İş Kazası Rapor Parası Ne Zaman Ödenir ?

0 593

İş kazası rapor parası ne zaman ödenir ? İş kazası sonucu istirahat raporu aldığınız işveren maaşınızı ödemez. İstirahatli olduğunuz süre boyunca maaşınızı SGK öder.

İşyerinde iş kazası geçirmeniz sonucunda almış olduğunuz geçici iş göremezlik iş kazası parası nezaman yatar, iş kazası rapor parası nasıl alınır konularında bilgi bulabilirsiniz.

İş kazası rapor parası alma şartları

İş kazasında rapor parası alma şartları hastalıkta olduğu gibi fazla değildir. İş kazalarında geçici iş göremezlik ödeneği almak için 1 günlük sigorta bile yeterlidir.

Ödeme alabilmeniz için işvereniniz tarafından iş kazası bildiriminin SGK’ya yapılmış olması gerekmekte. Tek başına bu bildirim de yeterli değil. Bildirimin yanında rapor sona erdikten sonra ya da uzun süreli raporlarda işveren tarafından kısmi çalışmazlık bildirimi işlemlerinin yapılması gerekmekte. Eğer hastane tarafından rapor sorunsuz girildiyse, işveren kaza bildirimini ve çalışmazlık girişini yaptıysa artık ödeme sürecine gelinir. İş kazası haricinde hastalık ya da doğum analık ödemesi alma konusunda detaylı şartlar için https://www.ssksor.com/rapor-parasi-alma/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK rapor parası sorgulama

Rapor parası sorgulamasını e-devletten online olarak yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Sorgulamanın nasıl yapıldığını öğrenmek ve sorgulama sonucu merkeze gönderildi, bankaya gönderildi, emanete alındı ya da banka bilgisi yok sonuçlarının ne anlama geldiğini öğrenmek için hemen https://www.ssksor.com/rapor-parasi-sorgulama-ptt/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sorgulama sonucu;

  • Rapor parası bilgi yok diyorsa henüz herhangi bir işlem yapılmamış demektir. Ayrıntılı bilgi için https://www.ssksor.com/rapor-parasi-bilgi-yok-ne-demek/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Rapor parası merkeze gönderildi diyorsa ödemeniz onaylanmak üzere hazırdır. Ortalama 10 gün içinde alırsınız.
  • Rapor parası bankaya gönderildi yazıyorsa ödemenizi PTT ya da tanımlı banka hesabınızdan alabilirsiniz.
  • Rapor parası emanete alındı diyorsa PTT’ye gönderilen ödemenizi 2 ay içinde almadığınızdan ödeme SGK’ya iade edilmiş anlamına gelir. Yeniden hesabınıza gönderilmesi için e devlet sisteminde SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı tanımlaması yapabilir ya da SGK’ya dilekçe ile başvurabilirsiniz. Emanete alınan rapor parasını aşağıda belirtildiği gibi e-devletten hesap tanımlaması yaparak geri alabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa dilekçe ile başvuru yapmak ve örnek dilekçeyi indirmek için hemen https://www.ssksor.com/emanete-alinan-rapor-parasi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası e devlette ne zaman gözükür ?

İşverenin çalışmazlık bildirimi yapmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da onay işlemi yapılır. SGK tarafından onay yapıldıktan sonra hemen bankaya gönderilmez. Bu süreçte Merkeze gönderildi olarak görünür. SGK onayından sonra en geç 1 hafta içerisinde gönderilmiş olur.

İş kazası rapor parası kaç günde ödenir ?

İş kazası rapor parası ne zaman yatar sorusunun cevabı işvenin bildirim tarihine göre belirlenir. İşveren tarafından çalışmadığına dair bildirim girişi e-vizite ekranında yapıldıktan sonra ödeme ortalama olarak en geç 15 gün içerisinde PTT’ye ya da SGK sisteminde tanımlı banka hesabınıza aktarılır.  Rapor paranızı ne zaman alacağınızı öğrenmek için https://www.ssksor.com/rapor-parasi-ne-zaman-yatar/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası ödemenizin ne durumda olduğunu e devlet sisteminde SGK-4a/4B İşgöremezlik ödemesi menüsünden ya da buradaki bağlantı aracılığı ile yapabilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme. 

Rapor parası banka hesabı tanımlama ?

Normalde SGK iş kazasi rapor ücreti PTT aracılığı ile ödenmektedir. Ancak ben PTT ile uğraşamam ödemem banka hesabıma aktarılsın diyorsanız bu da mümkün. SGK ile anlaşmalı aşağıdaki bankalardan birisinde hesabınız varsa ödemenizin hesabınıza gelmesi için hesabınızı tanımlayabilirsiniz. Tanımlama işlemini e devletten ya da SGK’ya dilekçe ile başvurarak yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden hesap tanımlaması yapmak için e-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama sayfasına giriş yaptıktan sonra YENİ HESAP TANIMLAMA seçeneğinden hesap tanımlamasını kolayca yapabilirsiniz.

SGK şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sisteminde tanımlayabileceğiniz bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Halk Bank,
  • Akbank,
  • Burgan Bank,
  • Deniz Bank,
  • Fiba Bank,
  • Şeker Bank,
  • TEB,
  • Garanti Bankası,
  • Yapı ve Kredi Bankası.
  • QNB Finans Bank.

İş kazası rapor parası nasıl hesaplanır ?

Hesaplama brüt SGK kazancınız üzerinden yapılır. Rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık dönemin toplam brüt kazancı ile toplam gün sayısı bölünür. Bulunan tutarın 2/3’ü ayakta tedavide 1 günlük iş göremezlik ödemesi, 1/2’si ise yatarak tedavide 1 günlük ödeme olarak yapılır.

Kaza tarihinden önceki son 3 aylık dönemde sigorta yoksa bu durumda bildirilen gün sayısının ortalaması üzerinden hesaplama yapılır. Ne kadar rapor parası alabileceğinizi bize sorun hesaplayalım.Ödemenizi ne zaman alacağımızı öğrendiğimize göre ne kadar ödeme alacağınızı hesaplamak için hemen https://www.ssksor.com/is-kazasi-rapor-parasi-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası ne kadar yatar ?

Ödemeler net maaş üzerinden değil brüt maaş esas alınarak hesaplanır. Rapor parası hesaplaması yapmak, asgari ücretli için günlük rapor ücretini öğrenmek için https://www.ssksor.com/rapor-parasi-hesaplama/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası ayın kaçında yatar ?

Ödemenin yatması için raporun bitmesi ve işveren tarafından çalışmazlık bildirimin yapılması gerekmekte. İşveren bildiriminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme yapılır. Ödeme yapıldıktan sonra ortalama olarak 7-10 gün içerisinde PTT’ye ya da varsa tanımlı banka hesabınıza aktarılır. Ödemelerin alınması için belirlenen bir tarih yoktur. PTT’ye gönderildikten sonra en geç 2 ay içerisinde herhangi bir gün alabilirsiniz.

Rapor parası yatmadı

Eğer ödemeniz henüz yatmadıysa birkaç nedeni olabilir. Henüz işveren tarafından çalışmazlık bildirimi yapılmamış olması bunun en büyük nedeni. Bundan hariç olarak raporda bir eksik olması, prim gün sayınızın yeterli olmaması ya da SGK’nın henüz işlem yapmamış olması da olası bir kaç neden arasında sayılabilir. Neden ödenmediği konusunda bilgi için Alo-170 hattından ya da bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğü’nden bilgi alabilirsiniz.

İş kazası rapor parası hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.