Sgk Teşviklerinden Geriye Dönük Yararlanma

18 1.046

SGK teşviklerinden geriye dönük yararlanma hakkı işverenlerin sahip olduğu bir hak.  Geçmişte teşvikten yararlanma hakkınız olan bir dönemde eğer şartlarını sağladığınız fakat yararlanmadığınız bir sigorta prim teşviki varsa geriye dönük sgk teşvik hakkı ile bu teşvikten yararlanma ya da bir teşviği diğer teşvik ile değiştirme hakkı verilmişti.Bundan sonraki süreçte işverenler geriye dönük 6 aylık kısım için her zaman başvuru yapabilecek.

Geriye dönük teşvik başvuru süresi

Geriye dönük teşvikte başvuru yapılan aydan en fazla geriye dönük 6. aya kadar yapılabilir. Örneğin Ekim ayı içerisinde en fazla Nisan ayı ve sonrası için geçmiş teşvik başvurusu yapabilirsiniz.

SGK geriye dönük teşvik başvurusu nasıl yapılır ?

İşverenler geriye dönük 6 aylık dönemler için teşvikten yararlanma ve bir kanun belge numarasını başka bir kanun belge numarası ile değiştirmek için başvuru hakkına sahip. Geçmiş dönem teşviklerinden yararlanma başvuruları elektronik ortamda ve e-bildirge v2 uygulaması üzerinden yapılabilmekte.

Ebildirge v2 uygulamasında aylık prim ve hizmet belgesi girişi kısmından vermiş olduğunuz bir bildirgeyi örneğin 5510 ile ya da kanun numarasız verdiğiniz bildirgeyi yararlanmak istediğiniz kanun numaralı bildirgeye çevirerek SGK’ya elektronik ortamda talepte bulunuyorsunuz. Ayrıca geriye dönük yararlanabileceğiniz güncel tüm teşvikler ve detaylı şartlarına SGK teşvikleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

E-Bildirge v2 geriye dönük teşvik girişi

E-bildirge V2 uygulamasından geriye dönük teşvik daha doğru bir ifade ile iptal/ek bildirge girişi ile Kanun/Belge no değişikliği işlemleri aşama aşama aşağıda anlatılmıştır. E-bildirge v2 iptal ek bildirge girişi başlıklı yazımızdan konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

SGK geriye dönük teşvik sorgulaması nasıl yapılır ?

E bildirge v2 uygulaması üzerinden kanun/belge numarası değişikliği yaptıktan sonra talep işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne düşer. İşverenin ilgili talebi üzerine SGK gerekli kanun/belge numarası değişikliğini onaylar. Eğer işverenin başvurduğu dönemle ilgili teşvikten yararlanma hakkı varsa yani teşvik şartları sağlanıyorsa teşvikten kaynaklı aradaki prim farkı işveren emanet hesabına aktarılır.

İşverenlerin teşvikten kaynaklı prim farklarını e bildirge ya da işveren sistemi üzerinden geriye dönük sgk teşvik sorgulaması yapabilme ya da görme yetkisi bulunmuyor. SGK tarafından onaylandıktan ve alacaklar oluştuktan sonra dilekçe ile SGK’ya başvuru yapılarak geri dönük teşvik primlerin iadesi ya da geçmiş ve ya cari prim borçlarına mahsubu sağlanabilir.Sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz ? Öğrenmek için hemen sgk teşvikten yararlanma sorgulama sayfamızı ziyaret edin.

SGK geriye dönük teşvik mahsup nasıl yapılır ?

SGK’ya talepte bulunulduktan ve gerekli şartlar sağlanıyorsa yani teşvikten yararlanmaktan kaynaklı olarak prim alacağı oluşmuşsa bunların borçlara mahsubu için işveren tarafından bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvuru yapılarak oluşan farkın borçlara mahsup edilmesine ilişkin talep verilmesi gerekiyor.

Mahsup işlemlerinde öncelik geçmiş dönem borçlarına veriliyor. Yani işverenin geçmiş dönem borçları varsa alacaklar önce bu borçlara sonra cari borçlara mahsup edilebiliyor. Mahsup işlemi için dilekçenin aşağıdaki gibi olması yeterlidir;

Geriye dönük sgk teşvik mahsup dilekçe örneği

Sgk geriye dönük teşvik mahsup dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. Aşağıdaki sgk teşvik dilekçe örneği ile başvuru yaparak emanet hesabınızdaki paraları borçlarınıza mahsup ettirebilirsiniz.

  • ………..Sosyal Güvenlik Merkezi’ne
  • Müdürlüğünüzde …………………………. sicil ve …………………. unvanı ile işlem görüyoruz. Geriye dönük teşvik alacaklarımızın cari/geçmiş prim borçlarımıza mahsup edilmesini arz ederiz. 

SGK geriye dönük teşvik ödemeleri

Prim borcu olan işverenlere yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde borçlara mahsup işlemi yapılacak. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir kapsamda ödeme vadesi geçmiş prim borcu olmayanlara ödemeler nakit olarak yapılıyor.

