.

Sistemde muhtemelen  #16-ek-76 terki olarak gördüğünüz sanal terkin gerçek terk kayıtlarına çevrilmesi için yapmanız gereken işlemler var.

4b sanal terk nedir ?

Yukarıda belirtilen ilgili torba yasalar ile prim borçları otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından silinenlerin prim ödemelerinin yettiği son ay itibariyle yine terk işlemi de otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmakta. İşte otomatik olarak yani sistem tarafından yapılması gereken bu terk işlemi sanal terk olarak adlandırılmakta.  Aşağıda sanal terkin gerçek terke çevrilmesi ve örneklerle detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

4b sanal terk nasıl yapılır ?

E devlet sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir uyarısını gördükten sonra yapmanız gereken oldukça basit. Bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu bağkur servisine gitmeniz gerekiyor. Eğer vergi kaydıdan dolayı bağkurlu iseniz sadece kimliğiniz ile gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer çiftçi bağkurlu iseniz kimliğinize ilave olarak Ziraat Odası ya da diğer kuruluşlarda kaydınızın olduğu formla diğer adı ile İB formu ile SGK’ya uğramanız gerekiyor. Başvurunuza istinaden sanal terk gerçek terke çevrilir. Eğer kaydınız devam ediyorsa sigortalı da çalışmıyorsanız bağkur devam ettirilir. Kaydınız yoksa ve ya kaydınız varsa bile sigortalı çalışıyorsanız bağkur borcu dondurulur, terk gerçek terke çevrilir.

Örnek 1:

Esnaf ALİ BEY’in 2018/Haziran ayı öncesinde ödemediği 8 aylık bağkur prim borcu vardır ve 01 Ocak 2012 tarihinden beri bağkura tescil kaydı vardır. Ali BEY  e devlet sisteminde sorgulama yapmış ve 77 sanal terki var. lütfen 77 terkini veriniz uyarısı ile karşılaşmıştır. Ali BEY’in aktif vergi kaydı da devam etmekte ve sigortalı da çalışmamaktadır. Bu durumda Ali BEY Haziran 2018 tarihinden önce 8 ay borçlu olduğundan bağkuru 31 Ekim 2017 tarihi itibariyle durdurulur ve 01 Haziran 2018 tarihinden itibaren 06-Yeniden sigortalı kodu ile yeniden başlatılır. Böylece sanal işlem gerçek işleme çevrilmiş olur.

Örnek 2

Yukarıdaki aynı örnekte Ali BEY’in 01 Haziran 2018 tarihinden sonra devam eden vergi kaydının olmadığını varsayalım. Bu durumda sadece 31 ekim 2017 tarihinde durdurulur, tüm borç silinir ve bağkur yeniden başlatılmaz.

77 sanal terki var ne demek ?

Borçlarınızın SGK tarafından otomatik olarak silindiği ve terkin sisteme otomatik olarak girildiği anlamına gelir. Yapmanız gereken SGK’ya uğrayarak sanal terk işlemini gerçek terke çevirttirmek ve düzelttirmek.

16 ek 76 terki ne demek

Bağkurda her bir başlangıç ve her bir terkin kodu vardır. Eğer sizin de prim borcunuz SGK tarafından otomatik olarak silindi ise sistemde 76 sanal terk kodu ile görülür. Bu kodu görüyorsanız vakit kaybetmeden bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Geriye dönük bağkur tescil hakkından yararlanarak erken emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Geriye dönük bağkur açtırmak ve erken emekli olmak için hemen https://www.ssksor.com/geriye-donuk-bagkur-tescili-son-dakika/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

#06-yeniden sigortalı

Sigortalı bir işe başladığınızda bağkur kaydı terk 01 kodu ile durdurulur. İşten ayrıldığınızda bağkur yeniden başlatıldığında siz 06-yeniden sigortalı kodu olarak bağkur ekstresinde görürsünüz. Kısaca bu kod bağkurda terk tarihinden sonraki yeniden başlama tarihini ifade eder.

Bağkur prim borcu sorgulama ve ödeme yapmak için https://www.ssksor.com/4b-bagkur-odemesi-nasil-yapilir/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

E devlet sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir ne demek

E-devlette bağkur prim borcunuzu ve tescil bilgilerinizi sorgulamak istediğinizde eğer sanal terk işlemi yapılması gerekiyor diye uyarı veriyorsa yapmanız gereken yukarıda da belirttiğim üzere vakit kaybetmeden en kısa sürede bağkur dosyanızın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuru yapmak.

4b borç yapılandırma

Bağkur prim borçları için yeni bir af yasası ve borçların dondurulması düzenlemesinin çıkarılması gündemde. Yeni bağkur yapılandırma düzenlemesinin nasıl olacağı ve kimlerin yararlanabileceği hakkında tüm detayları https://www.ssksor.com/bagkur-affi/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Sanal terk nedir, e devlet sanal terkleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir ne demek v.s. konularındaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Metin Er

    Taşeron olarak SGK”lı çalıştığım özel sektörden işten tazminat alarak ayrıldım.Gss prim ödemek yerine aldığım twxninat ile tekrar işe girene kadar 2015 yılı 93 gün 4B isteğe bağlı ödedim.Sgk olarak işe girince 01 kodu ile sonlandırıldı Bu zaman zarfına kadar hizmet dökümü çalışma hayatı görülen 4B isteğe bağlı primlerim hizmet cetveli eksildiği gibi Sanal Terkler Lütfen gerçek terkleri veriniz uyarı ikazı çıktı!

  2. Murat K.

    merhaba, 1989 girişli sigortalıyım. emeklilik işlemlerim sırasında 2008-2014 arası ortağı olduğum şirkete ait 4b borçları çıktı ve sistem karşılık olarak tavan prim ödemelerinin olduğu 2009 -10-11 dönemlerine ait tüm prim ve çalışma gün sayısını iptal etti dolayısı ile emekli aylığıda düştü. bu 4b borç durumundan hiçbir şekilde bilgilendirilmedim ve haberim yoktu. bu durumu düzeltmek için yapılabilecek bir işlem var mıdır? yazınızda “2008 yılında getirilen düzenleme ile 2008/04. aydan önce 60 aydan fazla prim borcu olanların, 2015 yılında getirilen düzenleme ile 2015/Mayıs ayı ve öncesinde 12 aydan fazla borcu olanların ve son olarak da 2018 yılında 7143 Sayılı yasa ile getirilen düzenleme ile 2018/Haziran ayından önce ödemesi vadesi geçmiş bağkur prim borcu olanların borçları ilgili torba yasalar gereği otomatik olarak silinmiş ve borçlu oldukları bu sürelere ait hizmetler de dondurulmuştur.” şeklinde bir bölüm var. bu benim durumum için geçerli değil midir? bilgi verebilirseniz çok memnun olurum

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. SSK’da adınıza ödenen primler 01.10.2008-28.02.2011 tarihleri arasını karşılayacağından bu tarihler arası bağkur geçerli olacak mecburen ve hizmet çakışmasından dolayı iptal edilecektir. Yapılacak bir şey yok yani.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.