İhaleli İşlerde Asgari İşçilik Hesaplama 2020

0 1.271

İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplaması hakkında tüm ayrıntıları bu yazımızda bulabilirsiniz. İhaleli iş için ihale makamından teminat çözdürebilmek biraz meşakkatli olabilmekte. Bunun için ihaleli işin başlama ve bitim tarihine de uyarak işçi girişi ve çıkışı yapmanız ve asgari işçilik oranını esas alarak işçilik hesabı yapmanız ve yeteri kadar işçilik bildiriminde bulunmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda ihaleli işler için en son haliyle güncel asgari işçilik oranlarını bulabilir ayrıca bildirilmesi gereken işçilik miktarının nasıl hesaplanacağı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Eğer bina inşaatı için hesaplama yapacaksanız inşaat maliyet hesaplama tablosu excel listesi ve hesaplama yapmak için inşaat asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Yazımızın devamında ihaleli işlerde hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunda bilgi verilecektir.

İşçilik hesaplama 2020

İnşaat işlerinde esas alınacak maliyet bina inşaatı metrekaresi ve yapı sınıfı ile grubu esas alınarak belirlenen maliyet tutarı iken ihaleli işlerde maliyet hesaplaması KDV hariç hakediş bedeli üzerinden yapılmaktadır.  KDV hariç hakediş tutarı ve asgari işçilik oranı esas alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gereken prime esas kazanç hesap edilmektedir.

Asgari işçilik oranları 2020 excel

En son resmi gazetede yayımlanan ihaleli işlerde asgari işçilik oranları listesine bakarak yapmış olduğunuz işin asgari işçilik oranını tespit edebilirsiniz. Eğer birden fazla iş yapıyorsanız sgk asgari işçilik oranlarının ortalaması üzerinden ya da yüksek olanın üzerinden hesaplama yapmanızı öneririz. Eğer yapmış olduğunuz işin tam olarak işçilik oranları tablosunda karşılığı yoksa bu durumda yaklaşık bir oranla hesaplama yapın. Fark çıkarsa sonradan da ödeyebilirsiniz. Güncel asgari işçilik oranları excel tablosunu buradan indirebilirsiniz:  asgari işçilik oranları excel indir. 

İhale asgari işçilik hesaplama 2020

Gelelim asıl konumuz olan işçilik hesaplamasını nasıl yapacağınıza.

  • Hesaplamayı ihaleyi alan kişiye net olarak ödenen KDV hariç hakediş ( istihkak ) bedeli üzerinden yapmanız gerekmekte.
  • Dikkat edin sözleşme bedeli değil hakediş bedeli.
  • Çünkü ödenen kesin hakediş işin sözleşme bedelinin üzerinde olabilmekte.
  • KDV hariç bedel üzerinden asgari işçilik oranının %25 eksiğini uygulamak sureti ile SGK’ya bildirilmesi gereken işçilik hesaplamasını yapabilirsiniz.
  • Aşağıda verilen asgari işçilik hesaplama örnekleri ile hesaplamanın nasıl yapıldığını somutlaştıralım dilerseniz.

İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplama örneği

Ali BEY x belediyesine 120 bin KDV hariç istihkak bedelli bina inşaatı onarım işi yapmıştır. Asgari işçilik oranları listesine göre bina inşaatı onarım işinin asgari işçilik oranı %13’tür. Biz hesaplamayı bu işçilik oranın %25 eksiği yani 9,75 üzerinden yapacağız. Bu durumda bildirilmesi gereken brüt işçilik miktarı şu şekilde hesap edilecektir: 120.000,00*9,75/100= 11.700,00. Bu iş için SGK’ya brüt 11700 TL tutarında prime esas kazanç bildirimi yapmanız gerekmekte.

Burada şu uyarıyı yapmak isterim. Hesaplanan tutar ödenecek prim değildir. Bildirilmesi gereken brüt tutardır.  Ödemeniz gereken prim tutarları ve prim oranları hakkında detayları asgari ücret sigorta primi ne kadar sayfamızda bulabilirsiniz.

İhaleli işin ne olduğunu, asgari işçilik oranını ve KDV hariç hakediş bedelini bize yorum kısmından yazın ne kadar bildirmeniz gerektiğii hesap edelim. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.