Tabi bunun için de teşvik başvurusu yaptıktan sonra yine dilekçe ile SGK’ya başvuru yaparak ve hesap numarası bildirilerek oluşan farkın banka hesabına aktarılması talebinin iletilmesi gerekiyor.

Geriye dönük teşvik hesaplaması nasıl yapılır ?

Geriye dönük olarak değiştirilen kanun ve belge numaraları üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin Nisan ayında 5510 5 puanlık indirimden yararlandığınız bildirgeyi 6111 ile çevirdiğinizde aradaki prim farkı emanet hesaplarına aktarılır ve buradan mahsup işlemi gerçekleştirilir.

SGK geriye dönük teşvikler konusundaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

18 Yorum
  1. Yakup

    Merhaba Mehmet Bey,

    SGK ek-iptal işlemlerini ne zamana kadar kontrol edip onaylaması gerekiyor? Bununla ilgili tarih verilmedi diye biliyorum. Sizin tahmininiz nedir acaba?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba hocam. SGK onay ekranında binlerce kayıt var. Ayrıca şu an yapılandırma da var. Malum iş yoğunluğu. Bu yüzden biraz zaman alacak gibi. Belli bir tarih yoo.

  2. Leyla

    Merhaba Hocam; Sgk memuruyla başvuruya dair görüştüğümde ‘ genelge bekliyoruz. ‘ dedi. Ben şimdi ek iptal işlemini yapacak mıyım?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. İşleminiz neydi tam olarak? Eğer geriye dönük teşvikten bahsediyorsanız Sgk şu an yapıyor işlemleri. Genelgesi çıktı zaten.

      1. Leyla

        evet geriye dönük teşvikten bahsediyorum. Ön başvuruyu yaptım. Ama V2 bildirge sisteminden asıl-ek-iptali de yaparakmı ikinci genelgenin çıkmasını beklemeliyim?
        Sorum tam olarak bu.
        Teşekkürler.

        1. Mehmet KAYA

          Genelgesi çıktı zaten. Siz e bildirge ekranından 01 Haziran 2018 tarihine kadar başvuru yaptıysanız e bildirge v2 ekranından iptal ve ek bildirgeleri girin. Yoksa ilk başvurunun bir anlamı kalmıyor.

          1. Leyla

            Tamam girelim.
            Ancak bahsi geçen ikinci bir genelge olması.
            Memur onu bekliyoruz, şu an yorum yapamıyorum.dedi

          2. Mehmet KAYA

            İkinci bir genelge çalışmasından haberim yok. Ama bildiğim birşey var o da çoğu Sgm nin işlemleri yapıyor olduğu. İkinci bir genelge olsa neden işlem yapılsın.

  3. mehmet

    Merhaba, teşvik başvurusunda bulunulup bulunulmadığını nereden öğrenebiliriz.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba hocam. İşveren dosyanızın bağlı bulunduğu Sgmden öğrenebilirsiniz.

  4. murat sevim

    Merhaba, bir sgk uzmanı ile görüştüğümde bana geriye dönük teşviklerden yararlanırken, sgk nın yeni sistemi (bu iptal ve ekleri verdiğimiz ekran) hatalı faydalandırdığımız kişileri uyarıyor dedi, sgk nın yeni sisteminde böyle bir uygulama var mı yoksa kişileri faydalandırırken bizim mi dikkat etmemiz gerekiyor.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Sistemin uyardığını sanmıyorum. Sistem daha o kadar gelişmiş değil. Siz yapın kontrollerini.

  5. Ali

    Merhaba, geriye dönük teşviklerden yararlanmak için işyerine ait borç olmaması gerekiyor. Geriye dönük ilgili dönemlerde ödenmemiş olan sgk primleri şu an taksitlendirilmiş ve düzenli ödeniyor. Bu durumda geriye dönük teşviklerden yararlanabilirmiyiz? Teşekkür ederim.

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. İlgili dönemin prim borcunu süresi içerisinde ödemiş olmanız halinde teşvik başvurusu yapabilirsiniz. Eğer o dönemin prim borcunu takip eden ayın sonuna kadar ödemediyseniz şu anda yapılandırmış ve düzenli ödüyor olmanız yararlanma hakkı sağlamıyor maalesef.

  6. dilek

    MERHABA SGK YA DİLEKCE İLE BASVURMUSTUK ayrıca asıl ve iptalleride düzenleyip göndermiştik. yinede online olarak başvuruda asıl /ek iptalleri bu sistemden tek tek yapacakmıyız ?

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. Evet maalesef sistem üzerinden ilgili dönemler için başvuru yapmanız gerekir.

  7. gül

    sisteme elektronik ortamda müracaat ettikten sonra ek ve iptaller için süre ne kadar
    yoksa dilekçe elektronik ortamda girildiğinde mi hemen iptal ve ekler de yapılmalı

    1. Mehmet KAYA

      Merhaba. SGK’dan konu hakkında yeni açıklama yapıldı. Sistemden ilk başvuruyu yaptıktan sonra iptal ve ekler için 30 Haziran 2018 tarihine kadar süreniz olacak. Ama ilk başvurunuzu yapın.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.