SGK İnşaat İşçilik Hesaplama 2020

1 3.174

SGK inşaat işçilik hesaplaması hem bina inşaatının sahibi hem de muhasebeci, mali müşavir v.s. için kafa karıştırıcı olabilmekte. Aslında özel bina işçilik hesaplaması oldukça basittir ve burada önemli olan inşaat sgk maliyeti hesaplaması ile ilgili birkaç detaya hakim olmak.

Bu yazımızda inşaat işlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gereken asgari işçilik hesaplamasını nasıl yapabileceğiniz  ve inşaat maliyet hesaplama tablosu konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Eğer ihaleli bir iş için hesaplama yapacaksanız yazımızın devamına geçmeden direk ihaleli işlerde asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

İnşaat asgari işçilik oranları 2020

İnşaatın durumuna göre inşaat ssk hesaplamasında esas alınacak işçilik oranları değişir. 2020 yılı inşaat asgari işçilik oranları aşağıda belirtilmiştir;

  • Yığma yani kargir olarak yapılan bina inşaatlarında asgari işçilik oranı %12’dir.
  • Karkas olarak yapılanlarda ise sgk işçilik oranları % 9 olarak esas alınır.
  • Ancak siz hesaplama yaparken bunların %25 eksiği üzerinden hesaplama yapmalısınız. Yani kargir ise %9, karkas ise %6,75’ten hesaplama yapmalısınız.
  • Bina inşaatı tadilat yani onarım işlerinde işçilik oranı %13’tür. Ancak siz hesaplamada 9,75 üzerinden yapmanız gerekiyor.

İnşaat işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

İşçilik hesaplama inşaat için yapılırken esas alacağımız en önemli kriter binanın yapı sınıfı, yapı grubu ve özelliklerine göre yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosunda yer alan birim maliyet olacaktır. Yapı birim maliyetleri her yıl güncellenir ve resmi gazetede yayımlanır. Aşağıda hem güncel hem de geçmiş yıllara ilişkin yapı birim maliyetleri tablosuna ulaşabilirsiniz.Tamam iyi güzel yapı birim maliyetleri tablosunun ne olduğunu biliyoruz da biz hangi yılın maliyetini esas alacaz hesaplamada ? İşte burası aslında en karmaşık görülen ancak oldukça basit olan kısım.

Esas alacağınız yapı yaklaşık birim maliyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na bitiş dilekçesini verdiğiniz ve dosyadan son sigortalı bildirdiğiniz yılın bir öncesindeki maliyetler esas alınır. Yani 2019’da SGK’ya bitim dilekçesi verdiyseniz ve tabi işçi çıkışlarını da yine 2019’da yaptıysanız birim maliyetlerinde 2018 maliyetlerini esas almalısınız. İnşaatın birden fazla yıl sürmesi bunu değiştirmez. Her durumda bir önceki yılın maliyetini esas almanız gerekiyor.

Asgari işçilik hesaplama formülü

Yukarıda sgk işçilik hesaplamasının nasıl yapıldığına ayrıntılı olarak değindikten sonra gelelim kısaca formüle. İnşaatlar için birim maliyet hesaplama formülü şu şekilde olacaktır;

  • Yapı yaklaşık birim maliyeti X İnşaatın toplam Metrekaresi X Asgari İşçilik oranı /100 = Bildirilmesi gereken asgari işçilik. 

İnşaat Yapı yaklaşık birim maliyetleri 2020

Yıllar itibariyle özel inşaat işçilik hesaplamasında esas alınacak sgk inşaat metrekare birim maliyetleri tablosuna aşağıda verilen bağlantılar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Asgari işçilik hesaplama 2020

  • İnşaatını 2020’de başlayıp 2020’de bitirenler için sgk asgari işçilik hesaplamasında 2020’nin birim maliyetleri esas alınır.
  • 2020’den önceki bir yıl başladıysanız ve 2020’de dilekçe verdiyseniz inşaat sigortası hesaplamasında 2019 maliyetleri esas alınır.
  • Şimdi örneklerle inşaat birim maliyet hesaplamasının nasıl yapıldığını açıklayalım.

Örnek inşaat asgari işçilik hesaplama 2020

Hakan BEY 352 m2 bina binşaatı için Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01 Nisan 2017 tarihinde dosya açtırmış ve son işçi bildirimini 31 Ekim 2019 tarihinde yaparak bitiş dilekçesini elektronik ortamdan vermiştir. İnşaat kargirdir ve yapı sınıfı/grubu 3/B’dir.

Bu durumda Hakan BEY’in SGK’ya bildirmesi gereken özel inşaat asgari işçilik hesaplaması yapılırken 2018 yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosunda yer alan 3/B yapı sınıfı maliyeti yani 966,00 TL üzerinden inşaat m2 işçilik hesaplaması yapılacaktır. Bildirmesi gereken tutar: 966X352X9/100= 30.602,00 TL olacaktır.

inşaat işçilik hesaplama excel

Özel bina inşaatı asgari işçilik hesaplamasını kolayca yapabilmeniz adına inşaat işçilik maliyet hesaplama excel tablosu geliştirdik. Özel bina inşaatı işçilik hesaplama excel tablosunu buradan indirebilirsiniz ⇒ inşaat sgk hesaplama excel tablosu indir . Excel formatında oluşturulan bu inşaat sgk maliyet hesaplamasında hesaplama yaparken;

  • İnşaatın toplam metrekaresi,
  • Yapı sınıfı ve grubuna ve bitiş yılına göre yukarıdaki hükümler çerçevesinde esas alınacak birim maliyeti,
  • Asgari işçilik oranını da yazdıktan sonra inşaat hesaplama programı hesaplamayı yapacaktır.

İnşaat sgk prim hesaplama 2020

Yukarıda hesap edilen tutar bildirilmesi gereken brüt tutardır. Ödenecek prim ve inşaat sigorta hesaplama ise bu tutar üzerinden tahakkuk eder ve yararlanılan sigorta prim teşvikine göre farklılık arz eder. İnşaat sigorta maliyeti hesaplaması yapmak için güncel ssk prim tutarlarına ssk primi ne kadar sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Tadilat işlerinde asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

Tadilat işlerinde inşaat işçilik maliyeti hesaplamasında farklı durumlar söz konusudur.Buna göre;

  • Eğer henüz inşaat için SGK ilişiksizlik belgesi alınmadıysa bu durumda yeni dosya açmaya gerek yoktur. Mevcut dosya üzerinden bildirime devam edilir. İlave metrekare varsa bu SGK’ya yeni ruhsatla birlikte mevcut dosyada bildirilir. Metrekarede bir değişiklik yoksa bildirim yapmaya gerek yoktur.
  • Eğer dosya kapatılarak ilişiksizlik belgesi alındıktan sonra tadilat yapılacaksa bu durumda farklı bir uygulama söz konusudur. Bu durumda tadilat için yeni dosya tescili açılması gerekmektedir. İnşaat işlerinde dosya açılışı başlıklı yazımızdan dosyanın nasıl açılacağına ve gerekenlere göz atabilirsiniz. Eğer metrekarede artış varsa sadece ilave edilen kısım metrekaresi üzerinden inşaatlarda asgari işçilik hesaplaması yapılır. Metrekare aynı kaldıysa bu durumda inşaat hesaplaması yapılmaz ve işverenin bildirdiği tutar üzerinden dosya kapatılır ve tadilat ilişiksizlik belgesi düzenlenir.

İnşatınızın toplam metrekaresini, ne zaman SGK dosyası açtırdığınızı ve bitim dilekçesini ne zaman verdiğinizi, yapı sınıfı ve grubunu yorum kısmından yazmanız halinde ne kadar bildirim yapmanız gerektiğini hesaplarız. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

1 Yorum var
  1. eyüp yıldız

    çok faydalı bir site teşekkürler

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.